Toplumsal yapıya ilişkin iki yaklaşım: Jean Jacques Rousseau ve Karl Marx
Two approaches to social structure: Jean Jacques Rousseau and Karl Marx
  1. Tez No: 996481
  2. Yazar: ŞEYMA MERVE YETER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ONUR AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Toplum felsefesi, İnsan felsefesi, Community philosophy, Human philosophy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
Özet
Toplumsal Yapıya İlişkin İki Yaklaşım: Jean Jacques Rousseau ve Karl Marx başlıklı tezimin konusu, insan yaşamı boyunca ortaya çıkan birey, toplum ve özgürlük sorunlarını incelemektir. Bu tezde insan, toplum ve özgürlük gibi önemli kavramlar üzerine derinlemesine düşünceleri bulunan Jean Jacques Rousseau ve Karl Marx'ın görüşleri ele alınarak her iki filozofun düşünceleri ayrı başlıklarla açıklanarak karşılaştırılmıştır. Tezimin amacı, Rousseau ve Marx'ın toplum, birey ve özgürlük konularındaki görüşlerinin benzerlik ve farklılıklarını tartışarak günümüz koşullarıyla bağlantılar kurmaktır. Çalışmamın ilk bölümünde, Rousseau'nun birey, toplum ve özgürlük anlayışları ele alınmış ve teorik çerçevesi ortaya konulmuştur. İkinci bölümde ise Karl Marx'ın aynı konulardaki görüşleri sistemli bir biçimde incelenmiştir. Tezimin son bölümünde, her iki filozofun düşüncelerindeki benzerlikler ve farklılıklar tartışılarak günümüz toplumsal yapısına dair örneklerle teorilerinin pratiğe dökülmesi üzerine bir sentez yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
My thesis, titled Two Approaches to Social Structure: Jean-Jacques Rousseau and Karl Marx, examines the issues of the individual, society, and freedom that arise throughout human life. In this thesis, the views of Jean-Jacques Rousseau and Karl Marx, who developed profound ideas on these fundamental concepts, are discussed. The ideas of both philosophers are presented under separate headings and compared. The aim of the study is to analyze both the similarities and differences between Rousseau's and Marx's views on society, the individual, and freedom, while establishing connections with contemporary conditions. In the first part of the study, Rousseau's understanding of the individual, society, and freedom is examined, and its theoretical framework is outlined. In the second part, Karl Marx's perspectives on the same themes are analyzed systematically. In the final section, the similarities anddifferences between the two philosophers are discussed, and a synthesis is presented by relating their theories to today's social structure through relevant examples.