Dental döküm alaşımlarından element salınımı ve sitotoksik etkilerinin hücre kültüründe değerlendirilmesi
Release of elements from dental casting alloys and evaluation of cytotoxic effects in cell culture medium
- Tez No: 99614
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLŞEN CAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: dental döküm alaşımları, element salımmı, hücre kültürü, sitotoksisite, fibroblast, dental casting alloys, element release, cell culture, cytotoxicity, fibroblast
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
99 ÖZET Dental Döküm Alaşımlarından Element Salimim ve Sitotoksik Etkilerinin Hücre Kültüründe Değerlendirilmesi. Diş hekimliğinde kullanılan dental döküm alaşımlarından, mekanik ve fizik özellikleri kazandırmak üzere katılan ve biyolojik olarak zararlı olabilecek elementlerin, salimim dikkatleri çekmektedir. Çeşitli nedenlerle soy metal alasından yerine, aktif metaller içeren temel metal alaşımlarının kullammındaki artış, bu konudaki çalışmaların çoğalmasına neden olmuştur. Dental materyallerin biyouyumluluk değerlendirmeleri, sistemik ve lokal toksisite, allerji, mutajenite ve karsinojenite incelemeleri ile yapılmakla beraber, son zamanda, araştırmalar dental alaşımların lokal etkileri üzerine yoğunlaşmıştır. Sitotoksisite incelemelerinde, hücre dizilerinin alaşımlarla direkt temasta olduğu hücre kültürü ortamlarında in vitro yürütülen çalışmalarda genellikle mitokondriyal enzim aktivitesi ve hücre içi ATP seviyesi üzerinde durulmaktadır. Hücre içi enerji aktivitesindeki azalma, hücresel yapıların fonksiyonunu etkiler. Bu durumun, hücre iskeleti üzerindeki etkisi de önemlidir. Bu amaçla çalışmamızda, altı temel metal (Ni-Cr ve Co-Cr) ve iki soy metal alaşımlarından element salınımmı ve bu salınımın hücre düzeyinde hücre iskeleti elemanları ve mitotik aktivite üzerine olan etkilerini, in vitro olarak değerlendirmek amaçlanmıştır. Her bir alaşımdan 5mm çapında ve 2mm kalınlığında disk şeklinde hazırlanmış olan on örneğin, beş tanesine klinik olarak kullanılan tekniklere uygun parlatma işlemi yapılırken, diğer beşi kumlanmış olarak bırakılmıştır. Alaşımlar ve tek sıralı insan embriyonel fibroblast hücre dizileri direkt temasta olacak şekilde, Dulbecco's Modified Eagle's Medium kültür vasatı kullanılarak, 37 ° C'de, % 5 C02' li ve % 95 nemli ve pH'sı 7,4 olan ortamda, 120 saatliğine inkübe edilmiştir. Kontrol grubu olarak, aynı koşullar altmda alaşım örnekleri olmayan hücre dizileri kullanılmıştır. Hücre iskeletini oluşturan yapılar ve mitotik aktivitede meydana değişiklikler, immünositokimyasal yöntemler kullanılarak, Zeiss LSM-510 konfokal mikroskop (Almanya) ile incelenmiştir. Alaşımlarla temasta kalan fibroblastlarda, hücre iskeleti elemanlarından olan vimentin ve mikrotübülüslerde, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında önemli bir değişikliğe rastlanmamıştır. Parlatılmış ve kumlanmış temel metal (Ni-Cr ve Co-Cr) alaşımları ile temasta kalan fibroblastlarda aktin filamanlannm lamellipodia uçlarında kırılmalar gözlenirken, kumlanmış örnekler ile temasta kalan hücrelerde parlatılmış olanlardan farklı olarak stres liflerinde eğilmeler meydana gelmiştir. Mitotik aktivite bakımından, parlatılmış ve kumlanmış alaşımlar arasında farklılık yokken, temel metal (Ni-Cr ve Co-Cr) ve soy metal alaşımları ile temasta kalan hücrelerde kontrol gruplarına göre daha az mitotik hücre olduğu gözlenmiştir.100 Aynı koşullarda, hücre kültürü vasatı içerisine otuz gün bırakılan alaşımlardan element salımmı ve kontrol vasatmda bulunan elementlerin miktarları, AAS kulanılarak kantitatif olarak değerlendirihniştir. Temel metal (Ni-Cr ve Co-Cr) alaşımlarından, soy metal alaşımlarına göre ve kumlanmış alaşımlardan, parlatılmış alaşımlara göre daha fazla element salimim olurken, salman miktarlar ile hücresel etkilerde bir paralellik olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
101 SUMMARY Release of Elements from Dental Casting Alloys and Evaluation of Cytotoxic Effects in CellCulturc Medium. The release of elements that are used in dental alloys to provide mechanical and physical properties is known to be biologically harmful. The increased use of base metal alloys composed of active metals rather than noble metal alloys for many reasons, has resulted in an increase of studies on this subject. The evaluation of the biocompatibility of dental materials is on systemic and local toxicity, allergenity, mutagemty and carcinogenity and lately focussed on the local effects of dental alloys. In cytotoxicity evaluations, in vitro studies of cell cultures with cell lines that are directly in contact, usually mitochondrial enzyme activity and intracellular ATP level is focussed on. The decrease in activity of the intracellular energy, effects the function of the cellular structures. For this reason, it is important to study the effects of such reduces in the cytoskeleton structures. For this purpose, the in vitro evaluation of the release of the elements from six base metal (Ni-Cr and Co-Cr) and two noble metal alloys and effects of this release on cytoskeleton fibers and mitotic activity in cellular is aimed in our study. Ten samples from each alloy which is 5 mm in diameter and 2 mm in thickness was prepared. Five of each samples was polished using clinical technique and other five were left sandblasted. The alloys were incubated for 120 hours in conditions of 37 °C, 5 % C02, 95 % humidity and pH of 7,4 using Dulbecco's Modified Eagle's Medium in direct contact with monolayer human embryonal fibroblasts cell lines. As a control gruop, cell lines without alloy samples under same conditions has been used. Using immunocytochemical techniques, structures of cytoskeleton and changes in mitotic activity were examined with Zeiss LSM-510 confocal microscope (Germany). An important change has not been noticed in vimentin and microtubules that are cytoskeleton fibers of fibroblasts that are in contact with alloys. Breakage in the lamellipodia that are flattened extentions of the actin filaments of the fibroblasts that are in contact with polished and sandblasted base metal (Ni-Cr and Co-Cr) alloys has been noticed while bending was seen in the stress fibers of cells in contact with sandblasted alloys differently from polished ones. No difference in mitotic activity between polished and sandblasted alloys was seen but cells that are in contact with base metal (Ni-Cr and Co-Cr) and noble metal alloys showed less mitotic cells compared to the control gruop. The element release of the alloys left in the cell culture medium and the element amount seen in the control culture medium under the same conditions for thirty days102 was evaluated quantitatively using AAS. More element release was seen in base metal (Ni-Cr and Co-Cr) alloys than noble metal alloys as it is with sandblasted alloys than polished alloys while the released amount was found to be parellel to cellular effects.