Uluslararası Vergi Hukuku açısından Türk Vergi Hukukunda yabancı sermaye şirketlerinin ticari kazançlarının vergilendirilmesi
The Taxation of benefits of foreign companies in Turkish tax with respect to International Tax Law
- Tez No: 99652
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TOSUNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Hukuk, Economics, Law
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
ÖZET Özellikle II. Dünya Savaşından sonra ve sanayi ve teknolojide meydana gelen günümüzde de artarak devam eden hızlı gelişmeler, uluslararası ekonomik ve ticari ilişkileri daha da yoğunlaştırmıştır. Buna bağlı olarak emek ve sermayenin ülke sınırlarını aşarak yayılması, vergisel sorunları beraberinde getirmiştir. Eskiden beri, kaldırılması veya önlenmesi gerekli bir fenomen olarak görülen uluslararası çifte vergileme ve vergi kaçakçılığı probleminin yanısıra, vergi yasalarının uyumlaştırılması konusu da uluslararası platformda üzerinde daha çok durulan, tartışılan ve etkin önlemler alınmaya çalışılan konular haline gelmiştir. Bu durum, sınır ötesi ilişkilerin vergilendirilmesiyle ilgili iç hukuk ya da uluslararası hukuk kaynaklı tüm düzenlemeleri konu edinen uluslararası vergi hukukunun gelişimine katkıda bulunulmuş ve önemini artıran bir etken olmuştur. Bu bağlamda gelirin vergilendirilmesi alanında, vergilerin kişi ve yer itibariyle kapsamının tayininde benimsenen ikamet ve kaynak ilkelerinin vergi yasalarındaki görünümünü oluşturan tam ve dar (sınırsız- sınırlı) yükümlük esasında vergilendirme ayırımı da daha belirgin bir hal almıştır. Özellikle farklı ülkelerdeki teşebbüsler arasında daimi artan ve güçlenen ekonomi trafiğindeki liberalleşme anlayışı, uluslararası şirket birleşmeleri (evlilikleri), teknoloji alanındaki şirketlerin ulusal sınırların ötesindeki ortak girişimleri gibi gelişmeler dolayısıyla, yabancı kurumların vergilendirme rejimi olan dar yükümlülük esasında vergilendirme giderek daha fazla anlam kazanmaya başlamıştır. Devletler özel hukukundaki yabancılık kavramının vergi hukukundaki yansıması olarak nitelendirilebilecek olan dar yükümlülükII esasında, sadece ülke içinde yürütülen ekonomik faaliyetler sonucu doğan kazançlar vergilendirilir. Vergilendirmenin koşulları da bu esas dahilinde düzenlenir. Diğer bir deyişle kazanç ve iratların hangi halde ülke içinde elde edilmiş sayılacağı da. uluslararası vergi hukukunun ilke ve sınırlamaları doğrultusunda belli koşullara bağlanmıştır. Elinizde bulunan,“Uluslararası vergi Hukuku Açısından Türk Vergi Hukukunda Yabancı Sermaye Şirketlerinin Ticari Kazançlarının Vergilendirilmesi”isimli bu çalışmada, ülkemizde ticari faaliyet gösteren yabancı sermaye şirketlerinin, Türkiye'de bu faaliyetlerinden elde ettikleri kurum kazançlarının vergilendirilmesinin usul ve esasları, daha çok kuramsal bir biçimde uluslararası vergi hukuku boyutuyla üç bölüm halinde incelenmeye çalışılmıştır. Bu çerçevede Birinci Bölüm, genel hatlarıyla da olsa uluslararası vergi hukukunun sistematiğine ayrılmış, İkinci Bölümde kurumlar vergisinde yükümlülük şekilleri, dayandığı ölçütler ve yabancı sermaye şirketlerinin durumu ele alınmış ve nihayet Üçüncü Bölümde ise yabancı sermaye şirketlerinin Türkiye'de elde ettikleri ticari kazançlarının vergilendirilmesi teori ve uygulama paralelinde incelenerek, konu üzerindeki değerlendirmelerimize topluca yer verdiğimiz“Sonuç”kısmı ile çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Rapid changes occurred in industry and technology specialy after the World War II have condensed international trade and economic relations. Expansion of labor and capital due to these changes have caused some problems related with tax. International double taxation and the problem of not declaring and paying tax have been the matters of arguments and many efforts have been focused towards bringing it to the international platform and taking efficient measures. This situation has contributed a deal to the improvement of international tax law including all regulations for both domestic and international law within the taxation of international relations. In this respect, within the framework of taxation of income, distinction between and source has become clear. Due to the concept of liberalization in the economic traffie which has been given priority among different enterprises in different countries, unification (marriages) of companies in international terms, joint enterprises by companies dealing with technological products, taxation in the principle of limited which is the taxation regime for foreign institutions has been crucial in recent years. In the principle of limited liability which is known to be the reflection of the concept of being foreigner in the tax law in the private law of states, the earnings received only from the income within the country are taxed. The conditions for taxation are regulated according to this principle. In other words, certain conditions on which countries the earning belong to have been defined. In this study“The Taxation of Benefits of Foreign Companies in Turkish Tax With Respect to International Tax Law”, The regulations andIV conditions on taxation of trade benefits of foreign companies in Turkey have been studied in three chapters basically of theoretical terms. Chapter one explains the legal system in international terms, chapter two deals with ways of liability in the tax of institutions, criteria of it and the case for foreign companies and chapter three deals with the taxation of trade benefits of foreign companies in theoretical and practical terms.
Benzer Tezler
- Türk vergi hukukunda şirket birleşmeleri: Sorunlar ve çözüm önerileri
Corporate mergers in Turkish law problems and suggestions
SALİH BAYRAM
- Sporun küreselliği perspektifinde yabancı sporcuların hukuki statü sorunları
Issues of legal status of foreign players from a perspective of globalized sports
UĞUR ÖZER