Tedavi öncesi subgingival kalkulusu olan ya da olmayan periodontal ceplerde cerrahi tedavi sonrası prognozun değerlendirilmesi
The Evaluation of the prognosis of periodontal pockets with and without subgingival calculus after periodontological surgery
  1. Tez No: 99615
  2. Yazar: ESMAEİL ABRARİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MURAT AKKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Subgingival kalkulus, periodontal tedavi, açık küretaj, Subgingival calculus, periodontal treatment, open curretage
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
37 ÖZET Tedavi Öncesi Subgingival Kalkulusu Olan yada Olmayan Periodontal Ceplerde Cerrahi Tedavi Sonrası Prognozun Değerlendirilmesi. Bu çalışmanın amacı; tedavi öncesi dönemde subgingival kalkulusu olan ceplerde subgingival kalkulusu olmayanlara göre daha iyi iyileşme cevabı olacağı hipotezini 6 aylık kısa dönem klinik takibi ile test etmektir. Çalışma materyali, yaşlan 20-75 yaşlan arasında olan 20'si kadın, 9'u erkek 29 hastadaki toplam 627 adet cep derinliği > 5 mm olan bölgeden oluşmaktadır. Plak indeksi (PI), gingival indeks (GI), cep derinliği (CD), ataçman seviyesi (PAS) ve sondalamada kanama (SKİ) skorlan tedavi öncesinde kaydedildi. Hastalar Ramfjord Kalkulus İndeks skorlanna dayanarak subgingival kalkulusun olmaması (Kal = 0) veya olmasına (Kal > 2) göre iki gruba aynlmıştır. Cep derinliği > 5 mm olan tüm bölgelere açık küretaj işlemi uygulanmıştır. Klinik ölçümler operasyon sonrası 6. ayda tekrarlanmış ve gruplar arası iyileşme cevabı klinik olarak karşılaştmlmıştır. Ortalama ataçman seviyesi kazancı Kal = 0 ve Kal > 2 gruplan için sırası ile 1.61 mm ve 1.28 mm idi. Grup içi ve başlangıç ile 6. ay arası farklar istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p < 0.0005). Cep derinliği ölçümleri için de, benzer anlamlı değişimler bulunmuştur. Bununla birlikte ataçman seviyesi ve cep derinliği ölçümleri göz önünde ve bulundurulduğunda, gruplar arası istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Tüm klinik ölçümlerdeki değişimler alt gruplarda incelendiğinde; gruplar arasındaki tek fark SKİ'de bulunurken, Kal > 2 grubu Kal = 0 grubu ile karşılaştınldığmda tedaviye daha iyi cevap vermiştir. Kısacası, subgingival kalkulusa ait ceplerin, subgingival kalkulusu olmayan ceplerle karşılaştınldığmda tedaviye daha iyi cevap verdiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
38 SUMMARY The Evaluation of The Prognosis of Periodontal Pockets With And Without Subgingival Calculus After Periodontal Surgery. The aim of this study was to test the hypothesis that the pockets with subgingival calculus at pretreatment period would have a better healing response to treatment than pockets without subgingival calculus, in 6 mounths short term follow- up. The study material consisted of a total of 627 teeth from 29 patients (20 women and 9 men) with an age range of 20-25 years old. The plaque index (PI), gingival index (GI), pockets depth, attachment level and bleeding on probing (BOP) scores were recorded before treatment. The patients were divided into two groups according to the absence (Cal = 0) or presence (Cal > 2) of subgingival calculus based on Ramfjord Calculus Index scores. Open curretage procedure was applied to the all pocket depths > 5 mm. The clinical measurements were repeated at 6 * monts postoperatively and the healing response of the groups were clinically compared. The mean attachment gain for Cal = 0 and Cal C > 2 group was 1,61 mm and 1,28 mm, respectively. The differences within the group were found to be statistically significant (p < 0.0005). Similar significant alterations were also recorded for pocket depth measurements. However, there was no significant difference between the groups when attachment level and pocket depth measurements were concern. When the changes in all of the clinical measurements were analyzed, the only difference between the groups was found to be in BOP values, where Cal > 2 group was found to better respond to treatment when compared to Cal = 0 group. In brief, the pockets with subgingival calculus was found to better respond to periodontal treatment when compared to the pockets lacking subgingival calculus.