Üstün yeteneklilerin eğitiminde öğretmen yeterlikleri ve uygulamaları: Sınıf öğretmenlerinin görüşleri üzerine bir çalışma
Teacher competencies and practices in the education of gifted students: A study based on classroom teachers' perspectives
  1. Tez No: 996459
  2. Yazar: DİLEK KAYA ÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN KARADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuklar-üstün yetenekli, Child-gifted
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
Özet
Literatürde öğretmen yeterliklerinin, öğrencilerin öğrenme sürecini doğrudan etkileyen en önemli faktörlerden biri olduğu görülmektedir. Öğretmen yeterlikleri; öğretim sürecini planlama, uygulama, değerlendirme ve bireysel farklılıklara uygun öğretim ortamları oluşturma açısından belirleyici bir rol üstlenmektedir. Özellikle üstün yetenekli öğrencilerin eğitimi, öğretmenin pedagojik bilgi, tutum ve değer yeterliklerinin bir bütün olarak ele alınmasını gerektirmektedir. Üstün yetenekli öğrencilerle çalışan öğretmenlerin, bu öğrencilerin bireysel potansiyellerini destekleyici öğrenme ortamları oluşturma becerileri, onların akademik ve sosyal gelişimlerini doğrudan etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin üstün yetenekli öğrencilerle ilgili yeterliklerinin incelenmesidir. Çalışma, nitel araştırma desenlerinden durum çalışması olarak yürütülmüştür. Çalışma grubu, 2024–2025 eğitim öğretim yılı içerisinde Antalya ili Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet okullarında görev yapan 15 gönüllü sınıf öğretmeninden oluşmaktadır. Katılımcılar, kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmış ve içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Çalışmada, öğretmenlerin mesleki yeterliklerinin sınıf içi öğrenme ortamlarının niteliğini doğrudan etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Bulgular, etkili öğretmenliğin yalnızca bilgiye sahip olmayı değil, bu bilgiyi pedagojik yaklaşımlarla birleştirerek öğrenme sürecini yönlendirmeyi gerektirdiğini göstermektedir. Ayrıca öğretmenler, okul ile Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) arasındaki iş birliğinin bu öğrencilerin gelişiminde önemli bir rol oynadığını vurgulamışlardır. Çalışmanın sonuçları, sınıf öğretmenlerinin üstün yetenekli öğrencilerin eğitiminde mesleki yeterliklerinin geliştirilmesi gerektiğini göstermektedir. Bu doğrultuda öğretmen eğitim programlarında farklılaştırılmış öğretim, üstün yeteneklilerin özellikleri ve kurumlar arası iş birliği konularına daha fazla yer verilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the academic literature, teacher competencies are acknowledged as pivotal factors that directly influence students' learning processes. These competencies are crucial for the planning, implementation, and evaluation of instruction, as well as for creating learning environments that cater to individual differences. The education of gifted students necessitates a comprehensive approach that integrates teachers' pedagogical knowledge, attitudes, and value-based competencies. Teachers who work with gifted students significantly impact their academic and social development by fostering learning environments that nurture their individual potential. This study aimed to investigate classroom teachers' competencies concerning gifted students. This research employed a qualitative case study design involving 15 volunteer classroom teachers from public schools under the Ministry of National Education in Antalya Province during the 2024–2025 academic year. Participants were selected using convenience sampling. Data were gathered using a semi-structured interview form developed by the researcher and analyzed using content analysis. The findings revealed that teachers' professional competencies directly affect the quality of classroom learning environments. The results indicate that effective teaching necessitates not only subject knowledge but also the ability to integrate this knowledge with pedagogical strategies to guide the learning process. Furthermore, teachers highlighted the importance of collaboration between schools and Science and Art Centers (BİLSEM) in promoting the development of gifted students. The study concludes that the professional competencies of classroom teachers should be further enhanced to support gifted students' education. Teacher education programs should emphasize differentiated instruction, gifted student characteristics, and inter-institutional collaboration.