Kivi'de (Actinidia deliciosa A. chev.) odun çeliklerinin köklenmesi üzerine farklı uygulamaların ve sıcaklık derecelerinin etkisi
Effects of different applications and temperature levels to cuttings rooting in kiwifruit (Actinidia deliciosa A. chev.)
  1. Tez No: 478403
  2. Yazar: CEMAL KARABULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İSLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kivi, Odun çeliği, Köklenme, IBA, Salisilik asit, Kiwifruit, Hardwood cutting, Rooting, IBA, Salicylic Acid
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışma 2016 yılında yürütülmüştür. Çalışmada Actinidia deliciosa türü içerisinde yer alan Hayward çeşidine ait odun çelikleri kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan çelikler Ordu ili Altınordu ilçesinde 16 yaşlı Hayward kivi çeşidine ait bitkilerden temin edilmiştir. Çelikler 28 Şubat - 1 Mart 2016 tarihlerinde alınmıştır. Alınan çelikler dikim tarihine kadar +4 ℃ de soğuk hava deposunda 15 gün bekletildikten sonra 0, 2000, 4000, 6000 ppm İndol Butirik Asit (IBA), 50, 100, 200 ppm Salisilik Asit (SA) ve 4000+50 ppm (IBA+SA), 4000+100 ppm (IBA+SA), 4000+200 ppm (IBA+SA) dozları uygulanmıştır. Söz konusu dozlar 21 ºC ve 26 ºC sıcaklıklarda köklendirme ortamına dikilmişlerdir. IBA uygulanan çelikler 15 Mart'ta, IBA+SA ve SA dozları uygulanan çelikler 24 saat SA dozları içerisinde bekletildikten sonra 16 Mart'ta dikilmiştir. Köklendirme ortamından 90 gün sonra sökülen çeliklerde, canlı çelik oranı (%), kallus oranı (%), köklenme oranları (%), kök sayısı (adet), kök uzunluğu (mm), kök kalitesi, sürgün uzunluğu (mm), yaprak sayısı (adet), canlı kök ağırlığı (g), kuru kök ağırlığı (g), klorofil miktarı (adet) gibi faktörler araştırılmıştır. Elde edilen bulgular neticesinde, IBA dozlarından, 2000 ppm dozda her iki sıcaklık ortamında da % 95 köklenme oranı, 6.28 kök sayısı elde edilmiştir. Kök sayısı (7.17), kök uzunluğu (96.39 mm) ve canlı kök ağırlığı (47.87 g) bakımından en iyi sonuçlar 26 ℃ köklendirme ortamında 4000 ppm IBA dozunda elde edilmiştir. SA ve ilgili kombinasyon uygulamalarından alınan sonuçlar, IBA uygulamalarının gerisinde kalmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in 2016. Hardwood cuttings of Hayward varietes were used. The cuttings taken from the plants was belong to 16 years-old Hayward kiwifruit plant in Altınordu province of Ordu. They were taken from 28 February to 1 March 2016. 0, 2000, 4000, 6000 ppm IBA, 50, 100, 200 ppm SA and 4000+50 ppm (IBA+SA), 4000+100 ppm (IBA+SA), 4000+200 ppm (IBA+SA) doses were applied the cuttings before planting. That cuttings were planted in the rooting media at 21 ºC and 26 ºC degrees and at March 15. IBA+ SA and SA applied cuttings were planted at March 16 after waiting 24 hours in SA doses. Rooting cuttings were removed from rooting media after 90 days. Live cutting ratio, callus ratio, number of roots, root length and root quality were investigated. As a result, rooting ratio, number of roots and root quality were found better in 2000 ppm IBA doses. SA and combination applications were not good enough like IBA applications.