Montaj sistemlerinde parça besleme için merkezi ve merkezi olmayan depolama konumları ile tesis içi lojistik kararlarının entegre optimizasyonu
Integrated optimization of centralized and decentralized storage locations and in-house logistics decisions for part feeding in assembly systems
  1. Tez No: 996656
  2. Yazar: PELİN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL ERVURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Depo yönetimi, Warehouse management
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Tesis içi depolama süreçleri, özellikle üretim ve montaj sistemlerinde operasyonel verimliliğin kritik bileşenleridir. Bu süreçlerin etkin yönetilememesi zaman kayıplarına ve yüksek maliyetlere yol açarken, etkili bir depolama yönetimi malzeme akışını iyileştirir, gecikmeleri azaltır ve maliyetleri düşürür. Bu çalışma, depolama yönetimi ile montaj hatlarında parça besleme sürecini entegre ederek tesis içi lojistik süreçlerini optimize etmeyi amaçlamaktadır. Bu tez çalışmasında, bir tesis içerisinde yer alan montaj hattında, sınıf tabanlı bir depolama politikası benimsenmiştir. Geliştirilen entegre matematiksel model; tesis içi parça besleme ve depolama kararlarını bir arada ele alarak uygulanabilir ve maliyet etkin bir optimizasyon yapısı sunmaktadır. Çalışma kapsamında, istasyon bloklarının ataması ve taşıma aracı seçimleri, merkezi depoda sınıf tabanlı depolama politikasına dayalı yerleşim kararları ile entegre edilmiştir. Bununla birlikte modelde, tesis içerisinde, Merkezi Depo, süpermarket ve istasyon döngüsündeki sınıf bazlı parça besleme çevrimlerinin optimize edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, model, sınıfların merkezi depo bölümlerine atanması ve sınıf bazlı çevrim sıklığının belirlenmesi olmak üzere iki kararla genişletilmiştir. Modelde amaç fonksiyonu; Merkezi depo ile süpermarket ve süpermarket ile istasyon arası taşıma maliyetlerinin yanında, sabit tur giderlerini, süpermarket maliyetlerini ve çevrim maliyetlerini bütüncül şekilde minimize etmektedir. Önerilen model, toplam taşıma ve depolama maliyetlerini en aza indirmeyi hedeflerken, yalın üretim ilkeleriyle tam uyumlu, esnek ve düşük stoklu bir yapı sunmaktadır. Böylece, tam zamanında üretim anlayışını destekleyen, sürdürülebilir ve uygulanabilir bir tesis içi lojistik çözümü önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
On-site storage processes are critical components of operational efficiency, particularly in production and assembly systems. While ineffective management of these processes leads to lost time and high costs, effective storage management improves material flow, reduces delays, and lowers costs. This study aims to optimize on-site logistics processes by integrating storage management with the parts supply process on assembly lines. In this thesis, a class based storage policy was adopted on an assembly line located within a facility. The developed integrated mathematical model offers a feasible and cost-effective optimization structure by considering in-site parts supply and storage decisions together. Within the scope of the study, the assignment of station blocks and the selection of transportation vehicle were integrated with layout decisions based on the class based storage policy in the central warehouse. Furthermore, the model aimed to optimize class based part supply cycles within the facility in the central warehouse, supermarket and station cycle. To this end, the model was expanded with two decisions: the assignment of classes to central warehouse sections and the determination of class based cycle frequency. The objective function in the model is; in addition to transportation costs between the central warehouse and supermarket and between supermarket and stations, it holistically minimizes fixed tour costs, supermarket costs, and distance costs. The proposed model aims to minimize total transportation and inventory costs while offering a flexible, low-inventory structure that is fully compatible with lean manufacturing principles. Thus, a sustainable and viable in-plant logistics solution that supports just-in-time manufacturing is proposed.