Çağış göleti alg ekolojisi
Algal ecology of çağiş pond
- Tez No: 995979
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Algler, Balıkesir, Ekoloji, Algae, Balıkesir, Ecology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Balıkesir Üniversitesi yerleşkesi içerisinde yer alan ve sığ bir gölet olan Çağış Göleti'nde Ağustos 2023 ve Mayıs 2024 tarihleri arasında alg kompozisyonu ile bazı fiziksel ve kimyasal değişkenler incelenmiştir. Mevsimsel olarak giriş, göletin geçiş ve derin bölgeyi temsil eden üç istasyondan epilitik, epifitik, epipelik ve planktonik alg örnekleri alınmıştır. Yapılan çalışma sonucunda Chlorophyta grubuna ait 35, Heterokontophyta grubuna ait 30, Cyanobacteria grubuna ait 21, Charophyta grubuna ait 2, Euglenozoa grubuna ait 2, Miozoa grubuna ait 1 ve Cryptophyta grubuna ait 1 tür olmak üzere toplam 92 tür tespit edilmiştir. Tespit edilen türlerin %38'i Chlorophyta, %33'ü Heterokontophyta, %23'ü Cyanobacteria, %2'si Charophyta, %2'si Euglenozoa, %1'i Miozoa ve %1'i Cryptophyta'dır. Chlorophyta grubundaki en baskın türler Kasım 2023'te Tetrabaena socialis (Dujardin) H. Nozaki & M. Itoh ve Mayıs 2024'te Ettlia pseudoalveolaris (T.R. Deason & H.C. Bold) J. Komárek olarak saptanmıştır. Heterokontophyta grubundaki baskın türler ise Mayıs 2024'te Cyclotella meneghiniana Kützing, Ocak 2024'te Gomphonema gracile Ehrenberg emend van Heurck ve Mayıs 2024'te Nitzschia palea (Kützing) W. Smith olmuştur. Araştırma süresi boyunca ölçülen su sıcaklığı 7,2-28,8 ºC, elektriksel iletkenlik değeri 0,138-0,470 mS/cm, TSS değeri 0,1618-0,6986 g/L, TDS değeri 12,9-20 mg/L, pH değeri 7,2-10,48, çözünmüş oksijen değeri 0,40-21,58 mg/L, Secchi disk derinliği 5-28 cm, klorofil a değeri, 0,111-19,805 µg/L, Nitrat-azotu (NO₃-N) değeri 0,00-10,00 mg/L, Nitrit-azotu (NO₂-N) değeri 0,00-0,10 mg/L, Fosfat-fosfor (PO₄-P) değeri 0,50-1,00 mg/L arasında, alkalinite 7,00-11,00 mg/L ve sertlik 7,00-14,00 mg/L arasında değişmiştir.
Özet (Çeviri)
The algal composition and some physical and chemical variables of the Çağış Pond, a shallow pond located in the campus of Balıkesir University, were investigated between August 2023 and May 2024. Seasonal samples of epilithic, epiphytic, epipelic, and planktonic algae were collected at three stations representing the inlet, transition, and deep zones of the pond. A total of 92 species were identified during the study: 35 species belonging to the Chlorophyta group, 30 to Heterokontophyta, 21 to Cyanobacteria, 2 to Charophyta, 2 to Euglenozoa, 1 to Miozoa, and 1 to Cryptophyta. Among the identified species, 38% belonged to Chlorophyta, 33% to Heterokontophyta, 23% to Cyanobacteria, 2% to Charophyta, 2% to Euglenozoa, 1% to Miozoa, and 1% to Cryptophyta. The most dominant species in the Chlorophyta group were Tetrabaena socialis (Dujardin) H. Nozaki & M. Itoh in November 2023 and Ettlia pseudoalveolaris (T.R. Deason & H.C. Bold) J. Komárek in May 2024. The dominant species in the Heterokontophyta group were Cyclotella meneghiniana Kützing in May 2024, Gomphonema gracile Ehrenberg emend van Heurck in January 2024, and Nitzschia palea (Kützing) W. Smith in May 2024. During the study period, the water temperature ranged from 7.2 to 28.8 ºC, electrical conductivity values ranged from 0.138 to 0.470 mS/cm, TSS values from 0.1618 to 0.6986 g/L, TDS values from 12.9 to 20 mg/L, pH values from 7.2 to 10.48, dissolved oxygen values from 0,40 to 21,58 mg/L, Secchi disk depth from 5 to 28 cm, chlorophyll-a values from 0.111 to 19.805 µg/L, nitrate-nitrogen (NO₃-N) values from 0.00 to 10.00 mg/L, nitrite-nitrogen (NO₂-N) values from 0.00 to 0.10 mg/L, phosphate-phosphorus (PO₄-P) values from 0.50 to 1.00 mg/L, alkalinity from 7.00 to 11.00 mg/L, and hardness from 7.00 to 14.00 mg/L.