Normal ve üstün yetenekli çocukların ahlaki yargılarının karşılaştırılması ve yaratıcı drama programının çocukların ahlaki yargılarına etkisi.
Comparison of normally developed and gifted children?s moral judgement and to investigate effects of the creative drama programms on moral development of these children.
- Tez No: 267402
- Danışmanlar: PROF. DR. M. MEZİYET ARI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ev Ekonomisi, Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Home Economics, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Üstün Yetenek, ahlaki yargı, yaratıcı drama, Gifted Children, moral judgement, creative drama
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu araştırma 6. ve 7. sınıf düzeyindeki üstün yetenekli ve normal gelişim gösteren çocukların ahlaki yargılama düzeylerini saptama ve yaratıcı drama yöntemiyle verilen, ahlaki yargılama düzeyinin gelişimini destekleyici eğitiminin, üstün yetenekli ve normal gelişim gösteren çocukların ahlaki yargılama düzeyleri üzerine etkisini ortaya çıkarmak amacıyla planlanmıştır.Araştırmanın birinci bölümünün örneklemini Ankara Bilim Sanat Merkezi ve Ümit Bilim Sanat Merkezine devam eden, 6. ve 7. sınıf, genel zihinsel alanda üstün yetenekli 80 çocukla, bu çocukların devam ettikleri MEB'e bağlı 2 farklı ilköğretim okulluna devam eden 160 normal gelişim gösteren çocuk oluşturmaktadır. Araştırmanın ikinci bölümünün örneklemini ise 6. ve 7. sınıfa devam eden, üstün yetenekli 32 çocukla, normal gelişim gösteren 32 çocuk oluşturmaktadır.Genel zihinsel alanda üstün yetenekli ve normal gelişim gösteren çocukların Ahlaki Yargılar Envanteri'nden aldıkları puanlarının t-testi sonuçlarına göre normal gelişim gösteren ve üstün yetenekli çocukların ahlaki yargı puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık vardır. Bu fark cinsiyete ve sınıf düzeyine göre de anlamlıdır.Uygulanan 10 haftalık drama programları sonucunda hem üstün yetenekli hem de normal gelişim gösteren çocuklardan oluşan deney grubunun ortalamalarının sontest ve izlemede kararlı olarak farklılaştığı görülmektedir. Bunun yanında kontrol grubuna ilişkin ölçümlerde zaman açısında bir değişim gözlenmemiştir. Deney grubunda yapılan müdahale sonucunda izleme ile meydana gelen kalıcılık sonucunda öntest puanlarına göre değişim % 100 olarak ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is planned for the purpose of the determining 6th and 7th grade-level gifted and normally developed children?s moral judgement level and to investigate effect of the creative drama programs on moral development of these children.The sample of the first part of the study was constituted 6-7th grade level, 80 gifted children attending to regular schools and Science and Art Centers, and 160 normally developed children attending to the same regular schools. The sample of the second part of the study was constituted 6-7th grade level 32 gifted and 32 normally developed children.According to Diffining Issues Test (DIT) result there is a significant difference between gifted and normally developed children. This difference is significant according to gender and grade level.The result of the 10 week drama program experimental group who consisted normally developed and gifted children posttest score is change meaningfully besides, the control group?s score were not change.The result of the intervention of experimantal groups test score was 100% changes from pretest to posttest scores