Sosyal bilgiler öğretmenlerinden fakültelerine mektup var: Mesleğe yeni başlayanların deneyimlerine yönelik fenomenolojik bir çalışma
A letter from social studies teachers to their faculties: A phenomenological study on the experiences of novice teachers
- Tez No: 996589
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET ÜZTEMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fenomenoloji, Sosyal bilgiler, Sosyal bilgiler eğitimi, Öğretmen yetiştirme, Öğretmen yetiştirme programları, Phenomenology, Social studies, Social studies education, Teacher training, Teacher Training Programs
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, göreve yeni başlayan sosyal bilgiler öğretmenlerinin mesleki deneyimleri çerçevesinde mezun oldukları fakültelere ilişkin görüşlerini bütüncül bir perspektifle ortaya koymaktır. Nitel araştırma yaklaşımı benimsenerek fenomenoloji deseninde yürütülen çalışmanın katılımcılarını, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında görev yapan ve 0-5 yıl arasında mesleki kıdeme sahip 15 sosyal bilgiler öğretmeni oluşturmaktadır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmış; elde edilen veriler tematik analiz yöntemi kapsamında tümevarımsal (inductive) bir yaklaşımla analiz edilmiştir. Bulgular, sosyal bilgiler lisans programında alan eğitimi boyutunda disiplinler arası bir dengesizlik bulunduğunu; programın mesleki yeterliklerin geliştirilmesi, sahaya özgü becerilerin kazandırılması ve genel kültür bilgisinin desteklenmesi açısından çeşitli sınırlılıklar barındırdığını ortaya koymuştur. Bununla birlikte, teknoloji yeterliğine ilişkin deneyimlerin katılımcıların mezun oldukları fakültelere ve öğretim elemanlarının pedagojik ve mesleki özverisine bağlı olarak farklılaştığı belirlenmiştir. Katılımcılar, mesleğe başladıkları ilk yıllarda özellikle sığınmacı öğrencilerle eğitim, dilsel ve kültürel uyum, çevresel uyum, bürokratik süreçler, sınıf yönetimi ve okul paydaşlarıyla iletişim gibi alanlarda çeşitli güçlüklerle karşılaştıklarını ifade etmişlerdir. Sonuçlar, lisans eğitimi ile öğretmenlik uygulamaları arasında belirgin bir uyumsuzluk olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda, öğretmen yetiştirme programlarının daha uygulama temelli bir yapıya kavuşturulması ve sahadaki gereksinimlerle daha güçlü bir biçimde ilişkilendirilmesi gerektiği vurgulanmış; öğretim elemanlarına ve program geliştiricilere yönelik çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The study aims to explore the perspectives of early career social studies teachers regarding the faculties they graduated from, within the context of their professional experiences, from a holistic perspective. Using a qualitative research approach, the study employed a phenomenological design. The participants were 15 social studies teachers employed during the 2024-2025 academic year with 0-5 years of experience. Data were collected through a semi-structured interview form and analyzed inductively using thematic analysis. The findings identified an interdisciplinary imbalance in the field education component of the social studies undergraduate program; the program has limitations in developing professional skills, teaching field-specific knowledge, and supporting general cultural understanding. However, experiences related to technological skills varied by faculty of graduation and by the pedagogical and professional dedication of the teaching staff. Participants reported facing various challenges in their early years of teaching, particularly in areas such as education with refugee students, linguistic and cultural adaptation, environmental adaptation, bureaucratic processes, classroom management, and communication with school stakeholders. The results reveal a significant disconnect between undergraduate education and actual teaching practices. Therefore, it is emphasized that teacher training programs should be more practice-oriented and better aligned with field requirements; various recommendations were proposed for academics and program developers.