Die krankheit in Heinar Kipphardts roman 'März'
The illness in Heinar Kipphardt's novel, 'März'
  1. Tez No: 293186
  2. Yazar: SELİM ÜNSAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. Y. KENAN ÖNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Edebiyat Akımı «Yeni Bireycilik», Hastalık «Şizofreni», Terbiye-Eğitim, Literature Movement >, Illness >, Behavioral Education
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Almanca Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
1970?lerde edebiyat hayatına atılan gençler, ne İkinci Dünya Savaşı?nı ne de ekonomik krizi yaşamışlardı. Onlar Federal Almanya?nın refah toplumunun yetiştirmeleri oldukları için bir önceki kuşaktan büsbütün ayrıdırlar. Elbette bu, o zamanın yazarlarını ?eğilim dönümü? (Tendenzwende)?ne sürüklemiştir.Bu dönemin yazarları, hem Federal Almanya Cumhuriyeti?ne hem de eski Alman edebiyatına karşıydılar. Peter Handke ve Peter Schneider ?Neue Subjektivität?(Yeni Bireycilik) adını taşıyan bu yeni akımın baştemsilcileri sayılmaktadır. Bu akımda yazarlar; kendi hayat hikayeleri, kişisel bunalımları, hastalıkların seyri ve duyusal algıların temel tasvirini yaparak kendilerini ifade etmişlerdir. Bu yeni dönemin temsilcilerinden biri olan Heinar Kipphardt da ?März? adlı eserini bu bakış açısıyla kaleme almıştır.Yazar romanın da, yıllardan beri psikiyatrik bir klinikte yaşayan, Alexander März adında, şiir yazan bir şizofrenin hayatından bahsetmektedir. Genç bir doktor, bu karanlık yaşam mücadelesini ortaya çıkarmaya ve toplumda ?Normal nedir ?? i radikal bir şekilde sorgulamaya çalışır. Aynı zamanda bir psikiyatrist olan Heinar Kipphardt meslektaşlarının aslında bilgi bazında büyük bir yetersizlik içinde olduklarını ortaya koymaktadır.Yazar eserinde bir hastanın yani März `in gözüyle topluma bakmamızı sağlıyor. Toplumdaki aksaklıklar romanın başfigürü olan März ile yansıtılıyor. Toplum eleştirisine farklı bir bakış açısı getiren Heinar Kipphardt, ayrıca eserinde kabul gören Normal ve Sağlıklı görüşlerinide çürütüyor. Böylelikle duyarlı insanları hasta eden ivtopluma yeni bir bakış açısı kazandırıyor. Tüm bunlar, çalışmamızın ana sorunu olacaktır.Bu eser bizleri günümüz ve geçmişte makineleşmiş insanların yaşadıkları hayata dair bir sorgulama döngüsüne sokmaktadır. Bunu günyüzüne çıkartan eser, gizli kalan ve göz ardı ettiğimiz hastaların ve hastalıkların aslında hayatmızın bir parçası olduğunu bize açıklarken, bu anlamda çok da büyük bir önem taşımaktadır.Konu işlenirken doğal olarak romanın dili ve anlatım üslubu da ele alınacaktır. Sonuçta tez, hem konusal hem de dilsel işlenişi yönüyle, Alman Dili Eğitimi Anabilim Dalı Lisans programında yer alan, Alman Edebiyatı Ekolleri yanında nesir eserlerinin de analiz edildiği YA208A Alman Edebiyatı-2 dersinde örnek alınabilecek konumda olacaktır.
Özet (Çeviri)
Among the 1970?s generation, those who dedicated their lives to literature did not experience the effects of World War II and the economic crisis of the time. They were raised as an independent community of the Federal Republic of Germany which caused their separation from the previous generation. Therefore, these writers were thrust into the ?Tendenzwende? (Period of Change).The writers of this period turned against the Federal Republic of Germany and what they considered to be antiquated German literature. Peter Handke and Peter Schneider were considered the leaders of a new movement called, ?Neue Subjektivitat? (New Individualism). In this movement, writers wrote about their lives, their depressions and expressed themselves by portraying the progression of illnesses and sensorial awareness. Heinar Kipphardt, who was also a leader of this movement, wrote März which reflects the mindset of this period.The novel is about Alexander März, a schizophrenic poet who spends most of his life in a mental institution. The author depicts himself as a young psychiatrist who tries to reveal the struggle of März?s grim life and radically questions, ?what is normal?? in society. The author, Heinar Kipphardt, postulates that the psychiatric knowledge of the time was outdated and insufficient. The author makes us see through the eyes of the patient, März, the problems that the society has faced. Through the book, Heinar Kipphardt brings a different viewpoint on the criticism of the antiquated society, which refutes the outlook of the society on what was considered ?normal? and ?healthy?. Thus, this gives a brand new perspective to the old society which caused sensitive people to become ill. This is going to be the primary problem addressed in our research.The novel makes us enter a cycle of questioning how `mechanical? people in the past and present have endured throughout life. It explains how patients who suffer from viillnesses that we generally ignore or keep as a secret are actually a part of life. This is the most important aspect of this novel.As this novel is being analyzed, the language style and topic will naturally be considered. This thesis will be an example for the YA208A German Literature 2 lessons which also analyze prose in German Literature and Arts in the German Language Education Department Masters Program.