Su mercimeğinin (Lemma minor L.) aynalı sazan (Cyprinus carpio L.) rasyonlarında kullanılması
The use of duckweed (Lemma minor L.) in miror carp (Cyprinus carpio L.) feeding
- Tez No: 152640
- Danışmanlar: PROF.DR. İHSAN AKKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Su mercimeği, Lemna minor, Aynalı sazan, Cyprinus carpio, Canlı ağırlık artışı, Yaşama oranı, Yem değerlendirme oranı
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
Ill ÖZET SU MERCİMEĞİNİN (Lemna minor L.) AYNALI SAZAN (Cyprinus carpio L.) RASYONLARINDA KULLANILMASI Bu deneme, Mustafa Kemal Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Topboğazı Göleti Araştırma ve Uygulama Merkezi' de yürütülmüştür. Çalışmada, ortalama ağırlıkları 0,29 ± 0,019 g olan Aynalı sazan (Cyprinus carpio L.) yavruları kullanılmıştır. Toprak havuzlara yerleştirilen yüzer ağ kafeslere 30'ar adet balık stoklanmıştır. Su mercimeği bitkisi (Lemna minor L.) unu ticari sazan yemlerine % 5, % 10, % 15 ve % 20 oranlarında ilave edilmiştir. Kontrol yeminde su mercimeği kullanılmamıştır. Balıklar, hazırlanan 5 farklı rasyonla, 90 gün süreyle günde 3 öğün yenilenmiştir. Deneme sonunda, balıkların canlı ağırlık artışı, spesifik büyüme oranı, protein etkinlik oram, yaşama ve yem değerlendirme oranları incelenmiştir. Kontrol, % 5, % 10 ve % 20 oranında su mercimeği içeren yemlerle beslenen grupların büyüme ve yem değerlendirmeleri arasındaki fark önemsiz bulunmuştur (p>0,05). % 15 oranında su mercimeği içeren yemlerle beslenen balıkların kontrol ve % 5 gruplarıyla büyüme performansları arasındaki fark istatistiksel olarak önemli (p0,05). Balıkların yaşama oranlan tüm gruplar içinde, % 74,4 ile % 86,6 arasında değişmiştir. Sonuçta, % 10' a kadar su mercimeği ikame edilen rasyonlarm Aynalı sazan yavrularının gelişimini kontrol yemiyle aynı düzeyde sağladığı görülmüştür. 2004, 39 sayfa
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT THE USE OF DUCKWEED (Lemna minor L.) IN MIRROR CAKP(Cyprinus carpio L.) FEEDING This study was conducted at Mustafa Kemal University Fisheries Faculty Topboğazı Research Center. 30 Mirror carp fries, Cyprinus carpio L., (each avarage weight 0.29 ± 0.019 g) were stocked each cages in ponds. The commercial carp diet added at rate of 5 %, 10 %, 15 % and 20 % with duckweed meal. The duckweed served as a control without a diet. Fish were fed with 5 different diets and 3 times a day for 90 days. Specific growth rate, protein efficiency ratio, survival and feed conversion ratio were investigated. No significant differences were observed in control group at growth performance and feed conversion rate among 5 %, 10 %, 20 % (p>0.05). Altough only significant differences were observed 15 % duckweed inclusion diet between control and 5 % groups (p0.05). Survival rate was between 74.4 % and 86.6 % ail the groups. The result indicated that up to 10 % duckweed dietary inclusion on Mirror carp fries growth was similar to the level of control diet. 2004, 39 page KEY WORDS: Duckweed, Lemna minor, Mirror carp, Cyprinus carpio, Weight gain, Survival rate, Feed conversion ratio