Sosyal medya kullanan tüketicilerde marka bilinirliğinin dijital pazarlama aktivitelerine ve satın alma niyetine etkisi
The effect of brand awareness on digital marketing activities and purchase intention among consumers using social media
  1. Tez No: 996250
  2. Yazar: NECMİYE KAPUSUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHAT KARTAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka bilinirliği, Satın alma niyeti, Sosyal medya, Brand awareness, Purchase intention, Social media
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, sosyal medya kullanan tüketicilerde marka bilinirliğinin dijital pazarlama aktiviteleri algısı ve satın alma niyeti üzerindeki etkilerini incelemektedir. Kuramsal çerçeveye dayalı olarak geliştirilen model, dijital pazarlama aktivitelerini (etkileşim, bilgilendiricilik, kişiselleştirme, trend olma, ağızdan ağıza) ve sosyal medya pazarlama değerini aracı mekanizma olarak ele almaktadır. Nicel saha araştırması kapsamında, 18–65 yaş aralığında 465 katılımcıdan çevrim içi anket yoluyla veri toplanmış; verilerin tanımlayıcı ve güvenilirlik analizleri SPSS programı ile, yapısal eşitlik modellemesi ise SmartPLS 4.0 yazılımı ile gerçekleştirilmiştir.Analiz bulguları, marka bilinirliğinin hem doğrudan satın alma niyeti üzerinde anlamlı bir etkisi olduğunu hem de dijital pazarlama aktiviteleri aracılığıyla dolaylı etkiler yarattığını göstermektedir. Özellikle bilgilendiricilik, kişiselleştirme, trend olma ve ağızdan ağıza iletişim boyutları, sosyal medya pazarlama değeri üzerinden satın alma niyetini güçlendirmektedir. Buna karşılık, etkileşim boyutunun sosyal medya pazarlama değerine etkisi anlamlı bulunmamıştır.Araştırma bulguları, marka bilinirliğinin yalnızca doğrudan etkilerle sınırlı kalmadığını; tüketici algıladığı değer üzerinden de satın alma niyetini şekillendirdiğini ortaya koymaktadır. Çalışma, literatüre sosyal medya temelli ölçeklerin dijital pazarlama bağlamında yeniden test edilmesiyle katkı sağlamakta; uygulamada ise işletmelere tüketicilerin değer algısını yükselten içerik stratejilerinin satın alma niyetini güçlendirmede kritik rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the effects of brand awareness on consumers' perceptions of digital marketing activities and purchase intention in the context of social media. Based on a theoretically grounded framework, the proposed model incorporates digital marketing activities (interaction, informativeness, personalization, trendiness, word-of-mouth) and considers social media marketing value as a mediating mechanism. Quantitative data were collected through an online survey from 465 participants aged between 18 and 65. Descriptive and reliability analyses were conducted using SPSS, while structural equation modeling was performed with SmartPLS 4.0. The findings reveal that brand awareness has both a direct and an indirect effect on purchase intention through digital marketing activities. Specifically, informativeness, personalization, trendiness, and word-of-mouth significantly enhance purchase intention via social media marketing value, whereas the interaction dimension did not demonstrate a significant effect. These results indicate that brand awareness not only influences purchase intention directly but also shapes consumer behavior through value perceptions generated by digital marketing activities. The study contributes to the literature by extending the conceptual framework explaining the relationship between brand awareness and digital marketing activities within social media contexts. From a managerial perspective, it highlights the critical role of delivering informative, personalized, trendy, and word-of-mouth–oriented content strategies in strengthening consumers' purchase intentions.