Sosyoekonomik açıdan dezavantajlı ilkokullarda eğitim programlarının uygulanmasına yönelik öğretmen görüşleri
Teachers' perspectives on the implementation of curricula in socioeconomically disadvantaged primary schools
  1. Tez No: 996109
  2. Yazar: MEHMET ALİ SUCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ILGAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ders programları, Dezavantajlı okullar, Curriculum, Disadvantaged school
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, dezavantajlı öğrencilerin bulunduğu okullarda uygulanan eğitim programlarının bu öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılama düzeyini ve uygulamadaki temel sorunları incelemeyi amaçlamaktadır. Bu araştırmanın problemi, dezavantajlı öğrencilerin bulunduğu okullarda MEB eğitim programlarının uygulanması sürecinde öğretmenlerin karşılaştıkları güçlüklerin ve bu güçlüklere ilişkin çözüm önerilerinin ortaya çıkarılmasıdır. Nitel araştırma deseniyle yürütülen çalışmada, dezavantajlı öğrencilerin bulunduğu okullarda görev yapan 12 öğretmenle görüşmeler yapılmış ve elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Analizler, programların yerel koşullara uyarlanmasında yaşanan güçlüklerin, ölçme-değerlendirme süreçlerindeki yetersizliklerin ve kaynak dağılımındaki eşitsizliklerin uygulama sürecini olumsuz etkilediğini ortaya koymuştur. Ayrıca öğretmenlerin dezavantajlı öğrencilere yönelik özel destek sunma konusunda yeterince hazırlanmamış olmaları dikkat çekmiştir. Ayrıca eğitim programlarının daha esnek hale getirilmesi ve yerel ihtiyaçlarla uyumunun güçlendirilmesi gerektiğini göstermektedir. Bununla birlikte, öğretmenlere yönelik mesleki desteklerin artırılması ve okullar arası kaynak farklılıklarının azaltılması, eğitimin niteliğini yükseltmek ve fırsat eşitliğini geliştirmek açısından kritik bir gereklilik olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine how effectively the curriculum implemented in schools serving disadvantaged students addresses their needs and to identify key challenges encountered during implementation. The problem addressed in this study is to identify the difficulties encountered by teachers in implementing MNE curricula in schools with disadvantaged students and to propose solutions to these difficulties. Employing a qualitative research design, the study collected data through in-depth interviews with 12 teachers working in schools serving disadvantaged students, and analyzed the data using thematic analysis. The analyses revealed that difficulties in adapting programs to local conditions, shortcomings in assessment practices, and inequalities in resource distribution negatively affect the implementation process. Additionally, teachers were found to be insufficiently prepared to provide targeted support for disadvantaged learners. Moreover, the results highlight the need for curricula to become more flexible and better aligned with local needs. Strengthening professional support for teachers and reducing disparities in resource allocation are critical requirements for improving educational quality and promoting equity.