Zaman-eşzaman ilişkisi ve eşzamanlılık ilkesi bağlamında sinemada karakterlerin ve olayların işlenişi
Time–synchronicity relationship and the handle of characters and events in cinema within the context of the principle of synchronicity
- Tez No: 996074
- Danışmanlar: PROF. DR. CELALETTİN VATANDAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Güzel Sanatlar, İletişim Bilimleri, Psikoloji, Fine Arts, Communication Sciences, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Analitik psikoloji, Deneysel sinema, Eş zamanlama, Göstergebilimsel analiz, Güzel sanatlar, Jungien psikoloji, Analytical psychology, Experimental cinema, Semiotic analysis, Fine arts, Jungian psychology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
Özet
Zaman insanoğlunun kendisini ve dünyayı anlama çabasında önemli bir noktadır. Bu anlama çabası onu hem günlük yaşamın hem de tüm bilimsel ve sanatsal alanların konusu yapmıştır. Bu çalışmaların temelinde devinim ya da hareket, mekân ve uzay gibi meseleler yer almaktadır. Doğa yasaları için önemli bir eşik olan izafiyet teorisi zamanın algılanmasında kişinin ya da nesnenin durumunun zamanın, mekânın ve hareketin algılanmasını etkilediğini ortaya koymuştur. Dolayısıyla bu nedenselliğinde göreceli bir durum olduğunu göstermiştir. Nedensellik doğayı ve insanı anlamlandırmada önemli bir ilkedir. Fakat doğada nedensellik ilkesi ile anlamlandırılamayan olgularda bulunmaktadır. İsviçreli psikiyatr ve psikoterapist Dr. Carl Gustav Jung ise bu nedensellik dışı olguların anlamlandırılması amacıyla senkronisite olarak da bilinen eşzamanlılık ilkesini ortaya koymuştur. Burada temel mesele zaman ve mekân birlikteliği gözetmeksizin psişik bir durumun nedensel bir bağlantısı olmayan dışsal bir olay ile denk gelmesidir. Bu araştırmanın amacı Carl Gustav Jung'un eşzamanlılık ilkesini bir sinema filmdeki karakterler ve olaylar özelinde ele almaktır. Burada sinema alanının seçilmesinin sebebi ise sinemanın da nedensellik dışı olguları bir anlatı unsuru olarak kullanabilirliğini incelemektir. Araştırmanın önemi zamana sinemaya zemin oluşturacak şekilde disiplinlerarası bir düzlemde yaklaşılması ve nedensellik dışı olguların sinemada da yer almasıyla eşzamanlılık ilkesinin bir anlamlandırma ilkesi olarak sinemaya uyarlanmış olmasıdır. Bu kapsamda dünya sinemasından 2000-2024 yılları arasında çekilmiş ve nedensellik dışı olguları içeren 10 film seçilmiştir. Bu örneklemler veri analiz yöntemi olarak Ferdinand de Saussure'ün ve Christian Metz' in göstergebilim yöntemi ile incelenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre nedensellik dışı bir anlamlandırma ilkesi olan eşzamanlılığın sinemada karakterlerin ve olayların işlenişinde kullanılabilir bir anlatı unsuru olduğu görülmüştür. Ayrıca hikâyesini bizzat günlük yaşamdan alabilen güçlü anlatılar kurabildiği, aynı zamanda nedensel düzlemde kurulu olan filmlerin hikâyelerini de beslediğine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Time is a crucial point in humanity's endeavor to understand itself and the world. This quest for understanding has made it a subject of both daily life and all scientific and artistic fields. At the heart of these studies lie issues such as motion, space, and place. Relativity theory, a significant threshold for understanding the laws of nature, has shown that the state of a person or object influences the perception of time, space, and motion. Therefore, it has demonstrated that causality is also a relative state. Causality is an important principle in understanding nature and humanity. However, there are also phenomena in nature that cannot be explained by the principle of causality. The Swiss psychiatrist and psychotherapist Dr. Carl Gustav Jung, in order to explain these non-causal phenomena, put forward the principle of synchronicity, also known as synchronicity. The fundamental issue here is the coincidence of a psychic state with an external event that has no causal connection, regardless of the unity of time and space. The aim of this research is to examine Carl Gustav Jung's principle of synchronicity specifically in the context of characters and events in a film. The reason for choosing cinema as the focus here is to examine the possibility of cinema using non-causal phenomena as a narrative element. The importance of this research lies in its interdisciplinary approach to time, providing a foundation for cinema, and in the adaptation of the principle of synchronicity as a principle of meaning-making in cinema through the inclusion of non-causal phenomena. In this context, 10 films from world cinema produced between 2000 and 2024 that contain non-causal phenomena were selected. These samples were analyzed using Ferdinand de Saussure's and Christian Metz's semiotics method. The findings of the research show that synchronicity, a non-causal principle of meaning-making, can be used as a narrative element in the treatment of characters and events in cinema. Furthermore, it was found that it can create powerful narratives that draw their stories directly from daily life, while also enriching the narratives of films established on a causal plane.