Şarap turları bağlamında motivasyon, rehber performansı, otantizm, memnuniyet ve hatırlanabilirlik arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Examining the relationships among motivation, tour guide performance, authenticity, satisfaction, and memorability in the context of guided wine tours
  1. Tez No: 996244
  2. Yazar: OSMAN CAN KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHATTİN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Mutfak turizmi, Culinary tourism
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada şarap turları bağlamında tur motivasyonu, rehberin performansı, otantizm algılaması, memnuniyet ve hatırlanabilirlik değişkenlerinin arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmaktadır. Şarap turlarının düzenlenmesi, büyük şehirlere yakın olması, şarap destinasyonları olması ve şarapla ilgili rotalar içermesi gibi nitelikleriyle Urla Bağ Yolu, Trakya Bağ Rotası öncelikli olmak üzere birkaç farklı bölge daha araştırma alanı olarak belirlenmiş ve veriler bu bölgeleri ziyaret eden turistlerden toplanmıştır. Nicel araştırma yaklaşımın benimsendiği bu çalışmada verilerin toplanması için amaca yönelik örnekleme, kolayda örnekleme ve kartopu örnekleme tekniklerinden yararlanılmıştır. Soru formları 10 Temmuz – 15 Eylül 2024 tarihleri aralığında yüz yüze ve çevrim içi gönderim şeklinde dağıtılmıştır. Bu tekniklerle analizlerde kullanılmak üzere toplamda 453 örneklem büyüklüğüne ulaşılmıştır. Verilerin analizi için Yapısal Eşitlik Modeli (YEM) kurulmuş ve ölçeklerin güvenirlikleri ve geçerlikleri için açıklayıcı faktör analizi (AFA) ve ölçüm modelinin testi için doğrulayıcı faktör analizi (DFA) kullanılmıştır. Modele ilişkin hipotez testleri sonuçlarına göre tur motivasyonun (H1) rehber performansını ve (H2) otantizim algılaması olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. Diğer yandan otantizm algılamasının (H6) memnuniyeti ve (H7) hatırlanabilirliği etkilediği gözlemlenmiştir. Ayrıca hatırlanabilirlik üzerinde memnuniyetin (H8) olumlu etkisinin olduğu bulgulanmıştır. Dahası rehber performansı (H3) otantizm algılaması ve (H4) memnuniyet üzerinde anlamlı ve olumlu bir etki oluşturmaktadır. Ancak rehber performansının hatırlanabilirliği olumlu yönde etkileyeceği üzerine kurulan hipotez (H5) istatistiksel anlamda destek görmemiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda bu çalışma şarap turizmi alanyazınına kavramsal ve ampirik olarak katkılar sağlamıştır. Ayrıca şarap turizmi paydaşlarına ve araştırmacılarına öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the relationships between tour motivation, guide performance, perception of authenticity, satisfaction, and memorability variables within the context of wine tours. The Urla Wine Route and the Thracian Wine Route, along with several other regions, were selected as research areas due to their proximity to major cities, their location as wine destinations, and the inclusion of wine-related routes. Data was collected from tourists visiting these regions. Adopting a quantitative research approach, this study utilized purposive sampling, convenience sampling, and snowball sampling techniques for data collection. Questionnaires were distributed face-to-face and online between July 10 and September 15, 2024. A total sample size of 453 was obtained for analysis using these techniques. Structural Equation Modeling (SEM) was established for data analysis, and exploratory factor analysis (EFA) was used to assess the reliability and validity of the scales, while confirmatory factor analysis (CFA) was used to test the measurement model. According to the hypothesis tests related to the model, it was determined that tour motivation (H1) positively affects guide performance and (H2) perceived authenticity. On the other hand, it was observed that the perception of authenticity affects (H6) satisfaction and (H7) memorability. Furthermore, it was found that satisfaction has a positive effect on memorability (H8). Moreover, guide performance (H3) has a significant and positive effect on the perception of authenticity and (H4) satisfaction. However, the hypothesis (H5) that predicts a positive effect of guide performance on memorability was not statistically supported. In line with these results, this study has made conceptual and empirical contributions to the wine tourism literature. It also offers suggestions to wine tourism stakeholders and researchers.