9. sınıf öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine karşı tutumu ile kinestetik, mantıksal ve içsel zekânın ilişkisi
Atti̇tude of 9th class students for physi̇cal and sport trai̇ni̇ng and determi̇nati̇on of relati̇onshi̇p between ki̇nestheti̇c, logi̇cal and i̇ntrapersonal i̇ntelli̇gence
  1. Tez No: 356709
  2. Yazar: AHMET TURĞUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLYAS OKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Lise, beden eğitimi, spor, tutum, zekâ, çoklu zekâ, bedensel/kinestetik zekâ, mantıksal/matematiksel zekâ, içsel/özedönük zekâ, high school, physical and sport training, attitude, intellence, multi intellegence, physical/kinestatic intellegence, logical/matematical intellegence, inner/introvert intellegence
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmanın amacını, 9. sınıf öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine karşı tutumları ile kinestetik, mantıksal ve içsel zekâları arasındaki ilişki durumunun ne olduğunun belirlenmesidir. Araştırma grubunu, 2013-2014 eğitim-öğretim güz yarı yılında, Ankara ili Mamak ilçesinde bulunan 5 lisenin 9. sınıf öğrencilerinden olmak üzere 323 öğrenciden oluşturulmuştur. Öğrenciler basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilmişlerdir. Araştırmada veri toplama aracı olarak; 1- Öğrencilerin kişisel bilgi ve özelliklerini içeren 10 sorudan oluşan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. 2- Güvenilirlik ve geçerlilik çalışmaları yapılmış olan 9. sınıf öğrencileri için 11 maddesi olumsuz ve 24 maddesi olumlu olmak üzere 35 sorudan oluşan beden eğitimi dersi tutum ölçeği kullanılmıştır. 3-Yetişkinler için 10' ar sorudan oluşan güvenilirlik çalışması yapılmış olan öğrencilerin bedensel/kinestetik, mantıksal/matematiksel ve içsel/özedönük zekâlarını tespit eden çoklu zekâ gözlem formu kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde ve yorumlanmasında, anketler toplanarak SPSS 21.0 istatistik paket programı kullanılarak analiz yapılmıştır. Öğrencilerin demografik özelliklerinin zekâ ölçekleri ile beden eğitimi ve spor dersine olan tutumları arasındaki farklılaşmaları analiz etmek için One-way ANOVA ve İndependent samples T testi, tutum ölçeği ile zeka ölçeklerinin arasındaki ilişkiye bakmak için Pearson Correlation Coefficients (Pearson korelasyon katsayısı) istatistik teknikleri uygulanmıştır. Yapılan çalışmaların alt amaçları neticesinde, 1. Öğrencilerin demografik özelliklerinden olan cinsiyet ve aile gelir durumlarına göre beden eğitimi ve spor dersine karşı tutumlarında bir farklılaşma olmadığı, Boş zamanlarını geçirme şekilleri ve herhangi bir spor kulübüne bağlı olarak spor yaşantısını sürdürüyor olmaları durumlarına göre beden eğitimi ve spor dersine olan tutumları üzerinde önemli farklılaşmalar olduğu, Ebeveynlerinin eğitim düzeylerine göre öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersine olan tutumlarında anlamlı bir farklılaşma olmadığı görülmüştür. 2. Zekâ ölçekleri arasındaki ilişkinin zayıf kuvvetli bir ilişkiye, zekâ ölçekleri arasında en anlamlı ilişki mantıksal/matematiksel zekâ ile içsel zekâ arasında iken, en zayıf ilişki ise mantıksal/matematiksel zekâ ve bedensel/kinestetik zekâ arasında olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın ana amacı olan 9. sınıf öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine karşı tutumu ile bedensel/kinestetik, mantıksal/matematiksel ve içsel/özedönük zekânın ilişkisi durumu incelendiğinde; Öğrenciler üzerinde uygulanan Zekâ ölçeklerinin beden eğitimi ve spor dersine olan tutumları arasındaki ilişkinin pozitif yönlü zayıf bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Tutum ölçeğiyle en kuvvetli ilişkiye sahip olan zekâ ölçeği bedensel/kinestetik zekâ olurken, en zayıf ilişki ise mantıksal zekâ ile olan ilişkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose of This research is attitude of 9th class students for physical and sport training and determination of relationship between kinesthetic ,logical and intrapersonal intelligence. Research group, 2013-2014 auntum education term, consists of 323 high school students who attend 9th class Mamak district in City of Ankara, students are choosen randomly by sampling. Data collecting intruments in research: 1- The form which contains students personal info are used, containing 10 questions. 2- For 9th class students trustworthiness and validity works were made, 11 of them are negative and 24 positive item. Containing total 35 questions for physical sport training and attitude scales. 3- For mature people over 10 questions ,multi intellegence observation form are used for made trustworthiness study students physical/kinestatic, logical/mathematical and inner/introvert intellegence. In analysis and interpretation of data, questionnaires are analysed by means of SPSS 21.0 statics packet programme. Students demographic characteristics with intelligence scales and attitudes for physical training and sport lesson is applied One-Way Anova and İNDEPENDENT SAMPLES T- test in order to see differentiation and Pearson Correlation Coefficients statics tecnics are applied to compare relation between attitude and intelligence scales. İn base consequence of studies, 1- According to gender and family income state that are students demographic characteristics don't look differentiation for physical training and sport lesson in students attitudes, as to spending spare time ways and any sport club with connection they have experienced some differentiations for physical training and sport lesson in attitudes. according to parents education levels don't seem significant differentiation. 2- It is understood among intelligence scales relation is weak force. While the most significant intelligence scales are among logical/mathematical and inner intelligence, the weakest relation is between logical/mathematical and physical/kinestatic intelligence. When main 9th class students in study are investigated for physical and sport training and their attitude with phyical/kinestatic and logical/mathematical and inner/introvert intelligence. Applied intelligence scales upon students on physical training sport lesson and attitudes are positively directional weak relation. With attitude scale owning the most strong relation intellegence scale is physical/kinestatic intellegence.the weakest relation is logical intellegence.