Genç futbolcularda bilateral antrenmanların performans ve öğrenme transferine etkisi
The effect of bilateral training on performance and learning transfer in young football players
  1. Tez No: 996042
  2. Yazar: ABDULLAH YÜREK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN GÜLBİN ESKİYECEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Bilateral antrenman, genç futbolcular, performans, öğrenme transferi, motor beceri, Bilateral training, young football players, performance, learning transfer, motor skills
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Kızıltepe Spor Lisesinde öğrenim gören lisanslı futbolculardan oluşan genç sporcularda uygulanan bilateral antrenman programının teknik ve fiziksel performans ile öğrenme transferi üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırma grubunu, yaşları 16–18 arasında değişen toplam 40 erkek futbolcu oluşturmuştur. Katılımcılar deney (n = 20) ve kontrol (n = 20) grubu olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Deney grubuna 8 hafta boyunca rutin futbol antrenmanlarına ek olarak bilateral antrenman uygulamaları içeren yapılandırılmış bir program uygulanırken, kontrol grubuna yalnızca rutin futbol antrenmanlarına devam ettirilmiştir. Araştırmada sporcuların performans düzeyleri; top sürme (slalom), duvar pası, çift ayak top sektirme, hedefe isabetli vuruş, çeviklik ve dayanıklılık testleri aracılığıyla değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde grup içi karşılaştırmalar için bağımlı örneklemler t-testi, gruplar arası karşılaştırmalarda ise ön test puanları kontrol edilerek Kovaryans Analizi (ANCOVA) kullanılmıştır. Ayrıca ölçümlerin tutarlılığını ve performans gelişiminin sürekliliğini belirlemek amacıyla Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Elde edilen bulgular, deney grubunda tüm performans değişkenlerinde son test lehine istatistiksel olarak anlamlı gelişimler olduğunu (p<.05) göstermiştir. ANCOVA sonuçları, ön test etkisi kontrol altına alındığında dahi grup etkisinin anlamlılığını koruduğunu ve deney grubunun kontrol grubuna kıyasla daha yüksek performans artışı sağladığını ortaya koymuştur. Özellikle resesif ekstremitede gözlenen anlamlı gelişimler, bilateral antrenman uygulamalarının öğrenme transferini desteklediğini göstermektedir. Sonuç olarak, rutin futbol antrenmanlarına ek olarak uygulanan bilateral antrenmanların, genç futbolcularda teknik ve fiziksel performansın geliştirilmesi ile öğrenme transferinin artırılmasında etkili bir yöntem olduğu belirlenmiştir. Bu bulgular, spor liselerinde ve altyapı düzeyindeki futbol eğitim programlarında bilateral antrenman yaklaşımlarına yer verilmesinin performans gelişimi ve beceri kalıcılığı açısından önemli katkılar sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of a bilateral training program on technical and physical performance and learning transfer in licensed youth soccer players studying at Kızıltepe Sports High School. The study included 40 male players aged 16–18 years, who were divided into an experimental group (n = 20) and a control group (n = 20). The experimental group followed an 8-week bilateral training program in addition to their regular soccer training, while the control group continued with routine training only. Performance was evaluated using slalom dribbling, wall passing, double-foot ball juggling, shooting accuracy, agility, and endurance tests. Paired-samples t-tests were used for within-group comparisons, and Analysis of Covariance (ANCOVA) was applied for between-group comparisons while controlling pre-test scores. Pearson correlation analysis was also conducted to examine the consistency of the measurements. The results showed significant improvements in all performance variables in the experimental group after the training period (p<.05). ANCOVA results indicated that the experimental group achieved greater performance gains than the control group, even after adjusting for pre-test differences. In particular, improvements observed in the non-dominant limb supported the presence of learning transfer. In conclusion, adding bilateral training to regular soccer practice was found to be an effective approach for improving technical and physical performance and supporting learning transfer in youth soccer players. These findings suggest that bilateral training can be successfully integrated into sports high school and youth soccer training programs.