Koşu tabanlı testlerden elde edilen asimetri değerlerinin karşılaştırılması
Comparison of asymmetry values obtained from running-based tests
- Tez No: 996659
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL UTKU ALEMDAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Alt Ekstremite Asimetrisi, 505 Çeviklik Testi, Yön Değiştirme, Eğrisel Sprint, Performans, Güç, Güç testleri, Kuvvet analizi, Kuvvet antrenmanı, Performans analizi, Soccer, Lower-Limb Asymmetry, 505 Agility Test, Change of Direction, Curve Sprint, Performance, Power, Performance tests, Force analysis, Strength training, Performance analysis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenman ve Hareket Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, genç futbolcularda eğrisel sprint testi (EST), 90° yön değiştirme testi (90°YDT) ve 505 çeviklik testinden elde edilen alt ekstremite asimetri ve performans değerlerini karşılaştırmak ve testler arasındaki ilişkileri incelemektir. Araştırmaya U17– U19 yaş kategorilerinde yer alan 44 erkek futbolcu katılmıştır. Sporcular her testi sağ ve sol yönlerde ikişer kez uygulamış, analizlerde en iyi süreler kullanılmıştır. Asimetri yüzdeleri Bishop ve arkadaşları (2021) tarafından önerilen formül ile hesaplanmıştır. Veriler tekrarlı ölçümlerde varyans analizi, bağımlı örneklem t-testi ve Pearson korelasyon analizi kullanılarak değerlendirilmiştir (p<0,05). Bulgular, üç testten elde edilen asimetri değerleri arasında anlamlı bir fark olmadığını göstermiştir (p>0,05). Asimetri değerleri arasındaki ilişkiler incelendiğinde, 505 çeviklik testi ile 90°YDT arasında yüksek düzeyde anlamlı bir ilişki bulunurken, eğrisel sprint testi ile diğer testler arasındaki ilişkiler düşük düzeyde kalmıştır. Testlerin kendi içindeki sağ ve sol bacak performans değerleri arasında anlamlı fark bulunmamış, ancak her üç testte de sağ ve sol bacak performansları arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Sonuç olarak, alt ekstremite asimetrisinin test spesifik bir özellik taşıdığı ve farklı koşu tabanlı testlerden elde edilen asimetri değerlerinin birbirinin yerine kullanılamayacağı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare lower-limb asymmetry and performance values obtained from the curve sprint test (CST), 90° change-of-direction test (90° COD), and 505 agility test, and to examine the relationships between these tests in youth football players. Forty-four male players from the U17–U19 age categories participated in the study. Each test was performed twice in both directions, and the best performance times were analyzed. Asymmetry percentages were calculated using the formula proposed by Bishop et al. (2021). Repeated-measures ANOVA, paired-samples t-tests, and Pearson correlation analyses were applied (p<0.05). The results showed no significant differences among the asymmetry values obtained from the three tests (p>0.05). A strong relationship was found between the asymmetry values of the 505 agility test and the 90° COD test, whereas weak relationships were observed between the curve sprint test and the other tests. No significant differences were found between right- and left-leg performance times within the tests. In conclusion, lower-limb asymmetry appears to be a test-specific characteristic, and asymmetry values derived from different running-based tests should not be considered interchangeable.