Adalet Ağaoğlu'nun dar zamanlar üçlemesinde postmodern yansımalar
Postmodern reflections on Adalet Ağaoğlu's narrow-time trilogy
  1. Tez No: 555392
  2. Yazar: OYA ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Adalet Ağaoğlu, Postmodernizm, Üstkurmaca, İroni, Adalet Ağaoğlu, Postmodernism, Superhuman, Irony
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Postmodernizm, modernist arayışın canlılığını kaybetmesinden sonra yirminci yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkan çeşitli üslup ve yönelişlerin adıdır. Teknolojinin gelişmesiyle insana verilen değerin azalması insanoğlunu başka arayışlara itmiştir. Birçok kişi tarafından modernist olarak bilinen Adalet Ağaoğlu'nun eserlerinde postmodern öğelere rastlanmaktadır. Değişim konusunda edebiyatın yapısal durumundan farklı davranan yazar, kendine özgü anlatım biçimleri geliştirmiştir. O güne dek pek az yazarın eleştirmeyi göze aldığı toplumsal konuları cesurca dile getirmiştir. Bireyi eserlerinde esas alması onun toplumun gerçeklerini ne derece yansıtmaya çalıştığını gösterir. Eserlerinden dolayı birçok tartışmaya konu olan yazar, yine de hayatını sanatına adayarak bildiği yolda ilerlemeye devam etmiştir. Kadını eserlerinde başat öğe olarak ele alan Ağaoğlu, onun kendini ispat edişine eserlerinde yer verir. Araştırmanın temel amacı, Türk Edebiyatı'nda çok önemli bir yere sahip olan Adalet Ağaoğlu'nun Dar Zamanlar üçlemesini oluşturan Ölmeye Yatmak, Bir Düğün Gecesi ve Hayır adlı eserlerin üzerinde postmodern yansımaları belirlemektir. Üç bölümden oluşan çalışmanın giriş kısmında postmodernizmin ne olduğuna ve dünya edebiyatında nasıl kullanıldığına değinildikten sonra birinci bölümde Adalet Ağaoğlu'nun hayatı, sanatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise incelemeye tabi tutulan romanlar; kişi, zaman, mekân, olay örgüsü, temalar, bakış açısı dil ve üslup açısından incelenmiştir. Üçüncü bölümde Ağaoğlu'nun Dar Zamanlar üçlemesinde kullanılan postmodern teknikler tespit edilmiştir. Bu teknikler ele alınırken postmodern roman incelemesinde kullanılan üst kurmaca, ontolojik unsurlar, zihin karışıklığı, metinlerarasılık gibi tekniklerin romanlarda nasıl ele alındığı incelenmiştir. Sonuç kısmında çalışmanın genel bir değerlendirilmesi yapılmış olup bu romanlarda geçen postmodern özelliklerden nasıl faydalanıldığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Postmodernism is the name of various styles and orientations that emerged in the second half of the twentieth century after the loss of the vitality of modernist search. With the development of technology, the decrease in the value given to man has led mankind to other searches. In the works of Adalet Ağaoğlu, which is known by many as modernist, postmodern elements are found. Different from the structural state of literature in the subject of change, the author has developed his own style of expression. Until that day bravely expressed the social issues that few writers had ever considered to be critical. The fact that the individual is based on his works shows how much he is trying to reflect the realities of society. Due to his works, the author has been subject to many discussions, yet she has continued to pursue the path he knows by devoting his life to his art. Ağaoğlu, who considers the woman as the main element in his works, frequently deals with his self-affirmation in his works. The main purpose of the research, which is a very important part of Turkish literature, and to determine postmodern reflections on Lying to die, A Wedding Night and No, which constitute the tripartite trilogy of Adalet Ağaoğlu. After the introduction of the three-part study, it was mentioned what postmodernism is and how it is used in world literature, the first part informed about the life, art and works of Adalet Ağaoğlu. In the second part of the study, the novels, which were examined, were examined in terms of person, time, venue, plot, themes, point of view, language and style. In the third part, postmodern techniques used in Ağaoğlu's narrow-time trilogy were determined. These techniques are used in the postmodern novel review of the upper fictional, ontological elements, confusion of the mind, how to deal with the techniques in novels such as interlinking text. In conclusion, a general evaluation of the study was made and it was revealed how the postmodern features were used in these novels.