Türk Devletleri Teşkilatı 2040 vizyonu çerçevesinde eğitim diplomasisi: Orhun Değişim Programı
Education diplomacy within the framework of the Organization of Turkic States 2040 vision: Orkhun Exchange Program
  1. Tez No: 996401
  2. Yazar: YUNUS ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VEDAT KANAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Devletleri Teşkilatı, Eğitim Diplomasisi, Orhun Değişim Programı, 2040 Vizyonu, Yükseköğretim İş Birliği, Organization of Turkic States, Educational Diplomacy, Orkhon Exchange Program, 2040 Vision, Higher Education Cooperation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Türk Devletleri Teşkilatı'nın 2040 Vizyon Belgesi çerçevesinde eğitim diplomasisi alanında izlediği stratejileri ve bu bağlamda geliştirilen Orhun Değişim Programı'nın etkilerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Eğitim diplomasisi, devletlerin yumuşak güç unsurlarından biri olarak uluslararası arenada etkinliğini artırmak için başvurduğu önemli bir araç hâline gelmiştir. Türk Devletleri Teşkilatı'nın ortak tarih, dil, kültür ve medeniyet değerlerinden hareketle inşa etmeye çalıştığı bu diplomasi anlayışı, eğitim alanındaki iş birliklerini derinleştirerek siyasi ve kültürel bütünleşmeyi desteklemeyi hedeflemektedir. Orhun Değişim Programı, teşkilata üye ülkeler arasındaki akademik iş birliklerini kurumsallaştırmayı ve yükseköğretim alanında öğrenci ve akademisyen hareketliliğini artırmayı amaçlayan somut bir girişimdir. Bu tezde, programın uygulanma süreci, kapsamı, hedefleri ve mevcut durumu değerlendirilmiş; programın Türk dünyasında bütünleşik bir eğitim alanı oluşturma potansiyeli incelenmiştir. Bununla birlikte, programın uygulanmasında karşılaşılan yapısal ve idari sorunlara da yer verilmiş, bu sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirilmiştir. Araştırma, nitel yöntem esas alınarak doküman analizi ve literatür taraması yoluyla gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, program kapsamında faaliyet gösteren üniversiteler ve eğitim kurumları örneklem olarak ele alınmış; elde edilen bulgular, Türk Devletleri arasında yükseköğretim alanında geliştirilen iş birliklerinin stratejik boyutunu ortaya koymuştur. Bu bağlamda, Orhun Değişim Programı'nın sadece bir öğrenci değişim programı olmanın ötesine geçerek, Türk dünyasında ortak bir kimlik ve akademik kültür oluşturma sürecine katkı sunduğu sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak, Türk Devletleri Teşkilatı'nın 2040 vizyonu kapsamında geliştirilen eğitim diplomasisi politikalarının ve bu politikaların en somut örneklerinden biri olan Orhun Değişim Programı'nın, teşkilata üye ülkeler arasında uzun vadeli stratejik iş birliklerinin temelini oluşturma potansiyeline sahip olduğu değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda, programın sürdürülebilirliği ve etki alanının genişletilmesi, Türk dünyasında bölgesel entegrasyonun güçlendirilmesi açısından büyük önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze the educational diplomacy strategies pursued within the framework of the Turkic Council's 2040 Vision Document, focusing on the impacts of the Orkhon Exchange Program. Educational diplomacy has become a critical tool of soft power that states employ to enhance their influence in the international arena. The Turkic Council's approach to educational diplomacy, rooted in shared history, language, culture, and civilization values, seks to deepen cooperation in education to support political and cultural integration. The Orkhon Exchange Program institutionalizes academic cooperation among member states and seks to increase student and faculty mobility in higher education. This study evaluates the program's implementation process, scope, objectives, and current status while examining its potential to create an integrated educational space within the Turkic world. Structural and administrative challenges encountered during the program's execution a real so discussed, along with proposed solutions. Using qualitative research methods, including document analysis and literature review, the study includes universities and educational institutions involved in the program as samples. The findings reveal the strategic dimension of higher education cooperation developed among the Turkic states. It is concluded that the Orkhon Exchange Program contributes beyond a mere student Exchange initiative by fostering a common identity and academic culture in the Turkicworld. In conclusion, educational diplomacy policies developed under the Turkic Council's 2040 Vision and the Orkhon Exchange Program, as one of its most concrete examples, hold significant potential to establish long-term strategic cooperation among member countries. Ensuring the program's sustainability and expanding its impact is crucial for strengthening regional integration within the Turkicworld.