Beyin ve sinir cerrahisi uygulanan hastalarda cerrahi dönemde gelişen susuzluğa bağlı rahatsızlıkların belirlenmesi
Determination of discomforts due to thirst developing in the surgical period in patients undergoing neurosurgery
- Tez No: 996293
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRİYE İLKAY GÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Beyin ve Sinir Cerrahisi, Cerrahi Dönem Açlık, Cerrahi Dönem Susuzluğu, Endotrakeal Tüp, Hemşirelik, Susuzluk, Endotracheal Tube, Neurosurgery, Nursing, Perioperative Fasting, Perioperative Thirst, Thirst
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, beyin ve sinir cerrahisi uygulanan hastalarda cerrahi dönem susuzluğa bağlı yaşanan rahatsızlık düzeylerini ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla kesitsel ve tanımlayıcı tipte gerçekleştirildi. Araştırma, Şubat 2025 ile Nisan 2025 tarihleri arasında Gaziantep Şehir Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Servisi'nde tedavi gören 127 hasta ile yürütüldü. Veriler“Tanıtıcı Bilgiler Formu”,“Cerrahi Dönem Susuzluğa Bağlı Rahatsızlık Ölçeği (CDSBRÖ)”ve“Numerik Derecelendirme Ölçeği (Numeric Rating Scale) (NRS)”kullanılarak toplandı. Araştırma bulgularına göre; cerrahi açlık süresi ortalama 17 saattir. Susuzluk şiddeti ve susuzluğa bağlı rahatsızlık puanlarının kliniğe geliş anından itibaren 120. dakikaya kadar istatistiksel olarak anlamlı bir artış gösterdiği ve zamanın susuzluk artışı üzerinde %90 oranında belirleyici olduğu saptandı. Cerrahi açlık ve anestezi süresinin susuzluk şiddeti üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmazken; 8.5 numara endotrakeal tüp kullanılan hastaların, kadın hastaların ve sürekli ilaç kullananların susuzluk ve rahatsızlık puanlarının anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlendi. NRS ve CDSBRÖ arasında saptanan ilişki, susuzluğun hastada yarattığı fiziksel ve psikolojik distresin ayrılmaz bir bütün olduğunu kanıtladı. Perioperatif susuzluk, açlık süresinden bağımsız olarak gelişen ve özellikle büyük çaplı havayolu ekipmanları ile şiddetlenen akut bir konfor bozukluğudur. Hemşirelerin, özellikle riskli gruplarda susuzluğu erken dönemde değerlendirmeleri ve kanıta dayalı girişimlerle yönetmeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in a cross-sectional and descriptive design to determine the levels of discomfort caused by perioperative thirst and the affecting factors in patients undergoing neurosurgery. The research was carried out with 127 patients treated at the Neurosurgery Clinic of Gaziantep City Hospital between February 2025 and April 2025. Data were collected using the“Introductory Information Form,”the“Perioperative Thirst Discomfort Scale (PTDS),”and the“Numeric Rating Scale (NRS).”According to the research findings; the average duration of surgical fasting is 17 hours. It was determined that thirst intensity and thirst-related discomfort scores showed a statistically significant increase from the moment of arrival at the clinic until the 120th minute, and that time was a 90% determinant of the increase in thirst. While surgical fasting and anesthesia duration had no significant effect on thirst intensity; it was found that thirst and discomfort scores were significantly higher in patients using size 8.5 endotracheal tubes, female patients, and those using continuous medication. The relationship identified between NRS and PTDS proved that the physical and psychological distress caused by thirst in the patient is an inseparable whole. Perioperative thirst is an acute comfort disorder that develops independently of fasting duration and is exacerbated especially by large-diameter airway equipment. It is recommended that nurses assess thirst in the early period, especially in risky groups, and manage it with evidence-based interventions.