Adalet Ağaoğlu'nun“Bir Düğün Gecesi”adlı eserinde söz dizimi
Syntax in Adalet Ağaoğlu's work called“A Wedding Night”
- Tez No: 996317
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kelime grupları, Türk romanı, Word groups, Turkish novel
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bir dili oluşturan temel unsurlar, kelimeler, kelime grupları ve cümlelerdir. Bir dilde kelime sayıları sınırlıdır fakat kelimelerle oluşturulabilecek kelime grupları, cümleler sınırsızdır. Bu sebepten kelime gruplarının anlatıma katkısı oldukça büyüktür. Söz diziminde önemli bir yeri olan kelime grupları, tek kelimeyle anlatılamayan duygu ve düşüncelerin zenginleştirilebilmesi için önemli dil birimleridir. Adalet Ağaoğlu'nun“Bir Düğün Gecesi”adlı romanında yer alan söz diziminin incelenmesi araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Bu amaçla yapılan çalışma, Adalet Ağaoğlu'nun hayatı, edebî kişiliği ve romanları hakkında bilgi verildiği ve romanda yer alan söz dizimlerinin detaylı bir şekilde incelendiği iki ayrı bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde Adalet Ağaoğlu'nun hayatı, edebî kişiliği ve romanları hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise eserde yer alan cümleler söz dizimi açısından ele alınmıştır. Çalışmanın sonunda ise eserden seçilen bazı cümlelerin analizleri yapılarak cümlelerin ögeleri ve kelime grupları detaylı bir şekilde gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The fundamental elements that constitute a language are words, word groups, and sentences. While the number of words in a language is limited, the number of word groups and sentences that can be formed with those words is limitless. Therefore, word groups make a significant contribution to expression. Having an important place in syntax, word groups are crucial linguistic units that enrich the expression of feelings and thoughts that cannot be conveyed with a single word. The aim of this research is to analyze the syntax in Adalet Ağaoğlu's novel“A Wedding Night”. This study consists of two separate sections: one providing information about Adalet Ağaoğlu's life, literary personality, and novels, and the other examining the syntax in the novel in detail. The first section provides information about Adalet Ağaoğlu's life, literary personality, and novels. The second section analyzes the sentences in the work from a syntactic perspective. Finally, the study presents detailed analyses of selected sentences from the work, showing their elements and word groups in detail.