Öğrenen organizasyonun akademisyenlerin iş motivasyonlarına etkisinde dört çerçeveli liderlik yaklaşımının aracı rolü: Spor bilimleri fakülteleri örneği
The mediating role of four-frame leadership approach in the effect of learning organization on academicians' work motivation: The case of sport sciences faculties
  1. Tez No: 996230
  2. Yazar: ASİL ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TONGUÇ OSMAN MUTLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Akademisyenler, Liderlik, Motivasyon, Organizasyon, Spor Bilimleri Fakültesi, Academicians, Leadership, Motivation, Organization, Faculty of Sports Sciences
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Bu tezin amacı Spor Bilimleri Fakültelerindeki öğrenen organizasyonun akademisyenlerin iş motivasyonlarına etkisinde dört çerçeveli liderlik yaklaşımının aracı rolünün incelenmesidir. Tezde 3 modern teoriden yararlanılmıştır. Bunlardan ilki“öğrenen organizasyon”, ikincisi“dört çerçeveli liderlik”, üçüncüsü“iş motivasyonu”teorisidir. Tez genel tarama modellerinden olan betimsel ve ilişkisel tarama modeli olarak tasarlanmış olup anket tekniğinin kullanıldığı nicel bir araştırmadır. Araştırmaya ait anket formunda 3 ölçek kullanılmıştır. İlk olarak Watkins ve Marsick (1997) tarafından geliştirilen ve Mutlu (2009) tarafından Türkçeye uyarlanan“Öğrenen Organizasyon Boyutları Ölçeği”(DLOQ); ikinci olarak Bolman ve Deal (1991) tarafından geliştirilen Thompson (2005) tarafından revize edilen Özcan ve Balyer (2013) tarafından Türkçeye uyarlanan“Liderlik Oryantasyon Ölçeği”; anket formunun üçüncü ölçeği ise Gagné ve diğerleri (2015) tarafından geliştirilen Çivildağ ve Şekercioğlu (2017) tarafından Türk kültürüne uyarlanmış olan“Çok Boyutlu İş Motivasyonu Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Öğretim Kurumlarına bağlı Spor Bilimleri Fakülteleri oluştururken örneklemini ise araştırma tarihleri arasında izinlere geri dönüş sağlayan Spor Bilimleri Fakültelerinde görev yapan 251 akademisyen oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin aracı etki ön koşul analizleri ve aracı etki analizleri JAMOVI istatistik programında gerçekleştirilmiştir. Tezde önerilen modelin test edilmesi için Yapısal Eşitlik Modellemesi (YEM) kullanılmıştır. Tezin bulgularına göre öğrenen organizasyon akademisyenlerin iş motivasyonlarına olumlu etki ederken yapısal (β=.442), insan kaynakları (β=.477), politik (β=.371), sembolik (β=.491) liderlik çerçevelerinin p<.001 düzeyinde aracı etkileri olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak; Spor Bilimleri Fakültelerindeki öğrenen organizasyonun akademisyenlerin iş motivasyonlarına olumlu etkisinde akademik liderliğin“yapısal”,“insan kaynakları”,“politik”ve“sembolik”çerçevelerinin aracı rolü vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the mediating role of four-frame leadership approach in the effect of learning organization on academicians' work motivation in Faculties of Sport Sciences. Three modern theories were utilised in the thesis. The first one is“learning organization”, the second one is“four-frame leadership”and the third one is“work motivation”theory. The thesis was designed as a descriptive and relational scanning model, which is one of the general scanning models, and is a quantitative research using the survey technique. Three scales were used in the research questionnaire form. The first scale was the“Dimensions of Learning Organization Scale”(DLOQ) developed by Watkins and Marsick (1997) and adapted into Turkish by Mutlu (2009); the second scale was the“Leadership Orientation Scale”developed by Bolman and Deal (1991), revised by Thompson (2005) and adapted into Turkish by Özcan and Balyer (2013); the third scale of the questionnaire form was the“Multidimensional Work Motivation Scale”developed by Gagné et al. (2014) and adapted into Turkish culture by Çivildağ and Şekercioğlu (2017). The population of the study consists of the Faculties of Sport Sciences affiliated to the Higher Education Institutions of the Republic of Turkey, while the sample consists of 251 academicians working in the Faculty of Sport Sciences who returned to the permissions between the research dates. Prerequisite analyses of the research data for mediating effect and mediating effect analyses were performed in JAMOVI statistical analysis program. Structural Equation Modeling (SEM) was used to test the model proposed in the thesis. According to the thesis findings, while learning organization has a positive effect on academicians' work motivation, structural (β=.442), human resources (β=.477), political (β=.371), symbolic (β=.491) leadership frames have mediating effects at p<.001 level. As a result;“structural”,“human resources”,“political' and ”symbolic" frames of academic leadership have a mediating role in the positive effect of learning organization on academicians' work motivation in Faculties of Sport Sciences.