Sürdürülebilirlik perspektifinden akıllı kent mobilyaları ve geleceği
Smart urban furniture and its future from a sustainability perspective
- Tez No: 996658
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN PERÇİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Akıllı tasarım, Kentsel mobilya, Sürdürülebilirlik, Intelligent design, Urban furniture, Sustainability
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bilim Dalı
Özet
Günümüzde hızla artan kentleşme, çevresel sorunların derinleşmesi, doğal kaynakların verimli kullanımı gerekliliği ve yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik beklentiler, kentsel tasarım yaklaşımlarının yeniden ele alınmasını zorunlu kılmaktadır. Bu doğrultuda sürdürülebilirlik ilkeleri temelinde geliştirilen akıllı kent uygulamaları, kentlerin daha yaşanabilir, çevreye duyarlı ve kullanıcı odaklı mekânlar haline gelmesinde önemli bir rol üstlenmektedir. Akıllı kent mobilyaları ise bu dönüşüm sürecinde, kamusal alanlarda doğrudan kullanıcıyla etkileşim kuran ve teknolojik gelişmeleri somut biçimde yansıtan temel tasarım bileşenleri arasında yer almaktadır. Bu tez çalışması, sürdürülebilirlik perspektifinden akıllı kent mobilyalarının mevcut durumunu incelemeyi ve gelecekteki potansiyel gelişim yönlerini ortaya konulmuştur. Çalışma kapsamında akıllı kent mobilyaları; enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kullanımı, malzeme seçimi, teknolojik entegrasyon, kullanıcı etkileşimi ve çevresel etkiler bağlamında ele alınmıştır. Literatür taraması ve seçilmiş güncel uygulama örnekleri üzerinden yapılan analizler aracılığıyla, bu mobilyaların yalnızca işlevsel çözümler sunan kent elemanları olmadığı; aynı zamanda çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirliği destekleyen bütüncül tasarım unsurları olduğu ortaya konulmuştur. Araştırma sonuçları, geri dönüştürülebilir ve uzun ömürlü malzemelerle tasarlanan, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla desteklenen, veri toplayabilen ve kullanıcı ihtiyaçlarına uyum sağlayabilen akıllı kent mobilyalarının, geleceğin kentsel mekânlarında önemli bir rol üstleneceğini göstermektedir. Bu bağlamda tez, sürdürülebilir ve akıllı kentlerin oluşturulmasında kent mobilyalarının stratejik önemine dikkat çekmekte; tasarımcılar, yerel yönetimler ve planlamacılar için yol gösterici bir çerçeve sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Rapid urbanization, the intensification of environmental problems, the need for efficient use of natural resources, and increasing expectations for improved quality of life have made it necessary to reconsider contemporary urban design approaches. In this context, smart city applications developed in line with sustainability principles play a significant role in transforming cities into more livable, environmentally sensitive, and user-oriented environments. Smart urban furniture represents a key component of this transformation, as it directly interacts with users in public spaces and reflects technological developments in a tangible manner. In this thesis, the current state of smart urban furniture was examined from a sustainability perspective, and potential future development directions were identified. Within the scope of the study, smart urban furniture was evaluated in terms of energy efficiency, renewable energy use, material selection, technological integration, user interaction, and environmental impacts. Analyses based on a literature review and selected contemporary application examples revealed that smart urban furniture elements are not merely functional components of urban space, but also holistic design elements that contribute to environmental, social, and economic sustainability. The findings indicate that smart urban furniture designed with recyclable and durable materials, supported by renewable energy sources, capable of collecting data, and adaptable to user needs will play a significant role in future urban environments. Accordingly, this thesis emphasizes the strategic importance of urban furniture in the development of sustainable and smart cities and provides a guiding framework for designers, local authorities, and urban planners.