Tip 1 diyabet tanılı çocuğu olan ebeveynlere verilen sağlığı geliştirme model temelli eğitim ve motivasyonel görüşmelerin diyabet öz yönetimi ve yaşam kalitesine etkisi
The effect of health promotion model-based education and motivational interviews given to parents of children diagnosed with Type 1 diabetes on diabetes self-management and quality of life
- Tez No: 995961
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE KOLCU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hemşirelik, Public Health, Child Health and Diseases, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Diyabet Öz-Yönetimi, Motivasyonel Görüşme, Sağlığı Geliştirme Modeli, Tip 1 Diyabet, Yaşam Kalitesi, Diabetes mellitus-tip 1, Sağlığın geliştirilmesi, Öz yönetim, Diabetes Self-Management, Health Promotion Model, Motivational Interviewing, Quality of Life, Type 1 Diabetes, Diabetes mellitus-type 1, Motivational interviewing, Health promotion, Self-management
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırma Tip 1 Diyabet tanılı çocuğu olan ebeveynlere verilen Sağlığı Geliştirme Model temelli eğitim ve motivasyonel görüşmelerin diyabet öz yönetimi ve yaşam kalitesine etkisinin belirlenmesi amacıyla ön test-son test yarı deneysel tasarımlı olarak gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Araştırma, İstanbul ili sınırları içerisinde yer alan bir eğitim ve araştırma hastanesinin çocuk endokrin ve metabolizma polikliniğinde, çalışmaya katılmayı kabul eden 8-12 yaş arası Tip 1 Diyabet tanılı 32 çocuk ve ebeveyni ile gerçekleştirildi. Araştırma verileri“Tip 1 Diyabetli Çocuk ve Ebeveyn Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Sağlığı Geliştirme Model Temelli Ebeveyn Diyabet Eğitimi Değerlendirmesi Modülü”,“Diyabet Öz Yönetim Skalası”ile“Diyabetli Çocuklarda Yaşam Kalitesi Ölçeği”ile toplandı. Araştırma verilerinin analizinde uygun istatistiksel yöntemler kullanıldı. Bulgular: Araştırma kapsamında yürütülen Sağlığı Geliştirme Model temelli eğitim ve motivasyonel görüşmeler sonrasında Diyabet Öz Yönetim Skalası puanları ile Diyabetik Çocuklarda Yaşam Kalite Ölçeği arasında negatif yönde güçlü ilişki, Diyabet Öz Yönetim Skalası ve HbA1c değeri arasında da negatif yönde orta düzey ilişki olduğu sonucuna ulaşıldı. Sonuç: Sağlığı Geliştirme Modeli temelli eğitim ve motivasyonel görüşmeler sonunda, çocukların diyabet öz-yönetim becerilerinin güçlendiği ve buna bağlı olarak yaşam kalitesinin arttığı; ayrıca öz-yönetim düzeyindeki iyileşmenin HbA1c değerlerinde orta düzeyde olumlu bir değişim sağladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted as a quasi-experimental pretest-posttest design to determine the effect of Health Promotion Model-based education and motivational interviewing provided to parents of children diagnosed with Type 1 diabetes on diabetes self-management and quality of life. Materials and Methods: The study was carried out with 32 children aged 8–12 years diagnosed with Type 1 diabetes and their parents who agreed to participate, attending the pediatric endocrinology and metabolism outpatient clinic of a training and research hospital in Istanbul. Data were collected using the“Descriptive Information Form for Children with Type 1 Diabetes and Their Parents,”the“Health Promotion Model–Based Parent Diabetes Education Evaluation Module,”the“Diabetes Self-Management Scale”and the“PedsQL Diabetes Module”Appropriate statistical methods were used for data analysis. Results: Following the Health Promotion Model–based education and motivational interviewing, a strong negative correlation was found between Diabetes Self-Management Scale scores and the Diabetes Quality of Life Scale for Children; additionally, a moderate negative correlation was observed between Diabetes Self-Management scores and HbA1c levels. Conclusion: The Health Promotion Model–based education and motivational interviewing strengthened children's diabetes self-management skills and consequently improved their quality of life. Furthermore, improved self-management was associated with a moderate positive change in HbA1c levels.