Hayat dergisinde edebiyat eleştirisi
Literary criticism in Hayat magazine
- Tez No: 996310
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE ÇAĞIN, PROF. DR. SABAHATTİN ÇAĞIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hayat dergisi, Hayat mecmuası, Türk dili ve edebiyatı, Yeni Türk edebiyatı, Hayat magazine, Turkish language and literature, New Turkish literature
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Süreli yayınlar yakın zamana kadar Türk edebiyatının gelişmesinde ve ilerlemesinde önemli bir yere sahip olmuşlardır. Özellikle dergilerde genç yazarlar verdikleri eserlerle bu gelişmeye katkıda bulunmuşlardır. Ancak bu yazarların gelişiminde edebî eleştirinin de önemli bir yeri vardır. Eleştirmenlerin edebiyat eserinin çeşitli yönlerine dair yazdıkları yazılar, yayımlanan edebî eserler üzerindeki olumlu ve olumsuz görüşleri yazarların ve dolayısıyla Türk edebiyatının gelişmesine katkı sağlamıştır. Bu çalışmada Hayat dergisindeki edebiyat eleştirisi adına yazılmış yazılar ortaya çıkarılarak, dönemin kültür ve edebiyat ortamı hakkında çıkarımlar yapılmaya çalışılmıştır. İlk sayıda Mehmet Emin Erişirgil tarafından derginin amacının gençliğe ilim sevgisi aşılamak olduğu ifade edilmiştir. Yayın hayatı boyunca dergi, cumhuriyet inkılaplarını tanıtma ve bunları halka yerleştirme konusunda önemli bir rol oynamıştır.
Özet (Çeviri)
Periodicals have played a significant role in the development and progress of Turkish literature until recent times. In particular, literary magazines contributed to this development through the works of young writers published in their pages. However, literary criticism has also held an important place in the growth of these writers. The articles written by critics on various aspects of literary works, along with their positive and negative evaluations of published pieces, have contributed to the development of both the authors and Turkish literature as a whole. This study aims to uncover the literary criticism articles published in Hayat magazine and to draw conclusions about the cultural and literary environment of the period. In its first issue, Mehmet Emin Erişirgil stated that the magazine's goal was to instill a love of science in the youth. Throughout its publication life, the magazine played an important role in promoting the reforms of the Republic and embedding them within the public consciousness.