Adölesanların duygusal zekâ düzeyleri ile madde bağımlılığından korunma öz yeterlikleri arasındaki ilişki
The relationship between adolescents' emotional intelligence levels and substance abuse protection self-efficacy
- Tez No: 996300
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ EMRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Psychology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Adölesan, Duygusal zekâ, Madde bağımlılığı, Öz yeterlik, Adolescent, Emotional intelligence, Self-efficacy, Substance abuse protection
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, adölesanların duygusal zekâ düzeyleri ile madde bağımlılığından korunma öz-yeterlikleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Materyal ve Metot: Araştırma 2024-2025 eğitim öğretim yılında Ardahan ili Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı lise öğrenimine devam eden 972 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Veriler; Kişisel Bilgi Formu, Ergenler İçin Madde Bağımlılığından Korunma Öz-Yeterlik Ölçeği, Rotterdam Duygusal Zekâ Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın istatiksel analizinde SPSS v.25 programı kullanılmıştır. Verilerin analizi için bağımsız gruplar t testi, tek yönlü varyans (ANOVA), Pearson korelasyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Adölesanların duygusal zekâ düzeylerinin ve madde bağımlılığından korunma öz yeterlik düzeylerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin madde bağımlılığından korunma öz yeterlikleri toplamında cinsiyet, yaş ve anne eğitim durumu değişkeninde; duygusal zekâ düzeyleri toplamında cinsiyet ve sınıf düzeyleri değişkeninde anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Adölesanların duygusal zekâ düzeyleri ile madde bağımlılığından korunma öz yeterlik düzeyleri arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Sonuç: Adölesanların duygusal zekâ düzeyleri arttıkça madde bağımlılığından korunma öz yeterlikleri artmaktadır. Bununla birlikte, adölesanların duygusal zekâ düzeyleri madde bağımlılığından korunma öz yeterliklerini anlamlı şekilde yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to examine the relationship between adolescents' emotional intelligence levels and their self-efficacy for protection from substance abuse. Material and method: This research was carried out with 972 attending high school education affiliated to Ardahan Province National Education Directorate in the 2024-2025 academic year. Data werw collected using a Personal Information Form, Substance Addiction Protection Self-Efficacy Scale for Adolescents and Rotterdam Emotional İntelligence Scale.The study used a relational screening model, a quantitative research method. SPSS v.25 program was used in the statistical analysis of the study. Independent groups t-test, one-way variance (ANOVA), Pearson correlation analysis, multiple linear regression analysis were used for the analysis of the data obtained. Results: It has been determined that adolescents have high levels of emotional intelligence and self-efficacy to protect themselves from substance abuse. A significant difference was found in the total of students self-efficacy to protect themselves from substance addiction in terms of gender, age and mother's education level variables; in the total of their emotional intelligence levels in terms of gender and grade level variables. A moderately significant positive correlation was found between adolescent'emotional intelligence levels and their self-efficacy to protect themselves from substance addiction. Conclusion: As adolescents' emotional intelligence levels increase, their self-efficacy to protect themselves from substance addiction increases, and their emotional intelligence levels significantly predict their self-efficacy to protect themselves from substance addiction.