Local governments pursuit to social inclusion: Perspectives from the south african and Turkish legal and policy frameworks
Yerel Yönetimlerin Sosyal Kapsayıcılık Arayışı: Güney Afrika ve Türkiye'deki Hukuk ve Politika Çerçevelerinden Bakış Açıları
- Tez No: 996224
- Danışmanlar: PROF. DR. BERTİL EMRAH ODER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: sosyal kapsayıcılık, sosyal dışlama, yetkinlik yaklaşımı, hizmet sunumu, sürdürülebilir kalkınma, sosyo-ekonomik haklar, ayrımcılık, gayri resmi yerleşimler, sosyal adalet, social inclusion, social exclusion, capability approach, service delivery, sustainable development, socio-economic rights, discrimination, informal settlements, social justice
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
Türkiye ve Güney Afrika, idari sistemin politik, sosyal ve tarihi etkenlere göre nasıl şekillendiğinin açık örnekleridir. Bir medeni hukuk ülkesi olan Türkiye daha sonra, Avrupa Konseyi üyesi olarak Avrupa'nın geri kalanına benzer bir belediye yönetimi tarzı benimsemiştir. Güney Afrika'nın son 29 yıldaki Roma Hollanda hukuku idari sistemi ise demokrasi, hesap verebilirlik ve eşitliğe göre şekillenmiştir. Uluslararası ve bölgesel belgeler, hem Türkiye'yi hem de Güney Afrika'yı yerel yönetim hukuku ve politikasına ilişkin olarak insan haklarına dayalı yaklaşımlar geliştirmeye zorlamaktadır. Dönüşüm geçirme arzusunda olan Güney Afrika ve Türkiye, yıllar içinde kendi yerel yönetim kanunlarında reformlar gerçekleştirmiştir. Türkiye'nin monist bir devlet olduğu dikkate alındığında, uluslararası belgeler, onaylandıktan hemen sonra Türk hukukunun bir parçası haline gelmektedir. Güney Afrika'da ise, Anayasa'nın 39(1)(a-c)maddesi, Güney Afrika kanunlarının şekillendirilmesinde yabancı ve uluslararası normatif yaklaşımların kullanımına açıkça atıfta bulunmaktadır. Ancak Güney Afrika Anayasa Mahkemesi, yerel yönetimin görevleri kapsamına kısmen giren sağlık, su ve sağlık konularındaki ünlü davalarda Sosyal ve Ekonomik Hakların asgari temelini geliştirme konusunda bir adım daha ileriye gitmekten kaçınmıştır. Bu nedenle bu karşılaştırma çalışmasında, yerel yönetim düzeyinde planlama hukuku bakış açısından bakıldığında sosyal kapsayıcılık arayışı gibi sosyo-ekonomik haklara alternatif yaklaşımlar bulunması amaçlanmıştır. Çalışmada, metodoloji seçimi olarak Ran Hirschl'in“en benzer vakalar prensibinden”ilham alınmıştır. Bu tezde kullanılmış olan“en benzer vakalar prensibi”, bu karşılaştırmayı yaparken sıradan bir çıkarımda bulunmak üzere yetkinlik yaklaşımı, sosyo-ekonomik haklara dayalı yaklaşımlar ve Sürdürülebilir Kalkınma hedefleri doğrultusunda sermayenin kodlanması üzerine kurulmuştur. Benzerlikler ve bu benzerliklerin sosyal kapsayıcılık ve sosyal dışlama şeklindeki ana sorunla nasıl bağlantılı olduğu tespit edilmiştir. Sosyal kapsayıcılığa ilişkin olarak hukuk ve politikayı tasarlama ve uygulama yöntemlerine ilişkin bazı farklılıklar olsa da, bu çalışmadaki yöntem, benzer özellikleri ve ardından farklılıkları vurgulamaktadır. Tez, (i) konut sorunları, (ii) güvenli kamusal alanlara erişim, (iii) ulaşıma erişim, (iv) su ve sağlık, (v) sağlığa erişim, (vi) bilgiye erişim ve (vii) cinsiyet konuları olmak üzere temelde 7 boyuta ayrılmıştır. Çalışmada, yerel yönetim bakış açısından bakıldığında sosyal kapsayıcılığın anlamı ve amacını özetlemek üzere en iyi şekilde anlaşılabilecek olan normatif yaklaşımları oluşturmak amacıyla hukuk ve politikanın bu 7 boyutu kavramsallaştırılmıştır. Bu tezin, yerel yönetim düzeyinde sosyal kapsayıcılık arayışını gerçekleştirmek üzere iki ülkedeki mevzuat ve politika rejimlerinin yetkinlik yaklaşımı ve sosyal sermaye bağlamında anlaşılabilme şeklini yeniden tasarlamaya katkı sağlaması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Türkiye and South Africa are clear examples of how the administrative system is shaped along the lines of political, social and historical factors. Türkiye being a civil law nation, subsequently adopted a style of municipal governance similar to the rest of Europe as a member of the council of Europe. South Africa's Roman Dutch law administrative system in the last 29 years has been shaped along lines of democracy, accountability, and equality. International and regional instruments compel both Türkiye and South Africa to develop human rights-based approaches relating to local government law and policy. In aspiring to undergo transformation, South Africa and Türkiye undertook reforms in their local government laws over the years. Taking note of the fact that Türkiye is a monist state, international instruments immediately become part of Turkish law once ratified. In case of South Africa, the Constitution in Section 39(1) (a-c) explicitly references to the use of foreign and international normative approaches in shaping its laws. However, the South African Constitutional court has been avoiding going one step further in developing the minimum core of Social and Economic Rights in the famous cases on health, water and sanitation which partially fall within the scope local government duties. For this reason, this comparative study aims to find alternative approaches to socio-economic rights such as the pursuit of social inclusion from a planning law perspective at local government level. The study draws inspiration from the 'most similar cases principle' of Ran Hirschl as a chosen methodology. This 'most similar cases principle' used in this thesis builds on the capability approach, socio-economic rights-based approaches and coding of capital in line with the Sustainable Development goals to draw a casual inference in making this comparison. Spotting similarities and how such similarities are linked to the main problem that is social inclusion and social exclusion. Although there may be some differences on how law and policy concerning social inclusion are designed and implemented, the method has an emphasis on similar traits which is subsequently followed by the differences. The thesis basically breaks up into 7 dimensions categorised into (i)housing matters, (ii)access to safe public spaces, (iii)access to transport, (iv)water and sanitation, (v)access to health, (vi)access to information, and (vii) gender matters. The study will contextualize these 7 dimensions of law and policy with the aim of drawing up normative approaches that can be best understood to outline the meaning and purpose of social inclusion from a local government perspective. The original contribution of this thesis intends to re-imagine how the legislative and policy regimes in the two countries can be understood within the context of the capability approach and social capital, to realise the pursuit of social inclusion at local government level.