Ailenin, akranın, sınıf öğretmeninin ve öğrencinin gözünden“tek çocuk”
The“only child”from the perspective of the family, peers, classroom teacher, and student
- Tez No: 996108
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tek çocuk, aile, akran, sınıf öğretmeni, rehber öğretmen, Only child, family, peers, classroom teacher, guidance counselor
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada ilkokul çağındaki tek çocuklara; tek çocukların, ailelerinin, akranlarının, sınıf öğretmenlerinin ve rehber öğretmenlerinin bakış açısı öğrenilmeye çalışılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması modeli kullanılmıştır. Dört farklı devlet okulu ve dört farklı sınıf seviyesinden toplamda 32 tek çocuk, 16 sınıf öğretmeni, 16 tek çocuk velisi ve 4 çoğul çocuk velisi, 16 tek çocuk akranı ve 4 rehber öğretmen olmak üzere toplamda 88 katılımcıya yarı yapılandırılmış görüşme soruları sorulmuş ve yapılan görüşmeler video kaydı ve/veya ses kaydıyla kayıt altına alınmıştır. Yazıya geçirilen veriler nitel veri analiz yöntemlerinden içerik analizi kullanılarak kodlara ve kategorilere ayrılmıştır. Araştırma sonucunda ilkokuldaki tek çocukların katılımcılar üzerinde; paylaşmaya açık olma, arkadaş canlısı olma, özgüveni ve akademik başarısı yüksek olma gibi pozitif yönlerde ve fazla özgüven, kıskançlık, şımarıklık, yalnızlık, uyumsuzluk gibi negatif yönlerde görüşler bildirdikleri görülmüştür. Elde edilen bulgulara bağlı olarak sonuçlar ve bu sonuçların literatür desteğiyle tartışılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study sought to understand the perspectives of only children in elementary school, as well as those of their families, peers, classroom teachers, and guidance counselors. A case study model, one of the qualitative research methods, was used in the study. A total of 88 participants were interviewed using semi-structured interview questions: 32 only children from four different public schools and four different grade levels, 16 classroom teachers, 16 parents of only children and 4 parents of multiple children, 16 peers of only children, and 4 guidance counselors. The interviews were recorded on video and/or audio. Before starting the interviews, the necessary permissions were obtained from the students' families, and all participants were informed that the interviews would be recorded and their consent was obtained. The data obtained were transcribed by the researchers. The transcribed data were coded and categorized using content analysis, one of the qualitative data analysis methods. The results of the research showed that the only children in elementary school reported positive aspects such as openness to sharing, friendliness, high self-confidence, and academic achievement, as well as negative aspects such as excessive self-confidence, jealousy, spoiled behavior, loneliness, and maladjustment. Based on the findings, the results were discussed with support from the literature.