Üstün yetenekli çocukların ahlaki olgunluk düzeyinin incelenmesi
An examination of the moral maturity levels of gifted children
- Tez No: 996516
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ahlak eğitimi, Moral education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada üstün yetenekli çocukların ahlaki olgunluklarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma iki aşamalı olarak yürütülmektedir. Araştırmanın birinci aşamasında tarama modeli kullanılmıştır. Teorik olan bu bölümünde literatür taramasına yer verilmiştir. Üstün yeteneğin ne olduğu ve nasıl tanılandığı, üstün yetenekli öğrencilerin gelişimsel özelliklerinin neler olduğu araştırılmıştır. Sonrasında ahlak kavramının ne olduğu, ahlak eğitiminin ne zaman başladığı ahlak eğitiminde olması gereken öz değerlerin neler olduğu ve ahlaki olgunluk sürecinde etkili olan faktörlerin neler olduğu ve ahlaki olgunluğun toplum açısından önemi araştırılmıştır. İkinci aşama olan uygulama bölümünde ise nicel araştırma yöntemlerinden biri olan korelasyon modeli kullanılmıştır. Araştırmada Şengün (2008) tarafından geliştirilen anket çalışması uygulanmış olup üstün yetenekli çocukların kişisel bilgileri (cinsiyet, yaş, sınıf, okuldaki başarı durumu, yaşamını çoğunu geçirdiği yerleşim yeri, anne ve babanın genel tutumu, anne ve babanın eğitim düzeyi ve mesleği, ailenin ekonomik düzeyi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin çocukların davranışları üzerindeki etkisi bağımsız değişken olarak kullanılmıştır. Üstün yetenekli çocukların ahlaki olgunluk düzeyleri ise araştırmanın bağımlı değişkenidir. Araştırmanın hipotezleri ve problemi doğrultusunda üstün yetenekli öğrencilerin ahlaki olgunluk düzeyleri istatistiki olarak incelenmiştir. Araştırmanın evrenini Çankırı ilindeki üstün yetenekli öğrenciler oluşturmaktadır. Basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılarak Çankırı Merkez Ahmet Mecbur Efendi Bilim ve Sanat Merkezindeki 52 erkek ve 68 kadın olmak üzere toplamda 120 kişiye ulaşılarak veriler toplanmıştır. Araştırma verileri, kişisel bilgi anketi ve ahlaki olgunluk ölçeği kullanılarak toplamda iki ölçüm aracı ile toplanmıştır. Veri toplama sürecinde anketlerden elde edilen puanlara istatistiksel analizler uygulanmış ve verilerin analizi SPSS 24 paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. İstatistiki analizlerden önce kullanılan ölçeğin normal dağılıma sahip olup olmadığını incelemek için Kolmogorov-Smirnov Testi yapılmıştır. Sonuç olarak üstün yetenekli öğrencilerin ahlaki olgunluk düzeyleri genel olarak ortalamanın üzerinde çıkmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin cinsiyete göre ahlaki olgunluk düzeyinden elde edilen puanlar istatistiki olarak anlamlı farklılık göstermemektedir. Ancak kızların ahlaki olgunluk düzeyinin erkeklerin ortalamasından daha yüksek olduğu görülmektedir. Sınıf aralığına göre ahlaki olgunluk düzeylerinde istatistiki olarak anlamlı farklılık olduğu sonucu elde edilmiştir. Araştırmaya katılan 6.sınıf öğrencilerin ahlaki olgunluk düzeyi diğerlerine oranla daha yüksek olduğu görülmektedir. Öğrencilerin okul başarısı arttıkça ahlaki olgunluk düzeyi yükselmektedir. Yaşadıkları yere göre ahlaki olgunluk düzeylerinde istatistiki olarak anlamlı farklılık olduğu elde edilmiştir. Başka bir ifade ile köyde yaşayan öğrencilerin ahlaki olgunluğunun şehir ilçe veya kasabadaki öğrencilere oranla daha yüksek olduğu söylenebilir. Anne-baba eğitim durumlarının ahlaki olgunluk düzeylerinde anlamlı bir farklılığın olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Anne mesleğine göre ahlaki olgunluk düzeylerinde istatistiki olarak anlamlı farklılık olmadığı elde edilmiştir. Babasının işi olmayan öğrencilerin ise ahlaki olgunluk düzeyleri diğerlerine oranla en düşüktür. Ekonomik duruma göre ahlaki olgunluk düzeylerinde istatistiki olarak anlamlı farklılık olmadığı elde edilmiştir. Araştırmamızın verilerine göre DKAB dersinin ahlaki gelişim üzerinde olumlu bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the moral maturity of gifted children. The research was conducted in two stages. In the first stage, a survey model was employed. This theoretical part includes a review of the relevant literature. Within this framework, the concept of giftedness and the methods of identifying gifted individuals were examined, as well as the developmental characteristics of gifted students. Subsequently, the concept of morality, the onset of moral education, the core values that should be included in moral education, the factors influencing the process of moral maturity, and the importance of moral maturity for society were investigated. In the second stage, which constitutes the application part of the study, a correlational model—one of the quantitative research methods—was used. The questionnaire developed by Şengün (2008) was administered in the study. The personal information of gifted children (gender, age, grade level, academic achievement at school, place of residence where they spent most of their lives, general parental attitudes, parents' educational levels, parents' occupations, family economic status, and the effect of the Religious Culture and Moral Knowledge (RCMK) course on students' behaviors) were used as independent variables. The moral maturity levels of gifted children constituted the dependent variable of the study. In line with the research problem and hypotheses, the moral maturity levels of gifted students were analyzed statistically. The population of the study consisted of gifted students in the province of Çankırı. Using the simple random sampling method, data were collected from a total of 120 students (52 males and 68 females) attending the Ahmet Mecbur Efendi Science and Art Center in the central district of Çankırı. The research data were collected using two measurement instruments: a personal information questionnaire and a moral maturity scale. During the data collection process, statistical analyses were applied to the scores obtained from the questionnaires, and the data analysis was carried out using the SPSS 24 statistical software package. Prior to the statistical analyses, the Kolmogorov–Smirnov test was conducted to examine whether the scale used in the study demonstrated a normal distribution. As a result, it was found that the moral maturity levels of gifted students were generally above average. The scores obtained from the moral maturity scale did not show a statistically significant difference according to gender. However, it was observed that female students had higher moral maturity levels than male students on average. A statistically significant difference was found in moral maturity levels according to grade level, with sixth-grade students demonstrating higher moral maturity levels compared to other grades. As students' academic achievement increased, their moral maturity levels also increased. A statistically significant difference was found in moral maturity levels according to place of residence. In other words, students living in rural areas were found to have higher moral maturity levels than those living in city centers or in towns and districts. No statistically significant differences were found in moral maturity levels based on parents' educational levels or mothers' occupations. Students whose fathers were unemployed had the lowest moral maturity levels compared to others. No statistically significant differences were found in moral maturity levels according to family economic status. According to the findings of the study, it was concluded that the Religious Culture and Moral Knowledge (RCMK) course has a positive effect on students' moral development.