ACİL SERVİSE KÜNT KAFA TRAVMASI İLE BAŞVURAN HASTALARDA KANADA BİLGİSAYARLI BEYİN TOMOGRAFİSİ KURALLARININ ETKİNLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
AN EVALUATION OF THE EFFICIENCY OF CANADIAN COMPUTED TOMOGRAPHY RULES ON PATIENTS PRESENTING WITH BLUNT HEAD TRAUMA TO THE EMERGENCY ROOM
  1. Tez No: 996004
  2. Yazar: HİLMİ GÖNEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN TOPAÇOĞLU, UZMAN EMRE ATİŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: beyin, hasar, kanada, kurallar, travma, brain, damage, Canada, rules, trauma
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Ptt Erenköy Sanatoryum ve Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmaya dahil edilen künt kafa travmalı hastaların Kanada Bilgisayarlı Beyin Tomografisi Kuralları uygulandığında ne kadar oranda bilgisayarlı beyin tomografisi gereksinimin olmayacağı, Kanada Bilgisayarlı Beyin Tomografisi Kuralları'na göre bilgisayarlı beyin tomografisi endikasyonu olmayan hastalarda patoloji saptanma oranları, Kanada Bilgisayarlı Beyin Tomografisi Kuralları'na göre bilgisayarlı beyin tomografisi endikasyonu olmayan hastalarda operasyon gereksinimi ve tedavi değişikliğine etkisi analiz edilecektir. . Materyal ve Metod: 20.09.2017 ile 05.10.2017 tarihleri arasında Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi cerrahi acil servise künt kafa travması nedeniyle başvuran ve bilgisayarlı beyin tomografisi çekilen tüm hastalar çalışma kapsamına alındı. Acil servise künt kafa travması nedeniyle başvuran hastalar acil beyin cerrahi bölümü tarafından değerlendirildi ve hastanın tıbbi sürecinde acil serviste çalışan beyin cerrahi hekimi tarafından herhangi bir kılavuz gözetilmeden bilgisayarlı beyin tomografisi istenilen hastalar tetkik çekilmesi sonrasında çalışmada bulunan acil tıp asistanı tarafından çalışma konusunda bilgilendirildi. Verilerin tanımlayıcı istatistiklerinde ortalama, standart sapma, medyan en düşük, en yüksek, frekans ve oran değerleri kullanılmıştır. Değişkenlerin dağılımı Kolmogorov-Smirnov test ile ölçüldü. Nicel bağımsız verilerin analizinde Mann-Whitney U test kullanıldı. Nitel bağımsız verilerin analizinde ki-kare test kullanıldı. Analizlerde SPSS 22.0 programı kullanılmıştır. Bulgular: Toplam 196 hastanın %69,9'u (137) kurallara uygun, %30,1'i (59) ise kurallara uygun olmadan bilgisayarlı beyin tomografisi çekilmeye yollandı. Hastaların %30,6'sı (60) 16-25 yaş aralığındaydı, %54,1'i (106) 26-55 yaş arasındaydı. Çalışmaya alınan hastaların hiçbirinin bilgisayarlı beyin tomografisinde anlamlı bulguya veya patolojiye rastlanmadı. Hastaların tamamı hastaneden izlem veya gözetim altında kalmadan önerilerle taburcu edildi. Sonuç: Hafif TBH sebebiyle hastaneye başvuran hastaların çoğu genç ve erkek nüfustandı. Çekilen beyin tomografilerin çoğu Kanada Bilgisayarlı Beyin Tomografi Kurallarına uygun olmadan çekildi. Kanada Bilgisayarlı Beyin Tomografi Kurallarının işlevselliği öngörülemedi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction and Purpose: In this study, the rates of determining pathology on patients with no computed tomography indications as per Canadian Computed Tomography Rules, to what extent the patients with blunt head trauma will not require computed tomography when Canadian Computed Tomography Rules are applied, and the requirement for operation on patients with no computed tomography indications as per Canadian Computed Tomography Rules, and its effect on treatment change will be analyzed. Material and Method: All patients, presenting with blunt head trauma to the emergency room of Okmeydani Training and Research Hospital between 20.09.2017 and 05.10.2017, and who had CT scans were included in this study. The patients presenting with blunt head trauma to the emergency room were examined by the neurosurgery department, and the patients, who were requested to have CT scans without any guidance, were informed about this study by the Emergency Medicine Resident after the examination. The average, standard deviation, median lowest, highest, frequency, and the rate values were used in complementary statistics of the data. The distribution of the variables was measured through Kolmogorov-Smirnov test. Mann-Whitney U-test was used for the analysis of independent quantitative data. Chi-square test was used for the analysis of independent qualitative data. SPSS 22.0 program was used for these analyses. Findings: 69.9% (137) of 196 patients were sent for CT under proper conditions, 30.1% (59) of the patients were sent for CT under improper conditions. 30.6% (60) of patients were aged between 16 and 25 years of age, and 54.1% (106) were aged between 26 and 55 years of age. No significant findings or pathologies were observed in CT scans of any patients participating in this study. all patients were discharged with recommendations without any further monitoring or supervision. Conclusion: The majority of patients presenting with mild TBI were young males. Many of these CT scans were performed without considering the Canadian Computed Tomography Rules. The functionality of Canadian Computed Tomography Rules could not be predicted.