Akciğer kanserlerinin stereotaktik vücut radyoterapisinde helikal tomoterapi, düzlemsel ve düzlemsel olmayan hacimsel ayarlı ark terapisi tekniklerinin dozimetrik olarak karşılaştırılması
A dosimetric comparison of helical tomotherapy, planar and non-planar volume-adjusted arc therapy techniques in stereotactic body radiotherapy for lung cancers
  1. Tez No: 995980
  2. Yazar: YEMLİHA ENES TÜTEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TİMUR KOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radiation Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer Kanseri, Stereotaktik Vücut Radyoterapisi (SBRT), Helikal Tomoterapi (HT), Hacimsel Ayarlı Ark Terapisi (VMAT), Lung Cancer, Stereotactic Body Radiotherapy (SBRT), Helical Tomotherapy (HT), Volumetric Modulated Arc Therapy (VMAT)
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada erken evre küçük hücreli dışı akciğer kanserinde uygulanan stereotaktik vücut radyoterapisinde (SBRT) kullanılan Düzlemsel VMAT (C-VMAT), Düzlemsel Olmayan VMAT (NC-VMAT) ve Helikal Tomoterapi (HT) tekniklerinin dozimetrik özellikleri karşılaştırılmış ve klinik karar süreçlerini destekleyen veriler üretilmiştir. Yöntem: Akdeniz Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği'nde SBRT uygulanmış on akciğer kanseri hastasının bilgisayarlı tomografi verileri retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Her hasta için aynı hedef hacim ve organ konturları korunarak yedi plan oluşturulmuştur: C-VMAT, dört masa açılı NC-VMAT (45°, 60°, 75°, 90°), Directionally Blocked Helical Tomotherapy (DB-HT) ve Unblocked Helical Tomotherapy (UB-HT). Tüm planlarda 5 fraksiyonda toplam 50 Gy reçete dozu tanımlanmış ve planlar Monaco ile Precision sistemlerinde hazırlanmıştır. Karşılaştırma plan kalite indeksleri, tedavi süresi ve risk altındaki organ dozları üzerinden yapılmıştır. Bulgular: Plan kalite indeksleri açısından teknikler arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). VMAT teknikleri tedavi süresini HT tekniklerine göre yaklaşık dört kat kısaltmıştır (213–220 saniye / 816–951 saniye, p=0,001). DB-HT kalp (779 cGy) ve aort (578 cGy) dozlarını azaltmış, en düşük akciğer V20 (%2.57) ve ortalama akciğer dozunu (255 cGy) sağlamıştır (p=0,001). C-VMAT karaciğer V15 dozunu 123.3 cm³ ile en düşük düzeyde tutmuştur (p=0,001). Sonuç: Santral yerleşimli ve kardiyopulmoner korumanın kritik olduğu olgularda DB-HT'nin, periferik ve sağ alt lob tümörlerinde C-VMAT'in kullanılması önerilmiştir. Teknik seçiminin hasta ve tümör özelliklerine göre bireyselleştirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study compared the dosimetric characteristics of coplanar VMAT (C-VMAT), non-coplanar VMAT (NC-VMAT) and helical tomotherapy (HT) in stereotactic body radiotherapy (SBRT) for early-stage non–small cell lung cancer and generated data to support clinical decision-making. Methods: Computed tomography data of ten lung cancer patients treated with SBRT at Akdeniz University were retrospectively replanned with seven techniques: C-VMAT, four NC-VMAT plans with different couch angles (45°, 60°, 75°, 90°), Directionally Blocked Helical Tomotherapy (DB-HT) and Unblocked Helical Tomotherapy (UB-HT). All plans prescribed 50 Gy in 5 fractions and were generated with Monaco and Precision; conformity, gradient and homogeneity indices (CI, GI, HI), treatment time and organ-at-risk doses were compared. Results: Plan quality indices did not differ significantly between techniques (p>0,05). VMAT techniques yielded treatment times about four-fold shorter than HT (213–220 s vs 816–951 s, p=0,001). DB-HT reduced heart, aorta and lung doses (V20 and mean lung dose), whereas C-VMAT produced the lowest liver V15 (all p=0,001). Conclusion: DB-HT was preferable for central tumours and patients in whom cardiopulmonary sparing was critical, while C-VMAT was more suitable for peripheral and right lower lobe tumours. Technique selection was best individualised according to patient and tumour characteristics.