A comparative analysis of deep learning models for multi-horizon cryptocurrency return forecasting with wavelet denoising
Dalgacık gürültü giderme ile kripto para getirilerinin çok ufuklu tahmininde derin öğrenme modellerinin karşılaştırmalı analizi
  1. Tez No: 996445
  2. Yazar: MEHMET ÖZSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ZİHNİ TUNCA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Fiyat tahmini, Price ferecasting
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Kripto para piyasaları yüksek volatilite ve gürültüye dayalı getiri dinamikleri sergiler, bu da güvenilir tahmin yapmayı özellikle zorlaştırır. Bu çalışmanın amacı, çok ufuklu kripto para getirisi tahmini için derin öğrenme modellerinin performansını incelemek ve ön işleme tekniği olarak dalgacık tabanlı gürültü gidermenin etkinliğini değerlendirmektir. Bitcoin, Ethereum ve Ripple kullanılarak, dört derin öğrenme mimarisi (LSTM, GRU, CNN–LSTM ve CNN–GRU) bir günlük, yedi günlük ve on dört günlük tahmin ufuklarında değerlendirilmiştir. Dalgacık gürültü giderme, birden fazla dalgacık ailesi ve ayrıştırma seviyesi kullanılarak pencere bazında uygulanmıştır. Sonuçlar, tahmin ufku arttıkça getiri tahmin doğruluğunda belirgin bir bozulma olduğunu gösterirken, yeniden yapılandırılmış fiyat tahminleri daha kısa ufuklarda nispeten yüksek açıklayıcı gücü korumuştur. Bağımsız tekrarlayan modeller, ham getiri verileriyle eğitildiğinde, evrişimli hibrit mimarilerden daha fazla istikrar göstermiştir. Ancak, dalgacık tabanlı modeller, özellikle CNN tabanlı hibritler, daha iyi performans sergilemiştir. Genel olarak, bulgular ufuk farkındalıklı değerlendirmenin önemini vurgulamakta ve dalgacık tabanlı gürültü gidermenin, gürültülü kripto paraların getiri serilerine uygulanan derin öğrenme modellerini geliştirebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Cryptocurrency markets exhibit high volatility and noise-dominated return dynamics, making reliable forecasting particularly challenging. This study examines the performance of deep learning models for multi-horizon cryptocurrency return forecasting and evaluates the effectiveness of wavelet-based denoising as a preprocessing technique. Using Bitcoin, Ethereum, and Ripple as representative assets, four deep learning architectures—LSTM, GRU, CNN–LSTM, and CNN–GRU—are evaluated across one-day, seven-day, and fourteen-day forecasting horizons. Wavelet denoising is applied in a window-wise manner using multiple wavelet families and decomposition levels. The results indicate a clear deterioration in return forecasting accuracy as the forecast horizon increases, while reconstructed price forecasts retain comparatively high explanatory power at shorter horizons. Standalone recurrent models demonstrate greater stability than convolutional hybrid architectures when trained on raw return data. However, wavelet-based models—particularly CNN-based hybrids—exhibit improved performance. Overall, the findings highlight the importance of horizon-aware evaluation and demonstrate that wavelet-based denoising can enhance deep learning models applied to noisy cryptocurrency return series.