Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalımıza başvuran intrakraniyal yaralanmalı olguların adli tıbbi incelenmesi
Forensic medical examination of intracranial injury cases presented to the Department of Forensic Medicine, Faculty of Medicine, Dicle University
- Tez No: 996360
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM UYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli Tıp, Kafa Travması, İntrakraniyal Yaralanmalar, postravmatik epilepsi, nörolojik sekel, Forensic Medicine, Head Trauma, Intracranial Injuries, Post-traumatic Epilepsy, Neurological Sequelae
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Kraniyal kemikler ve skalp gibi koruyucu yapılara rağmen, beyin dokusu travmatik etkilere son derece duyarlıdır. Kafa bölgesinde meydana gelen travmatik intrakraniyal lezyonlar adli travmatolojinin temel inceleme alanlarından biridir. Beyin hayati fonksiyonlar açısından kritik bir öneme sahip bir organ olup, travmatik hasar sonucu kalıcı sekeller ortaya çıkabilmektedir. Çalışmamızda travmatik intrakraniyal yaralanmaların Adli Tıp acısından ağırlık derecesinin belirlenmesi, literatürdeki benzer çalışmalarla karşılaştırılması ve bu çalışma sonucunda tespit edilen verilerin adli tıbbi olayların yönetimi konusunda katkı sağlanması amaçlanmıştır. Tanımlayıcı ve retrospektif olarak planlanan bu araştırmada 01.01.2019 ile 31.12.2024 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı tarafından Adli Rapor düzenlenen intrakraniyal yaralanmalı olgular; sosyodemografik özellikler, olayın meydana geliş şekli, intrakraniyal lezyon türü, eşlik eden kafa kemiği kırığı, kafa kemiği kırıkların lokalizasyonu, başvuru GKS skoru, cerrahi müdahale gereksinimi, yoğun bakım yatışı, duyu veya organ etkilenimi, travmaya bağlı gelişen sekeller, posttravmatik epilepsi, antiepileptik tedavi gereksinimi gibi tıbbi ve adli tıbbi açıdan önemli parametreler incelenmiştir. Olguların 166 (%82,6)'sı erkek, yaş ortalaması 29,66'dır. İntrakraniyal yaralanmaların en sık 102 (%50,7) trafik kazası ile meydan geldiği, en sık tespit edilen lezyonun subdural hematom (%40,3) olduğu, 142 (%70,6) olguda kafa kemiği kırığı eşlik ettiği, en sık deplase (%46,3) kırık olduğu, 48 (%55,8) olgunda toraks yaralanması eşlik ettiği, 58 (%28,9) olguda cerrahi müdahale uygulandığı, %15,0 olguda duyu veya organlarından etkilenimi olduğu, %10,0'unda iyileşme olanağı bulunmayan bir hastalığa neden olduğu, 20 (%19,6) olguda nörolojik sekel, 8 (%7,8) olguda psikiyatrik sekel olduğu saptanmıştır. Olguların büyük çoğunluğunu genç erişkin erkekler oluşturmuş olup en sık travma nedeninin trafik kazaları olduğu saptanmıştır. İntrakraniyal lezyonlar içinde en sık subdural hematom, kontüzyon ve subaraknoid kanama görülmüş; olguların önemli bir kısmında kafa kemiği kırığı ve eşlik eden çoklu travmaya ait organ yaralanmaları bulunmuştur. Epidural hematom ile kafa kemiği kırığı ve cerrahi müdahale gereksinimi arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Travma sonrası nörolojik sekeller özellikle düşme ve trafik kazası olgularında daha sık görülmüş; subdural hematom, serebral kontüzyon ve diffüz aksonal hasarın sekel gelişimi ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. Çalışma sonucunda kafa travmalarında intrakraniyal yaralanmalara bağlı gelişen nöropsikiyatrik sekellerin oldukça yaygın ve çeşitli olduğu görülmüştür. Bu bulgular intrakraniyal yaralanmaların adli tıp pratiğinde travma mekanizmasının değerlendirilmesi, yaralanmanın ağırlık derecesinin belirlenmesi ve kalıcı sekellerin adli tıbbi açıdan doğru şekilde değerlendirilmesi ve hukukta da adil yargılama açısından önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Despite protective structures such as the cranial bones and scalp, brain tissue is highly vulnerable to traumatic impacts. Traumatic intracranial lesions occurring in the head region constitute one of the fundamental areas of investigation in forensic traumatology. The brain is a vital organ with critical functions, and traumatic damage may result in permanent sequelae. The aim of this study was to determine the severity of traumatic intracranial injuries from a forensic medicine perspective, to compare the findings with similar studies in the literature, and to contribute to the management of forensic medical cases based on the data obtained. In this descriptive and retrospective study, cases with intracranial injuries for whom forensic reports were issued by the Department of Forensic Medicine at Dicle University Faculty of Medicine between 01.01.2019 and 31.12.2024 were evaluated. Sociodemographic characteristics, mechanism of injury, type of intracranial lesion, presence of accompanying skull fractures, localization of skull fractures, initial Glasgow Coma Scale (GCS) score, requirement for surgical intervention, intensive care unit admission, sensory or organ impairment, trauma-related sequelae, post-traumatic epilepsy, and the need for antiepileptic treatment were analyzed as medically and forensically important parameters. Of the cases, 166 (82.6%) were male and the mean age was 29.66 years. The most common cause of intracranial injury was traffic accidents in 102 cases (50.7%). The most frequently detected lesion was subdural hematoma (40.3%). Skull fractures accompanied the injury in 142 cases (70.6%), with displaced fractures being the most common type (46.3%). Thoracic injuries were the most frequent associated injuries, observed in 48 cases (55.8%). Surgical intervention was performed in 58 cases (28.9%). Sensory or organ impairment was detected in 15.0% of the cases, while 10.0% resulted in a condition with no possibility of recovery. Neurological sequelae were observed in 20 cases (19.6%), and psychiatric sequelae in 8 cases (7.8%). Most cases consisted of young adult males, and traffic accidents were identified as the most common cause of trauma. Among intracranial lesions, subdural hematoma, contusion, and subarachnoid hemorrhage were the most frequently observed findings, and a considerable proportion of cases had skull fractures and associated injuries indicative of multiple trauma. A significant association was found between epidural hematoma, skull fractures, and the need for surgical intervention. Post-traumatic neurological sequelae were more frequently observed in cases resulting from falls and traffic accidents. Subdural hematoma, cerebral contusion, and diffuse axonal injury were found to be associated with the development of sequelae. The findings of this study indicate that neuropsychiatric sequelae related to intracranial injuries following head trauma are common and diverse. These results demonstrate that intracranial injuries are of great importance in forensic medicine practice for evaluating the mechanism of trauma, determining the severity of injury, and accurately assessing permanent sequelae, which are also essential for ensuring fairness in legal proceedings.