Polikistik over sendromu tanılı kadınlarda anksiyete düzeylerinin beck anksiyete ölçeği ile karşılaştırılması
  1. Tez No: 996198
  2. Yazar: MUSTAFA KAĞAN ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, anksiyete, Beck Anksiyete Ölçeği, vücut kitle indeksi, psikolojik değerlendirme, Polycystic ovary syndrome, anxiety, Beck Anxiety Inventory, body mass index, psychological assessment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, polikistik over sendromu (PCOS) tanılı kadınlar ile sağlıklı kontrol grubunda anksiyete düzeylerini karşılaştırmak ve PCOS varlığı ile ilişkili olabilecek demografik, metabolik ve psikolojik faktörleri değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışmada, 70 PCOS tanılı kadın ve 70 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 140 bireyin verileri analiz edilmiştir. Anksiyete düzeyi Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) ile değerlendirilmiştir. Tanımlayıcı istatistikler ortalama±standart sapma, ortanca (minimum–maksimum), sayı ve yüzde olarak verilmiştir. Gruplar arası karşılaştırmalarda bağımsız t testi, Mann–Whitney U testi ve ki-kare testi kullanılmıştır. PCOS ile ilişkili faktörleri değerlendirmek amacıyla çok değişkenli lojistik regresyon analizi yapılmış; sonuçlar odds ratio (OR) ve %95 güven aralığı ile sunulmuştur. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 27,37±4,17 yıl olup gruplar yaş açısından benzerdi (p=0,070). PCOS grubunda vücut kitle indeksi (BKİ) kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksekti (28,15±3,80 vs. 22,65±2,62 kg/m²; p<0,001). Beck Anksiyete Ölçeği puanları PCOS grubunda belirgin şekilde daha yüksek bulundu (17,37±7,37 vs. 7,30±6,65; p<0,001). PCOS grubunda orta ve şiddetli düzeyde anksiyete oranları daha yüksekti. Lojistik regresyon analizinde BKİ (OR=1,796; %95 GA: 1,425–2,262; p<0,001) ve BAÖ puanı (OR=1,447; %95 GA: 1,226–1,708; p<0,001) PCOS varlığı ile bağımsız ve anlamlı ilişki gösterdi. Modelin genel doğruluk oranı %86,4 olup iyi uyum gösterdi (Hosmer–Lemeshow p=0,667). Sonuç: PCOS tanılı kadınlarda anksiyete düzeyleri sağlıklı kontrollere kıyasla belirgin şekilde yüksektir. Artmış BKİ ve anksiyete düzeyi, PCOS ile ilişkili önemli klinik göstergeler arasında yer almaktadır. Beck Anksiyete Ölçeği, PCOS için tanı koydurucu bir araç olmamakla birlikte, psikolojik yükün değerlendirilmesi ve klinik izlemin bir parçası olarak yol gösterici bir ölçüm aracı olarak kullanılabilir. PCOS'un yönetiminde metabolik ve hormonal değerlendirmelere ek olarak psikolojik durumun da sistematik biçimde ele alınması, daha bütüncül ve bireyselleştirilmiş tedavi yaklaşımlarına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare anxiety levels between women with polycystic ovary syndrome (PCOS) and healthy controls, and to evaluate demographic, metabolic, and psychological factors associated with PCOS. Methods: In this cross-sectional study, data from 140 participants (70 women with PCOS and 70 healthy controls) were analyzed. Anxiety was assessed using the Beck Anxiety Inventory (BAI). Descriptive statistics were presented as mean±standard deviation, median (minimum–maximum), number, and percentage. Group comparisons were performed using independent t-test, Mann–Whitney U test, and chi-square test as appropriate. Multivariable logistic regression analysis was conducted to identify factors associated with PCOS, and results were reported as odds ratios (ORs) with 95% confidence intervals. Statistical significance was set at p<0.05. Results: The mean age of participants was 27.37±4.17 years, with no significant age difference between groups (p=0.070). Body mass index (BMI) was significantly higher in the PCOS group compared with controls (28.15±3.80 vs. 22.65±2.62 kg/m²; p<0.001). BAI scores were markedly higher in women with PCOS (17.37±7.37 vs. 7.30±6.65; p<0.001), with higher proportions of moderate and severe anxiety. In multivariable analysis, BMI (OR=1.796; 95% CI: 1.425–2.262; p<0.001) and BAI score (OR=1.447; 95% CI: 1.226–1.708; p<0.001) showed independent and significant associations with PCOS. The model demonstrated good fit (Hosmer–Lemeshow p=0.667) and an overall classification accuracy of 86.4%. Conclusion: Women with PCOS exhibit significantly higher anxiety levels compared with healthy controls. Increased BMI and anxiety are important clinical indicators associated with PCOS. Although the Beck Anxiety Inventory is not a diagnostic tool for PCOS, it may serve as a useful, guiding instrument for assessing psychological burden and supporting clinical follow-up. Integrating psychological evaluation into the multidisciplinary management of PCOS may facilitate more comprehensive and individualized care.