Öğretmenlerde özgecilik, hayatın anlamı, dindarlık ve mesleki tükenmişlik arasındaki ilişki üzerine bir araştırma
A study on the relationship between altruism, meaning in life, religiosity and occupational burnout among teachers
  1. Tez No: 996359
  2. Yazar: FATMA ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET ENES VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Özgecilik, Altruism
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerde özgecilik, hayatın anlamı, dindarlık ve mesleki tükenmişlik arasındaki ilişkileri incelemektir. Araştırma nicel yöntemle yürütülmüş ve Türkiye'de farklı kademelerde görev yapan 548 öğretmenden elde edilen veriler analiz edilmiştir. Veriler, Maslach Tükenmişlik Envanteri-Eğitimci Formu, Öğretmen Özgeciliği Ölçeği, Yaşamda Anlam Ölçeği ve İçsel Dini Motivasyon Ölçeği ile toplanmış; analizlerde Pearson korelasyon, regresyon ve Hayes PROCESS Macro kullanılarak paralel çoklu aracılık analizi uygulanmıştır. Bulgular, dindarlık ile mesleki tükenmişlik arasında doğrudan anlamlı bir ilişkinin bulunmadığını, ancak dindarlığın tükenmişlik üzerindeki etkisinin hayatın anlamı aracılığıyla dolaylı ve anlamlı biçimde ortaya çıktığını göstermiştir. Buna karşılık, dindarlık–tükenmişlik ilişkisinde özgeciliğin aracı rolü desteklenmemiştir. Ayrıca özgecilik ile mesleki tükenmişlik arasında negatif ve anlamlı ilişkiler belirlenmiş; özgecilik düzeyi arttıkça tükenmişlik düzeyinin azaldığı görülmüştür. Benzer şekilde, hayatın anlamı düzeyi yüksek olan öğretmenlerin mesleki tükenmişlik düzeylerinin daha düşük olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak araştırma, öğretmenlerde dindarlığın mesleki tükenmişliği doğrudan açıklayan bir değişken olmaktan ziyade, daha çok yaşamın anlamını güçlendirmesi üzerinden dolaylı bir etki ürettiğine işaret etmektedir. Bu bulgular, öğretmenlerde tükenmişliğin azaltılmasına yönelik çalışmalarda anlam temelli psikolojik kaynakların ve prososyal yönelimlerin dikkate alınmasının önemini vurgulamakta; eğitim ortamlarında mesleki iyilik hâlini destekleyici önleyici uygulamalara yönelik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationships among altruism, meaning in life, religiosity, and occupational burnout in teachers. The study was conducted using a quantitative method, and data obtained from 548 teachers working at different educational levels in Turkey were analyzed. Data were collected using the Maslach Burnout Inventory-Educators Survey, the Teacher Altruism Scale, the Meaning in Life Questionnaire, and the Intrinsic Religious Motivation Scale; Pearson correlation, regression, and parallel multiple mediation analysis were performed using Hayes' PROCESS Macro. The findings indicated that there was no direct significant relationship between religiosity and occupational burnout; however, the effect of religiosity on burnout emerged indirectly and significantly through meaning in life. In contrast, the mediating role of altruism in the religiosity–burnout relationship was not supported. In addition, negative and significant relationships were identified between altruism and occupational burnout; as the level of altruism increased, the level of burnout decreased. Similarly, teachers with higher levels of meaning in life were found to have lower levels of occupational burnout. In conclusion, the study suggests that religiosity in teachers does not directly explain occupational burnout; rather, it produces an indirect effect primarily by strengthening meaning in life. These findings emphasize the importance of considering meaning-based psychological resources and prosocial orientations in efforts to reduce teacher burnout and offer recommendations for preventive practices that support professional well-being in educational settings.