Bilgi yönetimi kapsamında kurum içi yeni hizmet geliştirme: Bir sanal hizmet modeli mimarisi
Developing new internal services within the scope of information management: An architecture of a virtual service model
- Tez No: 996315
- Danışmanlar: PROF. DR. SACİT ARSLANTEKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: Sanal Örgütler, Bilgi Yönetimi, Model Önerisi, Sanal Hizmet, Sanal Bilgi Yönetimi, Virtual Organizations, Knowledge Management, Proposal Model, Virtual Service, Virtual Information Management
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde, örgütlerde alınan stratejik kararlarda bilgi ve bilişim teknolojilerinin rolü oldukça fazladır. Teknolojik gelişmelerin, değişimin hızını tetiklediği düşünüldüğünde, örgüt içi süreçlerin bilgi yönetimi eksenli bir temele dayandırılması, hızlı değişen koşulların gerçekçi kriterlerle değerlendirilmesi gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Aksi halde, teknolojiler ve süreçler gelişmiş olsa dahi bilginin stratejik öneminden yeterince yararlanılamayacaktır. Teknolojik gelişmelerle ortaya çıkan bu değişimler örgüt yapılarını da etkilemiştir. Gelinen bu noktada, bilgi ve iletişim teknolojilerinin yoğun kullanımı örgütlerde sanallaşma sürecini başlatmıştır. Sanal örgüt olarak adlandırılan, varlığının bir kısmını ya da tamamını bilgi ve iletişim teknolojilerinin oluşturduğu dinamik yapı, geleneksel örgüt kültüründen uzaklaşan kendine özgü bir forma dönüşmeye başlamıştır. Örgütler, bu değişime hizmetlerin bir kısmını veya tamamını sanallaştırarak adapte olmaktadır. Yaşanan gelişmelerin ortak noktası, bilginin amaca uygun kullanılmasına duyulan yoğun gereksinimdir. Aksi takdirde istenilen değişim hızı, sürdürülebilirlik, ürün ve hizmetlerde kalite veya yenilik teminini istenilen düzeye taşımayacaktır. Tüm bu yaşanan değişimler ile sanal iş süreçlerinin son yıllarda giderek artması, bilgi yönetiminin süreçteki olası etkisinin araştırılmasını gündeme getirmiştir. Bu çalışmada, örgüt içerisinde sanal bir hizmet geliştirme gereksinimi duyulduğunda, bilgi yönetimi faaliyetlerinden nasıl yararlanılacağı hem teorik hem de uygulamaya dayalı olarak, alt yapısı ve süreçleri itibariyle ifade edilmiştir. Son olarak çalışmanın modelinde, sanal ortamlarda yapılan bilgi uygulamalarında doğruluğu teyit edilebilen, güncel, gereksiz tekrarlardan uzak, yetki erişimlerinin doğru yapıldığı; bilgi güvenliği alt yapısı ile yapılandırılmış tutarlı veri gibi kullanıcı dostu yönlendirmeleri içeren çeşitli konulara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, information and information technologies play a significant role in the strategic decisions taken in organizations. Considering that technological developments trigger the pace of change, it has become necessary to base intra-organizational processes on an information management-oriented basis and to evaluate rapidly changing conditions with realistic criteria. Otherwise, even if technologies and processes are developed, the strategic importance of information will not be utilized sufficiently. These changes resulting from technological developments have also affected organizational structures. At this point, the intense use of information and communication technologies has initiated the virtualization process in organizations. The dynamic structure, called the virtual organization, whose existence is partly or entirely formed by information and communication technologies, has begun to transform into a unique form that moves away from the traditional organizational culture. Organizations have adapted to this change by virtualizing some or all of their services. The common point of the developments is the need for the appropriate use of information. Otherwise, the desired rate of change will not bring sustainability, quality or innovation in products and services to the desired level. All these changes and the increasing use of virtual business processes in recent years have brought to the agenda the investigation of the possible impact of information management on the process. In this study, when there is a need to develop a virtual service within the organization, how to benefit from information management activities is expressed both theoretically and practically, in terms of its infrastructure and processes. Finally, in the model of the study, first of all, the accuracy of the information applications carried out in virtual environments can be confirmed, up-to-date, free from unnecessary repetitions, and authorization accesses are made correctly; Various topics such as information security, structured consistent data, and user guidance are included.