Sally Jane Priesand ve Laura Geller örnekliğinde reformist Yahudilik
Reform Judaism in the example of Sally Jane Priesand and Laura Geller
- Tez No: 995978
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YETKİN KARAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Karşılaştırmalı dinler tarihi dersi, Comparative religious history lesson
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Reformist Yahudilikte kadının konumu bağlamında kadınların dinî ve toplumsal konumundaki değişimi amaçlanmaktadır. Özellikle kadınların ibadet, hahamlık ve cemaat yaşamlarındaki rollerinin değişimi açıklanmıştır. Araştırmada Reformist Yahudiliğin tarihsel gelişimi ve sürecin kadınlar üzerindeki etkileri ele alınırken, geleneksel Yahudilikle ve kadın liderler kendi içerisinde karşılaştırmalı bir yöntem kullanılmıştır. Çalışmanın kapsamında tarihsel belgelerin analizine, Reformist cemaatin ritüellerine yer verilmiştir. Kadınların haham olan atanmaları, sinagogda aktif rol almaları, erkekler ile eşit ve özgür haklara sahip olmaları Reformist hareketin kadınlara sunduğu somut örnekleri barındırmaktadır. Araştırmada Reformist Yahudilikle ilgili doküman incelemesiyle elde edilen verilerin işlenmesinde deskriptif bir metod kullanılmıştır. Çalışmanın bulguları, Reformist Yahudiliğin kadın-erkek eşitliğini savunduğunu ve teolojik doğrultuda da gelişim gösterdiğini sunmaktadır. Araştırmanın sonucunda kadınların geleneksel Yahudiliğin ötesinde, Reformist Yahudilikle birlikte dinî liderlik ve toplumsal alandaki ön plana çıkışına ulaşılmıştır. Bununla birlikte Yahudi toplumunda yaşanan değişimin ve gelişimin gösterilmesi amaçlanmıştır. Reformist Yahudilikte kadınların konumuna ilişkin bu araştırma aynı zamanda moderleşme süreçlerinin toplumsal etkisini de göstermektedir. Kadınların toplumda liderlik yapması yalnızca dinî bir değişiklik değildir, bu toplumun normlarının da yeniden şekil aldığını göstermektedir. Kadınların eşitlik ve özgürlük ilkesi bağlamında çıkılan bu süreçte günümüzde asimile olmaya yüz tutmuş bir Yahudilik görülüyor denilebilir. Teolojik ve sosyal değişimin başlaması toplumdaki tüm dengeleri etkilemiştir. Bu bağlamda bugün Reformist Yahudiliğin cinsiyetsizleşmeyi de desteklediğini söylemek mümkündür. Bu çalışmayla birlikte Geleneksel Yahudiliğin yerini Reformist Yahudiliğe bırakarak Yahudilikte yeni bir ideolojinin ortaya çıkmasının sunulmasıyla Dinler Tarihi alanına katkı sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In the context of the position of women in Reform Judaism, the change in the religious and social position of women is aimed. In particular, the change in women's roles in worship, rabbinate and community life is explained. While the historical development of Reform Judaism and the effects of the process on women are discussed in the study, a comparative method is used with traditional Judaism and within women leaders. The study includes the analysis of historical documents and the rituals of the Reformist community. The appointment of women as rabbis, their active role in the synagogue, and their equal and free rights with men are concrete examples of what the Reformist movement offered to women. In the research, a descriptive method was used in the processing of the data obtained through document analysis on Reformist Judaism. The findings of the study show that Reform Judaism advocated equality between men and women and developed theologically. As a result of the research, it has been reached that women have come to the forefront in religious leadership and social sphere with Reform Judaism, beyond traditional Judaism. In addition, it is aimed to show the change and development in the Jewish society. This research on the position of women in Reform Judaism also shows the social impact of modernization processes. Women's leadership in society is not only a religious change, but also a reshaping of the norms of this society. In this process, which started in the context of the principle of women's equality and freedom, it can be said that today we see a Judaism that is on the verge of assimilation. The onset of theological and social change has affected all the balances in society. In this context, it is possible to say that Reform Judaism today also supports de-sexualization. With this study, it is thought that the emergence of a new ideology in Judaism by replacing Traditional Judaism with Reform Judaism will contribute to the field of History of Religions.