Çoklu zeka kuramına dayalı öğretimin 5.sınıf insan ve çevre ünitesinde başarıya, kavram yanılgılarının giderilmesine, fen öğrenmede zihinsel risk almaya ve zeka alanlarına etkisi
The effect of multiple intelligence theory-based teaching on success, elimination of misconceptions, mental risk-taking i̇n science learning, and intelligence areas i̇n the 5th grade human and environment unit
  1. Tez No: 996458
  2. Yazar: EMEL ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Alanya Alaaddin Keykubat University
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, 5.sınıf insan ve çevre ünitesinde çoklu zeka kuramına dayalı öğretimin akademik başarıya, kavram yanılgılarının giderilmesine, fen öğrenmede zihinsel risk almaya ve zeka alanlarına etkisini incelemek amaçlanmıştır. Çalışmada yarı deneysel desenlerden kontrol gruplu ön test- son test modeli kullanılmıştır. Bu araştırmanın örneklemini 2023-2024 öğretim yılı 2. döneminde Mersin ili Bozyazı ilçesi bir devlet ortaokulunda 5. Sınıfta öğrenim gören toplam 42 beşinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmada veriler“Fen Bilimleri Dersi İnsan ve Çevre Ünitesi Akademik Başarı Testi, İki Aşamalı İnsan ve Çevre Kavramları Tanı Testi, Fen Öğrenmede Zihinsel Risk Alma ve Yordayıcılarına İlişkin Algı Ölçeği ve Çoklu Zekâ Kuramı Değerlendirme Ölçeği”isimli veri toplama araçları ile toplanmıştır. Çalışma 7 hafta sürmüştür. Deney ve kontrol grupları oluşturulurken Fen Bilimleri dersi alan iki şubeden biri yansız olarak deney, diğeri ise kontrol grubu olarak alınmıştır. Araştırmanın başında ön testler uygulanarak veriler toplanmıştır. Kontrol grubu ile dersler mevcut programa göre işlenirken deney grubuyla Çoklu Zekâ Kuramına dayalı etkinliklerle işlenmiştir. Deney ve kontrol gruplarının her ikisinin dersi de araştırmacı tarafından 28 ders saati olarak yürütülmüştür. Uygulamanın sonucunda son test uygulanarak değişkenlerdeki değişim incelenmiştir. Elde edilen veriler, bağımlı ve bağımsız örneklemler için t testi kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda, çoklu zeka kuramına dayalı öğretimin; 5. sınıf öğrencilerinin akademik başarılarını artırmada ve kavram yanılgılarını gidermede etkili olduğu bulunmuştur. Ancak çalışma sonucunda çoklu zeka kuramına dayalı öğretimin; zihinsel risk seviyesini ve zeka alanını geliştirmede etkisi olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of teaching based on the theory of multiple intelligences on academic achievement, elimination of misconceptions, risk-taking in science learning, and intelligence domains in the 5th-grade Human and Environment unit. The study used a quasi-experimental design, specifically a pre-test-post-test model with a control group. The sample consisted of 42 fifth-grade students attending a public middle school in Bozyazı district of Mersin province during the second semester of the 2023-2024 academic year. Data were collected using the following instruments:“Science Lesson Human and Environment Unit Academic Achievement Test, Two-Stage Human and Environment Concepts Diagnostic Test, Perception Scale Regarding Risk-Taking in Science Learning and its Predictors, and Multiple Intelligence Theory Assessment Scale.”The study lasted 7 weeks. One of the two classes taking the Science lesson was randomly selected as the experimental group, and the other as the control group. Pre-tests were administered at the beginning of the study to collect data. While the control group's lessons were conducted according to the existing curriculum, the experimental group's lessons were based on activities using the Multiple Intelligences Theory. Both the experimental and control groups received 28 lesson hours of instruction from the researcher. At the end of the application, a final test was conducted to examine the changes in the variables. The data obtained were analyzed using t-tests for dependent and independent samples. The study found that instruction based on the theory of multiple intelligences was effective in improving the academic achievement and correcting misconceptions of 5th-grade students. However, the study also found that instruction based on the theory of multiple intelligences had no effect on improving the level of intellectual risk and the area of intelligence.