Kamu-özel işbirliğindeki hastanelerin performanslarına yönelik algı düzeyinin araştırılması: Isparta örneği
Investigation of the perception level regarding the performance of public-private partnership hospitals: Isparta sample
- Tez No: 996446
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT SAMİ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşletme performansı, Business performance
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, kamu–özel işbirliği (KÖİ) modeli kapsamında faaliyet gösteren bir şehir hastanesinin performansını çok boyutlu bir ölçüm modeli çerçevesinde değerlendirmek ve hastalar ile hastane çalışanlarının algı düzeylerini karşılaştırmaktır. Araştırma Isparta ilinde yürütülmüş olup 400 katılımcıdan elde edilen veriler nicel araştırma yöntemiyle analiz edilmiştir. Veri toplama aracı olarak 5'li Likert tipinde yapılandırılmış anket formu kullanılmıştır. Ölçeğin yapısal geçerliliğini incelemek amacıyla öncelikle Açıklayıcı Faktör Analizi (AFA), ardından Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) uygulanmıştır. Analizler sonucunda dört faktörlü bir yapı elde edilmiştir: (1) Hasta Güvenliği ve Hijyen, (2) Klinik Verimlilik, (3) Kamu–Özel İşbirliği Algısı ve (4) Personel Hizmet Kalitesi. DFA sonuçları, modelin kabul edilebilir uyum indekslerine sahip olduğunu göstermiştir. Yapı güvenirliği (CR) ve ortalama açıklanan varyans (AVE) değerleri eşik değerlerin üzerinde bulunmuş ve ölçeğin yakınsak geçerliği sağlanmıştır. Hipotez testleri kapsamında bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve korelasyon analizi uygulanmıştır. Bulgular, hasta güvenliği, klinik verimlilik ve KÖİ algısı boyutlarında hastalar ile çalışanlar arasında anlamlı farklılık bulunduğunu; çalışanların bu boyutlarda daha olumlu değerlendirme yaptığını göstermektedir. Personel hizmet kalitesi boyutunda ise anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Ayrıca performans boyutları arasında güçlü ve pozitif yönlü ilişkiler olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak çalışma, şehir hastanelerinin performansının algı temelli ve bütüncül bir çerçevede değerlendirilmesine katkı sunmakta ve sağlık yöneticileri için karar destekleyici bulgular ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the performance of a city hospital operating under a Public–Private Partnership (PPP) model within a multidimensional measurement framework and to compare perception levels between patients and hospital staff. The research was conducted in Isparta and is based on data collected from 400 participants using a structured five-point Likert-type questionnaire. To assess the construct validity of the scale, Exploratory Factor Analysis (EFA) and Confirmatory Factor Analysis (CFA) were performed. The analyses revealed a four-factor structure: (1) Patient Safety and Hygiene, (2) Clinical Efficiency, (3) Perception of the PPP Model, and (4) Personnel Service Quality. CFA results indicated acceptable model fit indices. Composite Reliability (CR) and Average Variance Extracted (AVE) values exceeded recommended thresholds, supporting convergent validity. Independent samples t-test, one-way ANOVA, and correlation analyses were conducted to test the hypotheses. The findings demonstrate significant differences between patients and staff in the dimensions of patient safety, clinical efficiency, and PPP perception, with staff reporting more positive evaluations. No significant difference was found in personnel service quality perceptions. Additionally, strong and positive correlations were identified among hospital performance dimensions. Overall, the study contributes to the evaluation of PPP-based city hospitals through a comprehensive perception-based performance framework and provides evidence that may support managerial and policy-level decision-making in healthcare systems.