Hemşirelerde ekip çalışması ile iş doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between teamwork and job satisfaction in nurses
- Tez No: 996056
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Ekip, Ekip Çalışması, İş Doyumu
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, hemşirelerde ekip çalışması ile iş doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmış olup, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı niteliktedir. Araştırmanın örneklemini, bir eğitim ve araştırma hastanesinin ek hizmet binasında görev yapan toplam 127 hemşire oluşturdu. Veriler; etik kurul onayı ve kurum izni alınıp; gönüllü onam formu doldurulduktan sonra“Kişisel Bilgi Formu”,“Mccloskey ve Mueller İş Doyum Ölçeği”ve“Hemşirelikte Ekip Çalışması Ölçeği”kullanılarak yüz yüze anket yöntemi ile Haziran 2024-Ocak 2025 tarihleri arasında toplandı. Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması 29,51±5,44 yıl (Min=22; Mak=52) olup, %79,5'i (n=101) kadın, %54,3'ü (n=69) bekar, %70,9'u (n=90) lisans mezunu, %79,5'i (n=101) kadrolu olarak çalışmakta, %38,6'sı (n=49) ayda 24 saat ve daha fazla mesai yapmaktadır. Araştırma bulgularına göre, McCloskey ve Mueller İş Doyumu Ölçeği'nin toplam puan ortalaması 2,69±0,72, Hemşirelikte Ekip Çalışması Ölçeği'nin toplam puan ortalaması 3,12±0,56 olarak bulundu. Hemşirelerin çalıştığı bölüm, görev unvanı, mesleği gönüllü olarak seçme ve mesleği önerme durumuna göre McCloskey ve Mueller İş Doyumu Ölçeği genel puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Araştırmaya katılan hemşirelerin yaşı ile McCloskey ve Mueller İş Doyumu Ölçeği toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu belirlendi. Araştırmada öğrenim düzeyi ve mesleği önerme durumuna göre Hemşirelik Ekip Çalışması Ölçeği toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. McCloskey ve Mueller İş Doyumu Ölçeği ile Hemşirelik Ekip Çalışması Ölçeği toplam puanları arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı korelasyon bulundu, yani ekip çalışması arttıkça iş doyumu da artmakadır. Sonuç olarak; sağlık alanında“ben”anlayışı yerine“biz”anlayışının öne çıkarılması, ekip çalışmasını teşvik edecek eğitimler ve yönlendirmeler sağlanması önerilir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to investigate the relationship between teamwork and job satisfaction in nurses and is descriptive and correlational study. The sample of the study consisted of a total of 127 nurses working in the auxiliary service building of a training and research hospital. Data were collected between June 2024 and January 2025 using face-to-face surveys with the“Personal Information Form”,“Mccloskey and Mueller Job Satisfaction Scale”and“Teamwork in Nursing Scale”after obtaining ethical committee approval and institutional permission and completing the voluntary consent form. The mean age of the nurses participating in the study was 29.51±5.44 years (Min=22; Max=52), 79.5% (n=101) were female, 54.3% (n=69) were single, 70.9% (n=90) has a bachelor's degree, 79.5% (n=101) working as permanent staff, and 38.6% (n=49) working 24 hours or more per month. According to the research findings, the mean total score of the McCloskey and Mueller Job Satisfaction Scale was 2.69±0.72, and the mean total score of the Teamwork in Nursing Scale was 3.12±0.56. Statistically significant differences were found between the overall scores of the McCloskey and Mueller Job Satisfaction Scale according to the nurses' department, job title, and whether they voluntarily chose the profession or recommended. A statistically significant relationship was found between the age of the nurses participating in the study and their total scores on the McCloskey and Mueller Job Satisfaction Scale. A statistically significant difference was also found between the total scores on the Nursing Teamwork Scale based on educational level and the nurse's recommendation of the profession. A statistically significant positive correlation was found between the total scores of the McCloskey and Mueller Job Satisfaction Scale and the Nursing Teamwork Scale, meaning that job satisfaction increases as teamwork increases. In conclusion, it is recommended that the“we”mentality be emphasized over the“I”mentality in the healthcare field, and that training and guidance be provided to encourage teamwork.