Yeni azometin bileşiklerinin sentezi, karakterizasyonu ve biyolojik aktivitelerinin incelenmesi
Synthesis, characterization and investigation of biological activities of new azomethine compounds
  1. Tez No: 996660
  2. Yazar: AYŞEGÜL ŞANLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜMEYRA TUNA YILDIRIM, PROF. DR. CÜNEYT TÜRKEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Aminofenol, Antiproliferatif Aktivite, Ligand, Metal Kompleks, Schiff Bazı, Enzim aktivitesi, Kompleksler, Ligandlar, Aminophenol, Antiproliferative Activity, Ligand, Metal Complex, Schiff Base, Enzyme activity, Complexes, Ligands
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Bilimler Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında, bir Schiff bazı ligandının ve bu ligandın farklı geçiş metallerine ait komplekslerinin sentezlenmesi, yapısal özelliklerinin aydınlatılması ve özellikle meme kanseri hücre hattı (MCF-7) üzerindeki biyolojik etkilerinin in vitro koşullarda değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Sentezlenen ligand ve metal komplekslerinin yapısal karakterizasyonu elementel analiz, FT-IR, NMR, UV-Vis., XRD, SEM gibi teknikler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Biyolojik aktivite değerlendirmeleri ise hücre kültürü koşullarında yürütülmüş ve bileşiklerin hücre canlılığı üzerindeki etkileri MTT yöntemi ile belirlenmiştir. Ayrıca moleküler kenetlenme çalışmaları, CuL2 bileşiğinin asetilkolinesteraz ve bütirilkolinesteraz enzimleri ile olası bağlanma modları ve etkileşim özellikleri incelenmiştir. Bulgular: Bir salisilaldehit türevi olan 4-metoksi-2-hidroksibenzaldehit ile 2-amino-4-klorofenolün kondenzasyon reaksiyonu sonucunda bir Schiff bazı ligandı sentezlenmiş; elde edilen ligandın uygun koşullar altında metal asetat tuzları ile reaksiyona sokulmasıyla metal kompleksleri hazırlanmıştır. Sentezlenen tüm bileşiklerin yapıları enstrümantal analiz yöntemleri ile aydınlatılmış ve önerilen moleküler yapılarla uyumlu sonuçlar elde edilmiştir. Ayrıca bileşiklerin in vitro biyolojik aktiviteleri belirlenerek sitotoksik etkileri değerlendirilmiştir. Sonuç: Sentez ve karakterizasyon çalışmalarının ardından, MCF-7 hücre hattında yapılan hücre kültürü çalışmaları Schiff bazı metal komplekslerinin, serbest liganda kıyasla hücreler üzerinde belirgin derecede daha güçlü sitotoksik etki gösterdiğini ortaya koymuştur. Elde edilen bulgular, metal içeren Schiff bazı komplekslerinin potansiyel antikanser ajanlar olarak değerlendirilebileceğini desteklemekte olup, bu bileşiklerin terapötik etkinliklerinin daha ileri in vivo çalışmalarla ayrıntılı biçimde incelenmesi gerektiğini göstermektedir. 2026, 72 Sayfa
Özet (Çeviri)
Aim: This thesis aims to synthesize a Schiff base ligand and its complexes with different transition metals, elucidate their structural properties, and evaluate their biological effects, particularly on the breast cancer cell line (MCF-7), under in vitro conditions. Material and Method: Structural characterization of the synthesized ligand and metal complexes was performed using techniques such as elemental analysis, FT-IR, NMR, UV-Vis., XRD, and SEM. Biological activity evaluations were carried out under cell culture conditions, and the effects of the compounds on cell viability were determined using the MTT method. In addition, molecular docking studies were conducted to investigate the possible binding modes and interaction properties of the CuL2 compound with acetylcholinesterase and butyrylcholinesterase enzymes. Results: Schiff base ligand was synthesized by the condensation reaction of 4-methoxy-2-hydroxybenzaldehyde, a salicylaldehyde derivative, with 2-amino-4-chlorophenol; metal complexes were prepared by reacting the resulting ligand with metal acetate salts under appropriate conditions. The structures of all synthesized compounds were elucidated using instrumental analysis methods, and results consistent with proposed molecular structures were obtained. In addition, the in vitro biological activities of the compounds were determined, and their cytotoxic effects were evaluated. Conclusion: After synthesis and characterization studies, cell culture studies in the MCF-7 cell line revealed that Schiff base metal complexes exhibited significantly stronger cytotoxic effects on cells compared to the free ligand. These findings support the evaluation of metal-containing Schiff base complexes as potential anticancer agents, and indicate that their therapeutic efficacy should be investigated in detail through further in vivo studies. 2026, 72 Pages