Sazan balığı (cyprinus carpio) pullarından yararlanarak çinko oksit nanopartikülleri (ZnO NP's) içeren hidrojellerin sentezi cilt koruma ve hücre hasarı onarımındaki etkilerinin araştırılması
Synthesis of hydrogels containing zinc oxide nanoparticles (ZnO NP's) using carp fish (cyprinus carpio) scales and investigation of their effects on skin protection and cell damage repair
- Tez No: 996123
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜBERRA ANDAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Hidrojeller, Nanopartiküller, Hydrogels, Nanoparticles
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, sazan balığı (Cyprinus carpio) pullarından elde edilen doğal biyopolimerler ile çinko oksit nanopartikülleri (ZnO NP) içeren hidrojel sistemlerinin geliştirilmesi ve bu sistemlerin yapısal, fiziksel-kimyasal ve biyolojik özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Doğal kaynaklı biyopolimerlerin biyouyumlu ve sürdürülebilir yapıları ile ZnO NP'lerin UV koruma, antibakteriyel ve biyolojik aktivite potansiyelleri bir araya getirilerek işlevsel bir jel sistemi oluşturulması hedeflenmiştir. ZnO NP'lerin ve hidrojellerin karakterizasyonu FTIR, UV–Vis, SEM-EDS, XRD ve TGA analizleri ile gerçekleştirilmiştir. FTIR analizlerinde balık pulu yapısındaki kolajenden kaynaklanan Amid I ve Amid II bantları belirlenmiş, ayrıca 400–800 cm⁻¹ aralığında Zn–O titreşim bantları gözlemlenmiştir. UV–Vis spektrumlarında ise ZnO NP'lere özgü 280 nm'de belirgin bir absorpsiyon piki tespit edilmiştir. Bu bulgular, ZnO NP'lerin ve ekstraktının başarılı bir şekilde sentezlendiğini göstermektedir. SEM-EDS analizleri, ZnO NP içermeyen jelin homojen bir yapı sergilediğini, ZnO NP miktarının artmasıyla birlikte jel matrisinde kümelenmeler oluştuğunu ortaya koymuştur. Biyolojik değerlendirmelerde DPPH ve ABTS testleri ile antioksidan aktivite, RBC testi ile hemolitik etki ve MTT testi ile sitotoksisite analizleri yapılmıştır. DPPH testinde en yüksek antioksidan aktivite ZnO NP içermeyen jel grubunda görülürken, ABTS testinde en yüksek aktivite %0,5 ZnO NP içeren jel grubunda belirlenmiştir. Sitotoksisite analizleri ZnO NP'lerin doza bağlı etki gösterdiğini ortaya koymuştur. RBC testlerinde bazı jel gruplarında yüksek hemoliz oranları gözlemlenmiş ve bu durum nanopartiküllerin jel matrisinde eritrosit zarına ulaşma olasılığını düşündürmektedir. Sonuç olarak, balık pulu kökenli biyopolimerlerle geliştirilen ZnO NP içeren hidrojel sistemlerinin biyomedikal ve cilt koruma uygulamaları için potansiyel taşıdığı, ancak biyouyumluluğun arttırılması için formülasyon iyileştirmelerine ihtiyaç duyulduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to develop hydrogel systems containing zinc oxide nanoparticles (ZnO NPs) and natural biopolymers obtained from carp (Cyprinus carpio) scales, and to investigate the structural, physical-chemical, and biological properties of these systems. The goal was to synthesis a functional gel system by combining the biocompatible and sustainable structures of naturally derived biopolymers with the UV protection, antibacterial, and biological activity potentials of ZnO NPs. The characterization of ZnO NPs and hydrogels was performed using FTIR, UV-Vis, SEM-EDS, XRD, and TGA analyses. FTIR analyses revealed Amide I and Amide II bands originating from collagen in the fish scale structure, and Zn-O vibrational bands were observed in the 400–800 cm⁻¹ range. In the UV-Vis spectra, a distinct absorption peak at 280 nm, characteristic of ZnO NPs, was detected. These findings demonstrate the successful synthesis of ZnO NPs and their extract. SEM-EDS analyses revealed that the gel without ZnO NPs exhibited a homogeneous structure, while aggregations formed in the gel matrix with increasing ZnO NP content. Biological evaluations were performed using DPPH and ABTS tests for antioxidant activity, RBC test for hemolytic effect, and MTT test for cytotoxicity. In the DPPH test, the highest antioxidant activity was observed in the gel group without ZnO NPs, while in the ABTS test, the highest activity was determined in the gel group containing 0.5% ZnO NPs. Cytotoxicity analyses revealed that ZnO NPs exhibited a dose-dependent effect. In RBC tests, high hemolysis rates were observed in some gel groups, suggesting the possibility of nanoparticles reaching the erythrocyte membrane in the gel matrix. In conclusion, it was determined that hydrogel systems containing ZnO NPs, developed with fish scale-derived biopolymers, have potential for biomedical and skin protection applications, but formulation improvements are needed to enhance biocompatibility.