Sivas kiliselerinin korunma sorunlarının araştırılması ve Tuzhisar Köyü Kilisesi'nin korunması için bir öneri
A research on conservation problems of the churches in Sivas and a proposal for the preservation of the church of Tuzhisar village
  1. Tez No: 996294
  2. Yazar: SENA ÜNVER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Restorasyon, Rölöve, Sivas, Restoration, Building survey, Sivas
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
Özet
Sivas tarih boyunca çok kültürlü yapısı sayesinde zengin bir mimari mirasa sahip olmuş ve farklı dönemlere ait çok sayıda kilise yapısı barındırmaktadır. Ancak bu yapılar günümüzde çeşitli nedenlere bağlı olarak ciddi korunma sorunlarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Sivas'taki kiliselerin mevcut korunma sorunlarını ortaya koymak ve uygulanabilir koruma yaklaşımları geliştirmektir. Bu kapsamda Sivas'taki kiliselerin mevcut durumları değerlendirilmiş; fiziksel ve işlevsel sorunları analiz edilmiştir. Söz konusu sorunları temsil edebilecek bir örnek olarak Tuzhisar Köyü'nde yer alan Tuzhisar Kilisesi seçilmiş ve ayrıntılı biçimde incelenmiştir. İncelenen kilisenin kırsal bir bölgede yer alması, korunma sorunları açısından ayrıca ele alınması gereken bir durum olarak değerlendirilmekte olup; yapı, benzer çevrelerde yer alan kilise yapıları için temsili bir örnek oluşturması bakımından ayrıca önem taşımaktadır. Araştırma kapsamında literatür ve arşiv incelemeleri ile saha çalışmaları birlikte yürütülmüş; yerinde gerçekleştirilen rölöve çalışmaları ile yapının mevcut durumu belgelenmiş ve yapıdaki hasar/bozulmalar tespit edilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda yapının mimari özellikleri ile hasar ve bozulma nedenleri değerlendirilmiş; buna bağlı olarak sürdürülebilir koruma anlayışı çerçevesinde yeniden işlevlendirme önerileri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sivas has historically possessed a rich architectural heritage due to its multicultural structure and hosts numerous churches from different periods. However, these structures currently face significant preservation challenges due to various factors. The aim of this study is to identify the existing conservation issues of churches in Sivas and to develop feasible preservation strategies. Within this scope, the current conditions of churches in Sivas were evaluated, and their physical and functional problems were analyzed. As a representative example of these issues, the Tuzhisar Church located in Tuzhisar Village was selected and examined in detail. The fact that the church is situated in a rural area is considered an additional factor in conservation challenges, and the building is particularly important as a representative case for churches located in similar environments. The research was conducted through a combination of literature and archival reviews along with field studies. On-site measured drawings (rölöve) were carried out to document the current state of the structure and to identify damages and deterioration. Based on the collected data, the architectural features of the building as well as the causes of damage and decay were evaluated, and proposals for adaptive reuse were developed within the framework of sustainable conservation.