Yoğun bakım hemşirelerinde ikinci kurban fenomeninin irdelenmesi: Prospektif gözlemsel çalışma
Investigation of the second victim phenomenon among intensive care nurses: A prospective observational study
- Tez No: 996055
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM KORKMAZ DİLMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Devamsızlık, İkinci kurban fenomeni, İşten ayrılma niyeti, Tükenmişlik, Yoğun bakım hemşiresi, Absenteeism, Burnout, Intensive care nurse, Second victim phenomenon, Turnover intention
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerde İkinci Kurban Fenomeni'ni (İKF) İkincil Mağdur Deneyimi ve Destek Ölçeği'nin Türkçe versiyonu (T-SVEST) ile değerlendirmek; T-SVEST alt boyutları ile Kopenhag Tükenmişlik Envanteri (CBI) ile ölçülen tükenmişlik arasındaki ilişkileri incelemek ve T-SVEST alt boyut ortalamalarını literatürle karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, prospektif veri toplama süreciyle yürütülen analitik–kesitsel tasarıma sahip bir araştırmadır ve dahil edilme kriterlerini karşılayan 300 yoğun bakım hemşiresi ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplamada Tanıtıcı Bilgi Formu, T-SVEST ve CBI kullanılmıştır. Ölçeklerin yapı geçerliliği doğrulayıcı faktör analizi ile, güvenirliği Cronbach alfa, birleşik güvenirlik ve ortalama açıklanan varyans (AVE) ile değerlendirilmiştir. T-SVEST alt boyutları ile tükenmişlik arasındaki ilişkiler kısmi en küçük kareler yapısal eşitlik modellemesi (PLS-SEM) ile analiz edilmiştir. Bulgular: Hemşirelerde İKF farkındalığının düşük olduğu; T-SVEST psikolojik ve fiziksel sıkıntı puanlarının orta–yüksek düzeyde seyrettiği, kurumsal desteğin yüksek; meslektaş desteği ve öz-yeterlik puanlarının ise daha düşük olduğu saptanmıştır. CBI ile değerlendirilen tükenmişlik düzeyleri yüksektir. PLS-SEM analizlerinde psikolojik ve fiziksel sıkıntının devamsızlık, işten ayrılma niyeti ve tükenmişlik ile pozitif ilişkili olduğu gösterilmiştir. Literatürle karşılaştırmalarda, bu çalışmadaki hemşirelerde sıkıntı boyutlarının daha yüksek, meslektaş desteği ve özyeterliğin ise daha düşük olduğu görülmüştür. Sonuç: Bulgular, yoğun bakım hemşirelerinde İKF'ye bağlı psikolojik ve fiziksel yükün belirgin olduğunu ve bunun tükenmişlik ile işten ayrılma eğilimiyle ilişkili olduğunu göstermektedir. Kurumsal desteğe rağmen sınırlı meslektaş desteği ve öz-yeterlik, İKF'nin mesleki iyi oluş ve işte kalma açısından bir risk alanı olduğunu düşündürmektedir. Bu durum, farkındalık eğitimleriyle birlikte yapılandırılmış akran destek ve olay sonrası izlem programlarının geliştirilmesini ve kurumsal desteğin sahada diğer destek boyutlarını güçlendirecek biçimde bütüncül olarak tasarlanmasını gerekli kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the Second Victim Phenomenon (SVP) among nurses working in intensive care units using the Turkish version of the Second Victim Experience and Support Tool (T-SVEST); to examine the relationships between T-SVEST subscales and burnout measured by the Copenhagen Burnout Inventory (CBI); and to compare T-SVEST subscale scores with findings reported in the international literature. Materials and Methods: This study was conducted using an analytical crosssectional design with a prospective data collection process and included 300 intensive care nurses who met the inclusion criteria. Data were collected using a Demographic Information Form, T-SVEST, and CBI. Construct validity of the scales was assessed using confirmatory factor analysis, while reliability was evaluated through Cronbach's alpha, composite reliability, and average variance extracted (AVE). Relationships between T-SVEST subscales and burnout were analyzed using partial least squares structural equation modeling (PLS-SEM). Results: Nurses demonstrated low awareness of SVP. Psychological and physical distress scores on T-SVEST were moderate to high, institutional support levels were relatively high, whereas Colleague Support and self-efficacy scores were comparatively lower. Burnout levels assessed by the CBI were high. PLS-SEM analysis revealed that psychological and physical distress were positively associated with absenteeism, turnover intention, and burnout. In comparison with previous studies, distress subscale scores were higher, and Colleague Support and self-efficacy were lower among the nurses in this study. Conclusion: The findings indicate that psychological and physical burden related to SVP is substantial among intensive care nurses and is associated with increased burnout and turnover intention. Despite strong institutional support, limited Colleague Support and reduced self-efficacy suggest that SVP poses a significant risk for professional well-being and retention. These results underscore the need for awareness-raising education, structured peer-support systems, and post-event followup programs, as well as comprehensive institutional strategies designed to strengthen all dimensions of support within clinical settings.