Expectations, motivations, and satisfaction of EFL students for utilizing an academic writing center
Yabancı dil olarak İngilizce öğrenen öğrencilerin akademik yazı merkezinden yararlanma beklentileri, motivasyonları ve memnuniyetleri
  1. Tez No: 854417
  2. Yazar: ZEYNEP ÜNLÜER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELVAN EDA IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik Yazı Merkezleri, Beklentiler, Motivasyonlar, Memnuniyet, Yapay Zekâ Araçları, Academic Writing Centers, Expectations, Motivations, Satisfaction, Artificial Intelligence Tools
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye'deki bir devlet üniversitesinde yer alan akademik yazı merkezinden (AYM) yararlanan yabancı dil olarak İngilizce öğrenen (EFL) akademik topluluğunun beklentilerini, motivasyonlarını ve memnuniyetlerini keşfetmektir. Ayrıca, öğrencilerin ve akademisyenlerin Akademik Yazı Merkezi seanslarındaki deneyimlerinin yanı sıra Yapay Zekâ araçlarının kullanımlarını da araştırmayı amaçlamıştır. Katılımcılar, 2022-2023 akademik yılında oturumlara katılan 41 lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden oluşmaktadır. Karma yöntem tasarımı kullanılmış olup veriler bir anket ve yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Katılımcıların olumlu deneyimler yaşadıkları ve seansları etkili ve faydalı buldukları ortaya çıkmıştır. En çok organizasyon, anlaşılırlık, dilbilgisi, kelime bilgisi ve akademik üslup konularında yardım almayı beklemiş ve beklentilerinin neredeyse tamamı seanslarda karşılanmıştır. Ziyaretlerinin ardındaki en büyük motivasyonlar, yazı merkezinin sunduğu hizmet ve olanaklardan yararlanma, danışmanlarına soramadıkları şeyleri sorma ve bağımsız yazarlar olma isteği olduğu görülmüştür. Bulgular ayrıca öğrencilerin en çok seansların bire bir yapılmasından, seans boyunca aktif olmalarından ve kurdukları etkileşimden memnun olduklarını ortaya koymuştur. Katılımcıların çoğunun yapay zekâ araçlarını kullandığı, ancak seanslarda sağlanan iş birliği ve ayrıntılı geri dönütler nedeniyle merkezi kullanmayı tercih ettikleri görülmüştür. Ayrıca, yapay zekâ araçlarını bazı noktalarda yetersiz bulmuşlardır. Katılımcıların yazı merkezinden memnun olmaları nedeniyle, bu merkezlerin hizmetlerini geliştirerek varlıklarını sürdürmeleri gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study was to discover the expectations, motivations, and satisfaction of the English as a Foreign Language (EFL) academic community who utilized the academic writing center (the AWC) at a state university in Turkey. It also aimed to investigate the students and academics' experiences in the tutorials as well as their use of Artificial Intelligence tools. The participants were 41 undergraduate, master and doctorate students who attended the sessions during the 2022-2023 academic year. A mixed-method design was employed, and the data were collected through a questionnaire and semi-structured interviews. It was discovered that the participants had positive experiences and found the tutorials effective and useful. They expected to get help with organisation, clarity, grammar, vocabulary, and academic style mostly, and almost all their expectations were met in the tutorials. The highest motivations behind their visits were the wish to benefit from the services and opportunities offered by the writing center, to ask the things they cannot ask their advisors, and to be independent writers. The findings also revealed that they were most satisfied with one-to-one sessions, being active, and interaction in these sessions. It was found that most of the participants used Artificial Intelligence (AI) tools; however, they preferred to utilize the center due to collaboration and detailed feedback provided in the tutorials. Also, they found tools insufficient in some points. It was concluded that since the tutees were satisfied with the writing center, writing centers should maintain their existence by improving their services.