Batman Hasankeyf'te yetişen coğrafi işaretli mehina sarımsağının fizikokimyasal, ağır metal, mineral ve antioksidan içeriklerin incelenmesi
Investigation of physicochemical, heavy metal, mineral and antioxidant properties of geographically implicated mehina garlic grown in Batman Hasankeyf
- Tez No: 996655
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEŞİR DAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan aktivite, Fizikokimyasal özellikler, Mineral maddeler, Sarımsak, Antioxidant activity, Physicochemical properties, Mineral matters, Garlic
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, Batman ili Hasankeyf yöresinde yetiştirilen Mehina sarımsağının; fizikokimyasal, mineral, ağır metal ve antioksidan içerikleri incelenmiştir. Çalışmada araştırma materyali Batman ilinin Hasankeyf ilçesine bağlı Kayıklı ( Mehina) köyünün 5 farklı bölgesinde hasat zamanlarında sarımsak numuneleri toplanmıştır. Sarımsak numunelerinde fiziksel analizler olarak; baş ve diş (ağırlığı, boyu ve çapı) özelliklerine ve kimyasal analizler olarak; nem, kül, pH ve titrasyon asitliği parametreleri ölçülmüştür. Sarımsak örneklerinde ICP- OES (endüktif eşleşmiş plazma kütle spektrometresi) kullanılarak Na, Mg, P, Ca, Fe, K, Cu, Zn, Sn, Pb, Hg, Mn, Li, Ti, Ni Cr, ve Co ağır metal ve minerallerinin tayini gerçekleştirilmiştir. Sarımsak örneklerinin ağır metal ve mineral içeriğine JECFA ( Gıda Katkı Maddeleri Uzman Komitesi ) belirlediği haftalık tüketim miktar aralığına göre değerlendirilmiştir. Sarımsak örneklerin antioksidan aktivite analizleri standart olarak sentetik antioksidanlar (BHT, BHA ve Trolox,) yararlanılarak, ABTS+ (serbest radikal giderme), DPPH (söndürücü radikal giderme) ve indirgeme güç yöntemlerinden yararlanılarak, bileşiklerin antioksidan aktiviteleri UV spektrofotometre cihazı ile 734 nm dalga boyunda belirlenerek ve elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. İncelemeler sonunda Mehina sarımsağının antioksidan aktivitesinin ortalama sonuçları; ABTS+ (40.06 μg.mL-1), DPPH ( 933.36 μg.mL-1) ve indirgeme gücü ( 0.155 μmol TE.mL-1 ekstre ) olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, physicochemical, mineral, heavy metal and antioxidant contents of Mehina garlic grown in the Hasankeyf region of Batman province were investigated. In the study, research material was collected garlic samples at harvest times in 5 different regions of Kayıklı (Mehina) village of Hasankeyf district of Batman province. In garlic samples, physical analyses were performed; head and clove (weight, length and diameter) properties, and chemical analyses were performed; moisture, ash, pH and titratable acidity parameters were measured. Heavy metals and minerals such as Na, Mg, P, Ca, Fe, K, Cu, Zn, Sn, Pb, Hg, Mn, Li, Ti, Ni Cr, and Co were determined in garlic samples using ICP-OES (inductively coupled plasma mass spectrometry). Garlic samples were evaluated for heavy metal and mineral contentaccording to JECFA (Expert Committee on Food Additives) standards, based on varying weekly consumption ranges. Antioxidant activity analyses of garlic samples were carried out using synthetic antioxidants (BHT, BHA and Trolox) as standards, ABTS+ (free radical scavenging), DPPH (radical quenching) and reducing power methods, and the antioxidant activities of the compounds were determined with a UV spectrophotometer at a wavelength of 734 nm and the results were evaluated. At the end of the investigations, the average results of antioxidant activity of Mehina garlic were found as ABTS+ (40.06 μg.mL-1), DPPH (933.36 μg.mL-1) and reducing power (0.155 μmol TE.mL-1 extract).