Maksiller molar diş anatomik özelliklerinin periodontal durum üzerine etkisinin KIBT görüntülerinde retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective evaluation of the impact of maxillary molar anatomical characteristics on periodontal status using CBCT images
  1. Tez No: 996026
  2. Yazar: BUKET ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANDAN SEMRA PAKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: 3-boyutlu ölçümler, furkasyon tutulumu, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, maksiller molar, periodontitis, Maksilla, Tomografi, 3-dimensional measurements, furcation involvement, cone-beam computed tomography, maxillary molar, periodontitis, Maxilla, Tomography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ağız, Diş Çene Radyolojisi Bilim Dalı
Özet
Radyolojik görüntüleme yöntemlerinden, periodontoloji alanında alveoler kemik seviyesini, kemik defektlerinin patern ve boyutlarını, dişlerin morfolojik özelliklerini tespit etmek için yararlanılabilir. Alveoler kemik kayıpları ve furkasyon tutulumlarının şiddeti ve genişliği prognoz tayini ve tedavi planlamasını etkileyen önemli faktörlerdir. Periodontal hastalıkların tanısı, prognoz tayini ve tedavi sonuçlarının değerlendirilmesinde radyolojik değerlendirme önemli bir role sahiptir. 2-boyutlu (2B) radyografların projeksiyon geometrisi ve bitişik anatomik yapıların süperpozisyonlarından kaynaklanan limitasyonları bilgisayarlı tomografi gibi üç boyutlu görüntüleme teknikleriyle ortadan kaldırılabilir. Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT), 3B hacimsel görüntüler üretir ve diş hekimliğinde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı maksiller molar dişlere ait lokal anatomik faktörlerin KIBT ile incelenmesi ve furkasyon tutulumları dahil olmak üzere periodontal defektlerin tomografik analizlerinin yapılarak bu parametreler ile periodontal yıkım şiddeti (periodontitis evresi) arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Çalışmada maksiller molar dişlerin KIBT görüntülerinde metrik ve açısal ölçümler ile furkasyon defeklerinin hacim ve yüzey alanı hesaplamaları yapılmıştır. Bu ölçüm değerleri açısından farklı periodontitis evresine sahip gruplar (evre 1-3) ile kontrol grubu (evre 0) karşılaştırılmıştır. Bu çalışmaya yaş ortalaması 43,69 ± 11,47 olan 65 (33 kadın, 32 erkek) bireye ait 88 maksiller molar diş dahil edilmiştir. Kök gövde uzunluğu ve kök konkavite derinliği kontrol ve başlangıç düzeyindeki periododntitiste (evre 1) anlamlı şekilde düşük bulunmuştur (p<0,05). Kökler arası mesafe, kök genişlikleri, komşu diş ile mesafe, köklerin ayrıklığı ve minimum rezidüel alveoler kret yüksekliği değerlerinin genellikle evre 0 ve evre 1 gruplarında daha yüksek olduğu gözlenmiştir (p<0,05). Furkasyon defektlerinin hacmi ve yüzey alanı ise evre 3 periodontitis hastalarında, evre 2 grubuna göre daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Maksiller molar dişlerde bukkal, mesial ve distal yüzeylerden ölçülen kök konkaviteleri, komşu distal diş yakınlığı ve kök yakınlıkları orta ve şiddetli periodontitis için risk göstergesi olabilir. Maksiller molar dişlere ait çeşitli morfolojik özelliklerin periodontitis şiddetiyle ilişkisi göz önünde bulundurulduğunda periodontal tanı, prognoz tayini ve tedavi planlaması aşamalarında uygun endikasyonla elde edilmiş KIBT görüntülerinin değerlendirilmesi detaylı veriler sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Radiological imaging techniques can be utilized in the field of periodontology to assess alveolar bone levels, the pattern and dimensions of bone defects, and the morphological characteristics of teeth. The severity and extent of alveolar bone loss and furcation involvement are important factors influencing prognosis and treatment planning. Radiologic evaluation plays a crucial role in the diagnosis of periodontal diseases, determination of prognosis, and assessment of treatment outcomes. The limitations of two-dimensional (2D) radiographs, arising from projection geometry and the superimposition of adjacent anatomical structures, can be overcome by three-dimensional imaging modalities such as computed tomography. Cone-beam computed tomography (CBCT) generates three-dimensional volumetric images and is widely used in dentistry. The aim of this study was to investigate local anatomical factors related to maxillary molars using CBCT and to analyze periodontal defects, including furcation involvements, in order to evaluate the relationship between these parameters and the severity of periodontal breakdown (periodontitis stage). In CBCT images of maxillary molars, metric and angular measurements as well as volumetric and surface area calculations of furcation defects were performed. Groups with different stages of periodontitis (stages 1–3) were compared with the control group (stage 0) in terms of these measurement values. A total of 88 maxillary molars from 65 individuals (33 females, 32 males) with a mean age of 43.69 ± 11.47 years were included in the study. Root trunk length and root concavity depth were significantly lower in the control and early periodontitis (stage 1) groups (p < 0.05). Inter-radicular distance, root widths, distance to adjacent teeth, root divergence, and minimum residual alveolar crest height values were generally higher in the stage 0 and stage 1 groups (p < 0.05). The volume and surface area of furcation defects were higher in stage 3 periodontitis patients compared with the stage 2 group (p < 0.05). Root concavities measured on the buccal, mesial, and distal surfaces of maxillary molars, proximity to the adjacent distal tooth, and inter-radicular proximity may serve as risk indicators for moderate and severe periodontitis. Considering the association between various morphological characteristics of maxillary molars and the severity of periodontitis, the evaluation of CBCT images, obtained with appropriate indications, may provide detailed information during periodontal diagnosis, prognosis determination, and treatment planning.