Temporomandibular eklem bozukluğunda postüral alışkanlık ve farkındalık ile kas iskelet sistemine dair parametreler arasındaki ilişkinin araştırılması
Postural habits and awareness in individuals with temporomandibular joint disorders and its relationship to musculoskeletal parameters
  1. Tez No: 996027
  2. Yazar: ZEYNEP DAMAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHAR ÖZGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Alışkanlık, farkındalık, postür, temporomandibular bozukluklar, Awareness, habits, posture, temporomandibular disorders
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırmanın birincil amacı, TMB (temporomandibular bozukluk)'ye sahip olan ve olmayan bireylerde postüral alışkanlık ve farkındalık düzeylerini karşılaştırmaktır. İkincil amaç; TMB'li bireylerde postüral alışkanlık ve farkındalık ile ağrı, baş-boyun postürü, çene ve boyun fonksiyonelliği, boyun kası enduransı ve eklem pozisyon hissi arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya TMB olan 50 ve TMB olmayan 50 birey dahil edildi. Postüral alışkanlık ve farkındalık düzeyi, Postüral Alışkanlık ve Farkındalık Ölçeği (PAFÖ) ile değerlendirildi. Temporomandibular bölge ağrı düzeyi ve basınç ağrı düzeyi Sayısal Derecelendirme Ölçeği (SDÖ) ve algometre ile, fonksiyonellik, Helkimo Klinik Disfonksiyon İndeksi (HKDİ), servikal eklem hareket açıklığı ölçümü, maksimum ağız açıklığı ve Mandibular Fonksiyon Bozukluğu Anketi (MFBA) ile, baş-boyun postürü fotogrametrik analiz ile, servikal bölge kas enduransı, servikal fleksör ve ekstansör endurans testleri ile ve eklem pozisyon hissi Lazer İmleç Yardımlı Açı Tekrarlama Testi (LİYATT) kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: PAFÖ skorları TMB grubunda anlamlı derecede daha düşüktü (p<0.001). TMB grubu içinde, PAFÖ skoru ile aktiviteye bağlı ağrı düzeyi arasında orta düzeyde negatif bir korelasyon bulundu (-0,429). PAFÖ skorları ile HKDİ (-0,337), MFBA (-0,445 ve-0,496) arasında ve PAFÖ ile LİYATT arasında servikal ekstansiyonda (-0,326) ve lateral fleksiyonda (-0,406, -0,365) ve sağ rotasyonda (-0,294) düşük-orta düzeyde negatif korelasyonlar gözlendi. Sonuç: TMB'li bireylerde postüral alışkanlık ve farkındalık ile ağrı düzeyi, postür, çene fonksiyonelliği, kas enduransı ve eklem pozisyon hissi arasındaki ilişki incelenmiştir. Elde edilen bulgular, TMB'nin değerlendirilmesi ve rehabilitasyonunda sadece lokal semptomları değil aynı zamanda postüral alışkanlıkları da dikkate almanın önemini vurgulamaktadır. Postür alışkanlıklarını iyileştirmenin ve postüral farkındalığı artırmanın TMB'yi önlemeye ve rehabilitasyonu desteklemeye yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The primary aim of this study is to compare postural habits and awareness levels in individuals with and without TMD (Temporomandibular Disorder). The secondary aim is to examine the relationship between postural habits and awareness and pain, head and neck posture, jaw and neck functionality, neck muscle endurance, and joint position sense in individuals with TMD. Materials and Methods: The study included 50 individuals with TMD and 50 individuals without TMD. Postural habits and awareness levels were assessed using the Postural Habits and Awareness Scale (PHAS). Temporomandibular region pain level and pressure pain level were assessed using the Numeric Rating Scale (NRS) and algometer; functionality was assessed using the Helkimo Clinical Dysfunction Index (HCDI), cervical range of motion measurement, maximum mouth opening, and Mandibular Function Impairment Questionnaire (MFIQ); head and neck posture was assessed using photogrammetric analysis; cervical muscle endurance was assessed using cervical flexor and extensor endurance tests; and joint position sense was assessed using the Laser-Pointer Assisted Angle Reproduction Test (LAART). Results: PHAS scores were significantly lower in the TMD group (p<0.001). Within the TMD group, a moderate negative correlation was found between PHAS score and activity-related pain level (-0.429). Low-to-moderate negative correlations were observed between PHAS scores and HCDI (-0.337), MFIQ (-0.445 and -0.496), and between PHAS and LAART in cervical extension (-0.326), lateral flexion (-0.406, -0.365), and right rotation (-0.294). Conclusion: The relationships among postural habits, awareness, and pain level, as well as posture, jaw function, muscle endurance, and joint position sense, were investigated in individuals with TMD. The findings highlight the importance of considering not only local symptoms but also postural habits in the assessment and rehabilitation of TMD. It is believed that improving postural habits and increasing postural awareness can help prevent TMD and support its rehabilitation.